În București se înregistrează aproape zilnic depășiri pentru poluarea cu praf (PM10 și PM2,5), iar la orele de vârf, pe arterele principale, aerul este aproape imposibil de respirat. Spațiile verzi joacă un rol vital pentru diminuarea prafului și reducerea poluării. Cu toate acestea, în ultimii ani marile parcuri din București și spațiile verzi dintre blocuri au fost distruse sistematic de administrația locală, cea care trebuia să le protejeze. Fie că s-au făcut parcări, parcuri de distracții și agrement sau vegetația a fost defriștă, iar spațiul verde betonat. Sigur, orașul are nevoie și de parcări și de locuri de agrement, însă ele pot fi făcute în alte locuri, nu în parcuri, care au alt scop.
1. Parcarea din Parcul Tineretului
Primăria Sectorului 4 a finalizat în primăvară lucrările la parcarea de 700 locuri din Parcul Tineretului, lângă Palatul Copiilor. Proiectul a stârnit o mulțime de controverse deoarece a fost făcut practic în interiorul Parcul Tineretului, pe un teren dat de Primăria Capitalei pentru a fi amenajat ca parc. Asociația Ecocivica a încercat să oprească proiectul în instanță, însă fără rezultat. Inițial a cerut anularea hotărârii de Consiliu Local prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, dar a peirdut, acum se judecă pentru anularea autorizației de construire și a acordului de mediu. Primarul Daniel Băluță a motivat că în zonă sunt mai multe parcuri, iar locuitorii din zonă doresc parcare. Mai mult, acesta a postat pe Facebook că spațiul verde nu este spațiu verde, ci un "teren plin de gunoaie, un adevărat focar de infecție situat la doi pași de centrul Bucureștiului".
Asta în condițiile în care tot instituția îl lăsase așa după ce l-a primit de la Primăria Capitalei ca să-l amenajeze.

"În zona Tineretului se află un teren ce are destinație de parc. Terenul situat în str. Secerei nr. 53-57, sector 4, subzona parcuri, face parte din Parcul Tineretului, aflat în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri, Agrement București. Pentru a-i da o utilitate, în anul 2009 s-a încheiat Contractul de asociere nr. 2248/29.04.2009, între Administrația Lacuri, Parcuri, Agrement București, titularul dreptului de administrare asupra terenului, și SC BLEU CIEL SRL cu scopul modernizării și amenajării parcului, având în vedere că în momentul acela terenul se afla în stare de degradare; durata contractului era de 25 de ani. Pe baza acestui contract, prin HCL sector 4 nr. 78/31.08.2009 a fost aprobat PUD-ul pentru această investiție. Urmare acțiunii Asociației SALVAȚI BUCUREȘTIUL, prin sentința definitivă, a fost anulată HCL sector 4 nr. 78/31.08.2013 și Autorizația de Construire nr. 86/08.03.2011 emisă de Primarul sectorului 4 pentru imobilul din str. Secerei nr. 53-57. În momentul de față, starea terenului este într-o stare accentuată de degradare, urmare începerii escavațiilor și a defrișării arborilor, dar neplantat nimic în compensare. Vecin cu acest teren se află 2 parcuri: Parcul Lumea Copiilor și Parcul Orășelul Copiilor (...). Luând exemplul amenajărilor efectuate de Primăria sectorului 4 în cele 2 parcuri și ținând cont de starea terenului vecin celor 2 parcuri, propunem trecerea în administrare către Primăria sectorului 4 și suntem siguri că va fi amenajat și el în concordanță cu cele două", se arată în expunerea de motive a hotărârii de Consiliu General.
În plus, în hotărâre se arată că schimbarea destinației terenului atrage după sine pierderea dreptului de administrare pe care îl are Primăria sector 4.
Râmâne de văzut ce va decide instanța.
2. Parcul de distracții din Parcul Tei
Primăria Sectorului 2 a inaugurat Parcul de distracții din Parcul Tei în iunie 2016. Acesta se intinde pe o suprafata de 7 hectare si are printre atractii o roata mare de 63 metri inaltime, dotata cu 44 de cabine, un roller coster de 15 metri inaltime, casa groazei, un carusel, masinute electrice, zone cu leagane, tobogane si saltele gonflabile. Pentru amenajarea sa s-au tăiat mai mulți arbori, iar parcul, un loc liniștit înainte, a devenit un bâlci. Mai mult, în weekend, fiindcă instituția nu a amenajat o parcare pentru vizitatori, strada doamna Ghica, bulevardul din fața parcului și Șoseaua Petricani sunt pline de mașini parcate neregulamentar.
