În SUA, măsurile restrictive ar urma să expire în această noapte în unele zone. Astfel, în jur de 24 de state sunt așteptate să își reia activitatea de la 1 mai.

Coronavirus SUAFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

În vreme ce președintele Donald Trump dorește reluarea activității, proprii lui experți în domeniul sănătății publice avertizează asupra nevoii de prudență în ceea ce privește ridicarea treptată a restricțiilor și a izolării la domiciliu.

Doar ieri, SUA au raportat încă 2.600 de decese din cauza coronavirusului, situându-se în continuare pe primul loc în lume, din punctul de vedere al victimelor și al numărului total de cazuri de infecții, respectiv peste 60.000 de decese și peste 1.067.000 de îmbolnăviri.

Mai mult, miercuri seara, California a anunțat închiderea plajelor și a parcurilor, la doar câteva zile de la redeschiderea acestora, măsura fiind luată după ce oamenii s-au îngrămădit în aceste spații, ignorând orice regulă de protecție, notează Guardian.

Expertul imunolog Anthony Fauci a declarat că rezultatele preliminare privind utilizarea medicamentului remdesivir în tratarea pacienților de Covid-19 sunt ”clar pozitive”, deși ”modeste”, însă acest lucru reprezintă un pim pas înainte până la identificarea unor medicamente și mai bune.

Reluarea activității în unele state americane vine și pe fondul unor semnale economice și sociale alarmante, în condițiile în care ultimele date arată că șomajul afectează în jur de 30 de milioane de americani.

Doar săptămâna trecută nu mai puțin de 3,8 milioane de americani și-au pierdut slujbele, iar, în total 30 de milioane au depus actele pentru a obține ajutorul de șomaj. Datele prezentate joi de ministerul muncii ar indica o tendință care se poate concretiza în cea mai mare rată a șomajului de la Marea Depresie din anii 1930.