​FOTO Vegetația de pe circa o treime din Parcul Operei a fost defrișată. Primăria Capitalei a autorizat acolo o bază sportivă pentru Federația Română de Tenis

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 23 iulie 2019, 13:12 Actualitate | Administratie Locala


Defrișări Parcul Operei 7
Foto: Hotnews
Vegetația de pe circa o treime din Parcul Operei, fâșia neamenajată de 1,6 ha dintre Operă și Casa Radio, a fost defrișată în ultimele zile. Este vorba despre arbori și arbuști cu trunchiul de până la 7 cm, potrivit lucrărilor avizate de municipalitate. Spațiul verde a fost concesionat de Guvern, în 2003, pe o perioadă de 49 de ani, Federației Române de Tenis. În 2018, Primăria Capitalei a autorizat acolo construirea unei baze sportive și cel mai probabil defrișările au fost făcute pentru începerea lucrărilor. Proiectul este din 2009 și a stârnit numeroase controverse deoarece inițial se dorea și construirea unui hotel cu 3 etaje pe spațiul verde.

”Primăria Capitalei a emis pentru terenul din str. Știrbei Vodă nr.133, sector 1, la solicitarea Federației Române de Tenis în calitate de administrator legal al terenului în data de 08.07.2019, un aviz privind igienizarea ( diferit de avizul de defrișare). Lucrările de igienizare avizate constau în eliminarea vegetației răsărite spontan cu diametre 3-6 cm, întrucât la verificarea efectuată pe teren s-a constatat faptul că vegetația spontană existentă era dezvoltată excesiv, iar pe teren erau prezente deșeuri de natură menajeră, vegetală, plastic, etc., deșeuri care constituiau un focar de infecție în zonă. Menționăm că în baza avizului nr. 6582/ 08.07.2019 emis de Direcția de Mediu, nu se pot executa lucrări de toaletare/ defrișare arbori cu diametrul trunchiurilor mai mare de 7 cm”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Lucrările de defrișare din ultimele zile


Terenul se află în intravilanul Municipiului București, în proprietatea publică a Statului Român și în administrarea Agenției Naționale pentru Sport, dat în folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani Federației Române de Tenis, conform HGR nr. 1392/27.11.2003, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că în loc au autorizat construirea unei baze sportive și că este vorba despre continuarea lucrărilor începute în baza unei autorizații mai vechi, însă la fața locului nu este nicio lucrare.

”Cu privire la autorizarea de construcții, precizăm că pe acest teren a fost autorizată realizarea de construcții încă din perioada 2013-2015 (AC nr. 214/1114834/22.04.2013, respectiv AC nr. 419/1342525/19.08.2015, pentru reamenajarea bazei sportive ”Tenis Club” București). Astfel, AC nr. 676/1687546 din 28.12.2018, a fost emisa pentru finalizarea lucrărilor de construcții în baza autorizațiilor de construire inițiale, beneficiar fiind Federația Română de Tenis, în condiţiile respectării prevederilor RLU – PUG aprobat cu H.C.G.M.B. nr. 269/2000, şi prelungit prin H.C.G.M.B. nr. 241/2011 a legislaţiei în vigoare, precum şi a tuturor avizelor şi acordurilor solicitate prin certificatele de urbanism aferente”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Primăria Capitalei nu a precizat însă ce cuprinde baza sportivă autorizată.

În proiectul autorizat de Primăria Capitalei în 2013 și prezentat Federația Română de Tenis, baza sportivă cuprindea doar terenuri de tenis pe zgură și vestiare și anexe.


Proiect autorizat în 2013

Reprezentanții Federației au declarat în repetate rânduri că acolo nu este parc și se reface clubul de tenis construit pe locația respectivă la mijlocul anilor 1920, fiind donat de către fraţii englezi Doherty, cunoscuţi în lumea tenisului.

“Nu ar fi putut fi obţinută autorizaţia de construcţie fără avizul de mediu. Această bază, din anii 20’ şi până acum, a avut numai destinaţie sportivă, pentru tenis. Niciodată nu a avut statut de parc sau de spaţiu verde, există zgura de tenis şi acum acolo. Prin acest proiect nu a existat şi nici nu o să existe vreo acţiune care să afecteze Parcul Operei sau spaţiul verde. Ba dimpotrivă, reconstruim o bază care să vină în sprijinul cetăţenilor pentru a face mişcare”, a declarat în 2013 preşedintele Federaţiei Române de Tenis la acea vreme, George Cosac.


Proiectul de a construi o baza sportivă în Parcul Operei este vechi, din 2009, și a generat numeroase controverse, în principal pentru că se dorea construirea unui hotel de 3 etaje pe spațiul verde. HotNews.ro a scris aici despre subiect. https://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-6704272-hotel-trei-etaje-terenuri-tenis-parcul-operei.htm


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7518 vizualizari

 • +11 (21 voturi)    
  tara anapoda (Marţi, 23 iulie 2019, 13:43)

  razeshu [utilizator]