Interesant este că proiectul a fost făcut cu fonduri europene. Valoarea investiției este de circa 64,5 milioane lei (14 milioane de euro), din care 18 milioane lei finantare nerambursabila, 1,5 milioane lei de la Guvernul Romaniei, iar restul banilor de la Primaria Sector 2.
De ce Primăria Sectorului 2 nu a făcut acest parc pe un teren liber, într-o zonă unde nu ar fi deranjat pe nimeni, rămâne un mister.
3. Aqua parcul din Parcul Pantelimon
”Având în vedere necesitatea creșterii atractivităţii Parcului Pantelimon din Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti prin crearea de facilități pentru recreere, se propune punerea în valoare a aspectului natural şi al reliefului parcului prin crearea de diverse tipuri de divertisment acvatic care vor cuprinde tobogane de mai multe feluri, lazy river, piscine pentru copii pe diverse categorii de vârstă, şezlonguri, pergole, vestiare, grupuri sanitare, dușuri, coşuri/ platforme de gunoi, sistem de ticketing, împrejmuiri și sisteme, împrejmuiri, sistem de supraveghere și zone pentru expunerea la soare. Pe lângă acestea, se va crea şi un parc tematic care cuprinde lucrări de butaforii, instalație de tiroliană, montagne russe sau spații de joacă”, se arată în Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 466/27.09.2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Modernizare/modificare, amenajare peisagistică și construcții provizorii pentru agrement în Parcul Pantelimon”.
Lucrările au avansat în această vară și au culminat cu un imens scandal, după ce Primăria Sectorului 3, prin societatea Algorithm Construcții S3, a cărat zeci de basculante de pâmânt de la parcarea subterană de pe bd. Decebal și le-a depozitat în Parcul Pantelimon, limita dinspre Gara Cățelu, spre revolta cetățenilor din zonă și a activiștilor de mediu. Contactat de HotNews.ro, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că parcul este în proces de reamenajare, iar pâmântul este depozitat pentru amenajarea unui deal pentru derdeluș.
Zeci de arbori au fost tăiați pentru amenajarea aqua-parcului.
4. Betonarea spațiilor verzi dintre blocurile din Sectorul 3
Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a demarat din 2014 o ampla actiune de "reamenajare" a parcurilor si a spatiilor verzi din sector. Prin "amenajare", Primăria întelege acoperirea cu dale colorate in roz-portocaliu sau cu beton. Mai exact, se iau bucăți din grădinile blocurilor pentru a se amenaja alei, iar pe vechile trotuare se fac locuri de parcare. Un alt exemplu este proiectul de reconfigurare a bulevardelor Camil Ressu, Nicolae Grigorescu si C-tin Brancus unde la fel s-au tăiat fasii din spatiile verzi ale blocurilor pentru a se amenaja alei, iar pe trotuarele ramase piste pentru biciclete. In jurul blocurilor, locurile cu putina iarba sunt betonate si transformate in parcari. Proiectul a stârnit furia unei părți dintre locatari, dar și mulțumirea altora, care acum au unde să-și parcheze mașinile.
5. Baza sportivă din Parcul Operei
În această vară, vegetația de pe circa o treime din Parcul Operei, fâșia neamenajată de 1,6 ha dintre Operă și Casa Radio, a fost defrișată.
Spațiul verde a fost concesionat de Guvern, în 2003, pe o perioadă de 49 de ani, Federației Române de Tenis. Recent, Primăria Sectorului 1 a anunțat că a încheiat un protocol FRT, iar baza sportvă va fi făcută din bani publici. Costurile se vor stabili după ce FRT va definitiva proiectul.
6. Serele din parcul Drumul Taberei
Serele din parcul Drumul Taberei/ Imagine din 2017
7. Blocurile de pe spațiile verzi din Floreasca
Începând cu anii 2000, spațiile verzi dintre blocurile din cartierul Floreasca au fost retrocedate, iar pe o parte dintre ele au apărut deja blocuri. dispozițiile de retrocedare au fost date fie de instanță, fie de Primăria Sectorului 2, care a dat și autorizații de construire. În câteva cazuri, vecinii, nemulțumiți că le-a fost distrus spațiul verde, au atacat autorizațiile în instanță și au obținut anularea lor și oprirea lucrărilor.

In perioada 1990 - 2012, in cartierul Floreasca au aparut 30 de constructii noi, reiese din suprapunerea planurilor urbanistice de atunci cu cele de acum. Dintre acestea 26 sunt pe spatiile verzi dintre blocuri la doar cativa metri distanta de blocurile existente
Totuși, în majoritatea cazurilor construcțiile au fost finalizate.
