Numărul cazurilor de coronavirus la nivel global a depășit 3,1 milioane, în timp ce peste 230.000 de persoane au murit din cauza Covid-19, potrivit centralizării Johns Hopkins University pe platforma arcgis. Multe state membre UE au început să relaxeze restricțiile, în timp bilanțurile zilnice ale deceselor par să scadă în țări precum Italia și Spania, grav lovite de pandemie. Cu toate acestea, unele țări nu par să fi fost atins vârful, iar Marea Britanie a surclasat, miercuri, Spania, la numărul deceselor, devenind a treia țară cel mai grav afectată de pandemie, după SUA și Italia.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

Cele mai noi informații despre pandemie, LIVETEXT:

00.00: Pandemia de coronavirus a ucis peste 230.000 de oameni în întreaga lume, dintre care aproape 90% în Europa şi Statele Unite, de la apariţia sa în China, în decembrie, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP din surse oficiale.

23.47: Noul coronavirus a provocat 289 de noi decese în Franţa în ultimele 24 de ore, ceea ce a crescut bilanţul total la 24.376 de decese de la 1 martie.

23.00: Cehia va permite organizarea evenimentelor culturale și sportive care presupun participarea până la 100 de persoane, măsura urmând a intra în vigoare de la 11 mai, ca parte a planului de relaxare treptată a restricțiilor. Asta prespune redeschiderea cinematografelor, a teatrelor și bisericilor, măsura fiind implementată mai devreme decât preconiza inițial guvernul

22.38: Bilanțul îmbolnăvirilor din Brazilia a crescut cu peste 7.000 de noi cazuri, respectiv la 85,380 de la 78.162 câte erau anunțate în ziua precedentă, scrie Reuters. Numărul deceselor a crescut și el la 5,901 de la 5,466.

21.00:Germania, considerată ca unul dintre cei mai buni elevi europeni în gestionarea coronavirusului, a decis joi o diminuare a unor restricţii, deschizând în anumite condiţii lăcaşuri de cult, muzee, expoziţii şi grădini zoologice.

20.13: Premierul Rusiei l-a informat joi pe președintele Vladimir Putin că a fost diagnosticat cu infecția cu noul coronavirus.

19.30:Bilanțul deceselor în Marea Britanie a urcat la 26.711, a anunțat joi premierul Boris Johnson în prima sa conferință de presă de la recuperarea după infecția cu Covid-19.

Acesta a mai susținut însă că vârful epidemiei a fost depășit în Regatul Unit, relatează BBC News. Conferința este în desfășurare.

Marea Britanie este pe locul trei ca număr de victime, după SUA și Italia.

19.16:Danemarca, prima ţară din afara Asiei care a relaxat măsurile de izolare, a anunţat joi că răspândirea epidemiei de COVID-19 nu s-a accelerat pe teritoriul său după ce Guvernul de la Copenhaga a decis să ridice gradual restricţiile începând cu jumătatea lunii aprilie.

19.00:În SUA, măsurile restrictive ar urma să expire în această noapte în unele zone. Astfel, în jur de 24 de state sunt așteptate să își reia activitatea de la 1 mai.

În vreme ce președintele Donald Trump dorește reluarea activității, proprii lui experți în domeniul sănătății publice avertizează asupra nevoii de prudență în ceea ce privește ridicarea treptată a restricțiilor și a izolării la domiciliu.

Reluarea activității în unele state americane vine și pe fondul unor semnale economice și sociale alarmante, în condițiile în care ultimele date arată că șomajul afectează în jur de 30 de milioane de americani.

Doar săptămâna trecută nu mai puțin de 3,8 milioane de americani și-au pierdut slujbele, iar, în total 30 de milioane au depus actele pentru a obține ajutorul de șomaj.

18.13: Guvernul federal și autoritățile locale au amânat joi o decizie cu privire la redeschiderea completă a școlilor și a grădinițelor, precum și a reluării meciurilor de fotbal din Bundesliga, scrie Reuters citând presa locală.

Cancelarul Angela Merkel a ținut o videoconferință cu liderii celor 16 state pentru o nouă evaluare a măsurilor restrictive impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

17.45: Marea Britanie elimină TVA-ul pentru publicațiile online începând de vineri, cu şapte luni înaintea calendarului anunţat, pentru a stimula lectura pe internet a ziarelor şi a eBook-urilor în perioada în care populaţia este izolată la domiciliu.

