În prima sa conferință de presă susținută după recuperarea de infecția cu Covid-19, premierul britanic Boris Johnson a anunțat că bilanuț victimelor a crescut la peste 26.700, însă Regatul Unit a depășit vârful epidemiei, iar săptămâna viitoare va prezenta un plan de reluare treptată a activităților și de repornire a economiei.

Boris Johnson (Screenshot)Foto: Hotnews

Boris Johnson, criticat pentru strategia adoptată inițial, când a marșat pe imunizarea în masă, și pentru întârzierea cu care a impus măsurile de carantină, a susținut că nu a existat niciun moment în care sistemul național de sănătate (NHS) a fost copleșit.

Mai mult, deși Regatul se plasează pe locul trei ca număr de victime (după SUA și Italia), premierul a mai susținut că guvernul a evitat o ”catastrofă incontrolabilă” care ar fi putut duce la 500.000 de morți.

El a confirmat că vârful epidemiei a fost depășit, iar săptămâna viitoare va prezenta un plan de reluare treptată a activităților, comentând că birtanicii ar putea recurge la ”modalități ingenioase” pentru a controla boala.

Planul va viza modul în care poate fi repornită economia, modul în care copiii se vor putea întoarce la școală, iar oamenii la muncă, astfel încât să fie evitat un al doilea val al epidemiei. Un accent va fi pus în continuare pe protejarea NHS și pe creșterea capacității de testare.