Spațiul verde unde ar urma să fie construit blocul; Foto: Valentina Suciu8. Restaurantele și terasele din Parcul Herăstrău
În 2016, în Parcul Herastrau erau peste 20 de terase și restaurante și 8 chioscuri, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei la vremea respectivă.
O parte dintre acestea sunt facute pe terenuri vandute de Primarie, o alta parte pe terenuri inchiriate de la municipalitate, o alta parte prin privatizare.
De exemplu, in perioada 2004-2012, in baza Legii 550/2002, care a permis primariilor de sector vanzarea spatiilor comerciale din parcuri, Primaria sector 1 a vandut 8.500 mp din Parcul Herastrau. Printre imobilele vandute se numara restaurantul Roua Marinarul, 345 mp vandut pe 20 mai 2005 firmei Complex Herastrau pentru suma de 14.406 lei. Aceleiasi companii i-au fost vandute si patru terenuri de tenis in suprafata de 4.438 mp, pe 22 ianuarie 2004, pentru suma de 220.600 lei.
Vedere lac Herastrau

Byblos
Restaurant Bonton

Chioscuri langa parcul de distractii din Parcul HerastrauTot atunci au fost vandute si cele cinci WC-uri din Parcul Herastrau, transformate in restaurante de lux. Pe langa spatiile comerciale vandute de Primaria sectorului1, Primaria Capitalei a inchiriat si ea, separat, teren in parc, fie pentru chioscuri, fie pentru terase sau spatii de agrement.
Primarul Gabriela Firea a promis la începutul mandatului că va face un inventar al teraselor și restaurantelor din parc, însă fie nu a fost făcut, fie nu dorește să-l facă public. HotNews.ro a solicitat în mai multe rânduri informații, dar nu am primit niciun răspuns.
Cert este că nu a fost demolată nicio terasă, chiar numărul construcțiilor din parc a crescut.
9. Construcții pe spațiile verzi din Sectorul 4Primăria Sectorului 4 a betonat un spațiu verde de pe Șoseaua Olteniței nr. 54, vizavi de Orășelul Copiilor, pentru a construi locuri de parcare.
Și pentru restul construcțiilor sunt litigii de rol, iar Primăria Sectorului 4 are în plan să exproprieze spațiile verzi pentru a le reda comunității.
10. Toaletările fără cap
Mii de arbori din București cad în fiecare primăvară și toamnă victime lucrărilor de toaletare care de fapt sunt lucrări de mutilare a acestora. Din coroana copacului mai rămân doar câteva crengi, iar acesta se usucă în următorii ani. Lucrările sunt făcute atât de Primăria Capitalei cât și de Primăriile de Sector.
Cum arăta bulevardul Elisabeta în 2014, înainte de toaletare (sursa- - Google Maps)
Cum arată acum
In plus, nu sunt trasi la raspundere primarii si consilierii, si aici poate este cea mai mare problema. Legile date in ultimul timp au cautat sa faca si mai greu aceasta tragere la raspundere, pasand vina catre functionarii din primarie.
Mai mult, deciziile date de instante si timpul pierdut pana la deciziile definitive ne arata o mafie care si-a intins tentaculele peste tot.
Dar sa nu ne uitam si pe noi, cetatenii acestui oras, suntem partial vinovati de aceasta situatie. Si nu ma refer aici doar la lipsa de prezenta la vot cat si la milionul si ceva de masini din acest oras, la casele construite haotic sau care le lasam sa se prabuseasca, la curatenia si modul cum stim sa pastram acest oras functional. Avem inca multe de invatat, dar cum de placere se pare ca nu se poate, macar de nevoie sa o facem.
acolo unde oamenii s-au mobilizat si au incercat sa-si apere drepturile si justitia nu a functionat este tare nasol. dar noi vom avea astfel de probleme si daca rezolvam problemele justitiei pentru ca in majoritatea cazurilor oamenii nu se mobilizeaza.
este complicat. dar mi se pare evident deja ca daca lumea nu-si misca posteriorul la alegeri, degeaba ne frapam de lucrurile pe care nu le face vreo institutie sau alta.
De multe ori sunt lasate partial neterminate, iar uneori dupa un an se reamanajeaza zone deja amenajate.
Multi copaci vechi s-au uscat deja, la fel ca si noii copaci proaspat pusi chiar anul asta.
Iar unde s-a facut irigatie s-a facut de multe ori prost fara drenaj asa ca si acolo s-au uscat copacii de la prea multa apa, inclusiv in IOR exista cateva zone.
Cand o sa faca fiecare macar 1 reclamatie / saptamana orasul asta va fi mai civilizat.