17.33: Toţi foştii preşedinţi şi majoritatea foştilor premieri din Polonia au declarat că se opun organizării alegerilor prezidenţiale prevăzute pentru 10 mai, considerându-le un "pseudo-scrutin", într-o scrisoare comună publicată joi în presa poloneză, potrivit Agerpres.

Scrutinul, vizat de multiple contestări din punct de vedere legal şi tehnic, ar urma să se desfăşoare doar prin corespondenţă din motive invocate în legătură cu pandemia de COVID-19.

16.37: Ministerul Sănătății din Germania va aloca nu mai puțin de 6 miliarde de euro pentru spitalele care se luptă cu pandemia de coronavirus.

16.00: După Franța, Italia intră și ea în recesiune, înregistrând o scădere a PIB cu 4,7% în primul trimestru al anului.

Este cea mai gravă scădere din 1995, pe fondul măsurilor drastice de carantină care au afectat economia. Anterior, Italia suferise o contracție de 0,3% pentru segmentul octombrie-decembrie, relatează Guardian.

15.42: Spania va permite activități în aer liber, pentru prima oară de la jumătatea lunii martie, urmând ca autoritățile să anunțe un program orar în acest sens. Oamenii vor putea ieși pentru activități sportive începând de sâmbătă.

12.35: Indonezia a confirmat joi 347 de noi infecții, ducând bilanțul la 10.118. Numărul deceselor a ajuns la 792.

12.25: Spania a înregistrat joi cel mai mic bilanț zilnic al deceselor în aproape șase săptămâni

11.25: Situaţia cazurilor de COVID-19 în statele vecine României

11.00: Trump vede în modul în care China gestionează criza coronavirusului dovada faptului că Beijingul vrea ca el să piardă prezidențialele

10:57Rusia depășește 100.000 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus și atinge creșteri record

09.55: Ucraina are acum 10.406 cazuri de coronavirus confirmate și 261 de decese. Guvernul a instituit măsuri restrictive până pe 11 mai și se așteaptă ca vrful epidemiei să fie atins la începutul lunii viitoare.

08.35:Marea Britanie ar urma să testeze 100.000 de persoane înainte de a slăbi restricţiile

07.45: Numărul cazurilor confirmate a crescut cu 1.478 în Germania la 159.119. Potrivit bilanțului, 6.288 au murit din cauza Covid-19, după ce alte 173 de persoane au decedat în 24 de ore.

07.40: Japonia a extins starea de urgență cu o lună.

07.30:Coronavirus: Coreea de Sud nu a raportat niciun caz domestic, pentru prima oară de la vârful din februarie

7.00: Coronavirusul circula în Lombardia încă din 26 ianuarie, cu aproape o lună înainte de descoperirea pacientului 1 - studiu epidemiologic

06.30:Orașul Interzis din China se redeschide: Un semn că lucrurile se apropie de normalitate

Faza a doua a pandemiei Covid-19 variază de la o țară la alta a Uniunii Europene. Toate guvernele au închis, mai mult sau mai puţin în aceeaşi manieră, acum însă fac evaluări diferite în ceea ce priveşte modalitatea de repornire. Italia, ţara europeană care a avut cea mai lungă perioadă de închidere, rămâne extrem de prudentă în ceea ce priveşte revenirea la normal, aşa cum reiese din măsurile anunțate de premierul Giuseppe Conte, valabile începând cu data de 4 mai.

Luxemburgul şi-a anunțat marți intenția de a testa pentru noul coronavirus întreaga populație, peste 600.000 de persoane, în termen de o lună, considerându-se în măsură de a realiza până la 20.000 de teste pe zi. Până în prezent, potrivit datelor oficiale, în Marele Ducat au fost testate puțin peste 39.000 de persoane (rezidenți și nerezidenți afiliați sistemului de sănătate). Au fost înregistrate 88 de decese din 3.729 de cazuri confirmate de Covid-19, potrivit Rador.

În SUA, cea mai afectată țară din lume în acest moment, bilanţul a ajuns la 60.853 de morţi în total de la începutul pandemiei, după ce au înregistrat în ultimele 24 de ore peste 2.500 de decese suplimentare legate de noul coronavirus.

Citește și: