Marea Britanie intenţionează să testeze un grup ales la întâmplare de 100.000 de persoane pentru COVID-19, ca parte a eforturilor sale de a înţelege mai bine modul de răspândire a virusului înainte de a slăbi restricţiile impuse populaţiei, a declarat joi ministrul sănătăţii, potrivit Reuters, potrivit Mediafax.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Avpics / Alamy / Profimedia

Testele pentru a vedea dacă persoanele sunt infectate în prezent cu boala respiratorie, condusă de Imperial College din Londra şi compania de sondare Ipsos MORI, urmează un program de testare separat anunţat săptămâna trecută de Universitatea din Oxford şi de Oficiul Naţional de Statistică.

Guvernul Marii Britanii urmează să decidă săptămâna viitoare dacă va relaxa restricţiile la nivel naţional, impus pe 23 martie, pentru a încetini răspândirea coronavirusului, care până acum a ucis mai mult de 26.000 de persoane în Marea Britanie.

Îmbunătăţirea capacităţii de a urmări ratele de infecţie în diferite părţi ale Marii Britanii este considerată de Ministerul Sănătăţii drept esenţial pentru a uşura restricţiile în condiţii de siguranţă.

Marea Britanie a suferit din cauza capacităţii limitate de testare, dar ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, a promis că va creşte numărul de teste la 100.000 pe zi până la sfârşitul lunii aprilie. Marţi, au fost efectuate puţin peste 52.000 de teste.

Programul Imperial College va contacta în scurt timp 100.000 de oameni din toată Anglia la întâmplare şi le va trimite truse de auto-testare pentru a vedea dacă sunt infectate.

O parte ulterioară a studiului va testa capacitatea populaţiei de a-şi auto-administra teste de anticorpi care arată dacă cineva a avut COVID-19, dar nu mai este infectat, ceea ce poate conferi o anumită imunitate împotriva bolii cauzate de noul coronavirus.