In primul rand, este o problema sistemica. Adica sistemul administrativ este viciat, corupt, deturnat din functia de servire a interesului public in functia de unealta de imbogatire personala prin furt din banii publici.
Romania traieste acum consecintele haosului moral din anii '90. Nu zic asta ca sa pretind ca inainte ar fi fost mai bine (nu nu a fost mai bine), si zic asta pentru ca asta este rana pe catre trebuie pus degetul daca vrem sa incepem sa reconstruim Romania. Adica aici duce hotia si incompetenta. Iar ce vedem in acestv articol nu este evident decat ... 10 fire de nisip. Romania intreaga este in deriva pentru ca statul este in disolutie pentru ca a fost acaparat de hoti si incompetenti. Nicio surpriza aici.
cam toţi au vrut să câştige simpatia / voturile proprietarilor de auto, oricum mult mai mulţi decât cei conştienţi ecologic...
Am mai multe exemple la mine pe strada Abrud, in loc de casa maxim P+1 ce avea curte cu pomi, apare un microbloc cu 3-4 etaje, ce umple aproape complet suprafat curtii. Balcoanele sunt desupra trotuarului, iar masinile aprcate blocheza complet trotuarul.
e f. dificil să lupţi împotriva unei majorităti needucate...
Inspectoratul de Stat in Constructii, Politia Locala a
Municipiului Bucuresti (Directia Generala de Politie Locala si Control - Serviciul Control Disciplina in Constructii), Institutia Prefectului municipiului Bucuresti si chiar Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (in sectorul 4 NU EXISTA
SANEPID).
Aceste institutii nu sunt verificate, controlate si sanctionate (mergandu-se chiar pana la desfiintarea lor) DE NIMENI si atunci cum sa ne mai miram de incalcarea flagranta a legislatiei.
Am un caz concret de incalcare a legii in domeniul constructiilor (construirea fara Autorizatie de construire a unui imobil lipit de calcanul casei noastre si care ne-a provocat deteriorarea peretelor despartitor prin infiltrarea apei) si desi am sesizat de nenumarate ori organele mentionate mai sus, problema NU S-A REZOLVAT si nu a urmarit nici-una dintre ele rezolvarea ei ( adica aducerea in starea initiala a constructiei cum a hotarat Directia de profil din cadrul Primariei Municipiuui Bucuresti).
In ceea ce priveste toaletarea arborilor am mai sesizat acest aspect. In sectorul 4, pe B-dul D. Cantemir si pe str. 11 Iunie au fost distrusi zeci de arbori (s-au uscat dupa ciuntirea lor). Apoi s-au plantat altii (artari, tei si culmea, chiar o salcie) din care insa unii au fost inecati cu apa din prea multa udare cu furtunul de la o cisterna cu apa.
Eu cred ca a toaleta un pom nu inseamna a-l ciunti, a-i taia tot coronamentul pentru ca sigur se va usca.
As dori sa mai mentionez ca in zonele rezidentiale ar trebui sa dispara toate sursele de zgomot (mici unitati de service, alarme in permanenta in special Politia si Salvarea, romi care cauta fier vechi etc.), iar primariile sa asigure maturatul zilnic al trotuarelor.
Poate ca la cele de mai sus, vor fi adaugate si alte aspecte.
Cele doua parcuri sunt demult ochite de Primaria Sect 3 pentru a fi valorificate in scop personal sau de partid.
Dl primar in campania electorala de acum 8 ani a instalat 2 mari panouri publicitare pe care scria ca partea parcului titan dinre Bdul Nicolae Grigorescu si lacul titan a fost retrocedata Dlui Adrian Videanu.
In ce scop nu stiu.
Aceasta portiune de parc a stat neingrijita in tot acest timp in scopul transformarii lui intr-o groapa de gunoi
Acestan tehnica a stat la baza crearii motivului principal al instrainarii terenurilor in sect3 ,adica imposibilitatea primariei de a intretine aceste terenuri.
Aceasi soarta a avut-o si Parcul Ctin Brancusi unde este deja dezafectat tot mobilierul parcului in vederea inceperii lucrarilor de contructie a proiectelor noului proprietar.
Numai campania electorala ii mai tine pe loc.
Nu au curajul sa atace acum pt ca lumea nu o sa ii mai voteze.
Tare as vrea sa ii vad pe acesti rechini care nu au nici un fel de scrupule acolo unde le este locul si sa le arunc chiftele cu prastia.
Dar imi fac iluzi , toti politicienii sunt la fel nu le pasa de cei care i-au votat ,nu lucreaza pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor mai degraba penru injosirea lor.
In concluzie fac apel la oamenii din sect 3 sa voteze cu mare atentie la alegerile locale.