  `facem biserici in curtile scolilor si defrisam parcurile sa construim baze sportive. pentru ca fostele baze au devenit cluburi de noapte. Totul e anacronic si vadit in contradictie cu ideea de evolutie in sine. Curand singura sansa pentru orash va fi un cutremur de 10 grade Richter, arat terenul si luat totul de la 0. Dar nu cu aceeasi oameni si aceleasi idei si "printzipuri" ca e pacat. Pacat de cutrremurul irosit.
  • -6 (14 voturi)    
   ... mai usor cu indignarile ..... (Marţi, 23 iulie 2019, 14:41)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   Nu stiu ce varsta ai dar acolo a fost Tenis-Club, o oaza de liniste si civilizatie pe care a stricat-o Ceausescu (bulevardul era destinat defilarilor). Mult zgomot pentru nimic, se repara o prostie mostenita de la Marele Carmaci.
   • +7 (13 voturi)    
    nu stiu ce varsta ai.. (Marţi, 23 iulie 2019, 15:37)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    dar pe la 1900 strada Elefterie continua pana in Calea Plevnei. Opera a fost construita abia in 1953. o demolam?

    si daca tot vorbim de varste, acolo a fost sigur padure in urma cu multe mii de ani. ba chiar mai mult, in urma cu 2 milioane de ani, cand Dunarea a "spart" Portile de Fier, cursul trecea cel mai probabil prin Bucuresti.

    deci? conteaza ce a fost sau ce este acum, ce poate fi si ce este mai important pentru cea mai poluata capitala din Europa, spatiul verde sau terenuri de tenis fix in mijlocul orasului?

    daca ai dubii, imi place sa joc tenis. nu sa stau cu gura cascata la tembelizor, sa-i vad pe altii cum joaca. imi place sa joc eu.
    • +1 (1 vot)    
     Poluare si aer imbacsit (Marţi, 23 iulie 2019, 18:47)

     Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Dvs, doriti sa jucati tenis, in centrul unui Bucuresti excesiv de poluat, de desertificat,, de murdar si insalubru? Credeti ca e sanatos, sa inspirati aerul imbacsit si poluat, in timp ce faceti miscare, printre betoane si tunuri imobiliare? Sunt multe alte locuri, in care se pot face terenuri pentru miscare, sau se pot reactiva cele, pe care clientela politica le-a transformat in cluburi de fitze.
   • +6 (8 voturi)    
    nu ai inteles (Marţi, 23 iulie 2019, 16:06)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    nu ai inteles ce am vrut sa spun. Prioritatea in acest moment este sa facem lucruri cu cap. Si sa ne alegem cu grija prioritatile. "Verdeata" este din ce in ce mai putina in acest oras cu populatie si poluare crescanda d ela zi la alta. Nu conteaza ca a fost baza d etenis acolo, se poate face in alta locatie la fel d ebine, exista multe terenuri virane ale fostelor fabrici care in acest moment genereaza doar praf si asteapta un complex rezidential cu blocuri indesite pe ele. In zona exista baza BNR care trebuie pastrata de exemplu si nu data pe mana speculatorilor imobiliari.
    • 0 (2 voturi)    
     o tara verde, pacat ca e condusa de minti negre (Marţi, 23 iulie 2019, 18:19)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

     Peste 5 ani parca vad cum terenul de tenis isi schimba destinatia in construibil pentru un mare bloc de locuinte sau de birouri.

     Poate ca intr-adevar ar fi mai bine ca Romania sa se prabuseasca rapid de tot. Am salva macar spatiile verzi.
  • +8 (14 voturi)    
   S-a defrisat si-n parcul Tineretului (Marţi, 23 iulie 2019, 15:34)

   adrianv [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   S-a defrisat si-n parcul Tineretului tot pentru tenis dar nu intereseaza pe nimeni, nici macar ong-urile care plang de grija ursilor. S-au terminat terenurile virane din Bucuresti unde se pot amenaja terenuri de tenis, sau avem prea mult spatiu verde?
 • +2 (12 voturi)    
  bataia de joc PSD continua ... (Marţi, 23 iulie 2019, 13:59)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  asta este roMANIA ...
  • +5 (5 voturi)    
   Hai Ioane, lasa Arenele... uite aici loc de joaca! (Marţi, 23 iulie 2019, 15:54)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Hai Ioane, lasa Arenele... uite aici loc de joaca!

   Vezi cum nasica, ti-a gasit si tie in teren pana la urma?.. si daca-ti face si cadastru pe el... incepem Opera Grand Slam ...

   Nu se mai satura rechinii astia imobiliari...!
 • -6 (10 voturi)    
  hai cu defrisarea (Marţi, 23 iulie 2019, 14:07)

  zaboo [utilizator]

  ca doar e pentru mandria tarii - halepu'
 • +6 (16 voturi)    
  Asa Tovarasi! (Marţi, 23 iulie 2019, 14:11)

  ber [utilizator]

  Jos! Taiati tot, radeti pana la nivelul solului! Sa nu ramana nimic verde Sa facem betoane si asfalt cat cuprinde Bucurestiul. Sa taiem si la Antipa, sa taiem padurea Baneasa, pana ajungem sa taiem si Cismigiul. Asta va fi ultima miscare, dupa care vom parasi locatia.
  • +2 (8 voturi)    
   Pentru cei care imi dau minus. (Marţi, 23 iulie 2019, 14:47)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui ber

   In tinerete m-am inscris la Tenis Club Bucuresti.
   O adunatura de indivizi care nu voiau sa joace decat pe bani, chiar daca iti rezervai teren. Asta nu e club de tenis, e cu totul altceva.
 • +4 (10 voturi)    
  OPRITI DEFRISARILE !!! (Marţi, 23 iulie 2019, 14:42)

  jidanul [utilizator]

  Defrisarile trebuie sa se opreasca, in Romania. Singurele exceptii ar fii daunatorii, drumurile (autostrazi, drumuri nationale, judetene, comunale si agricole) si amenajarea partiilor pentru schii din statiunile montane dar si aceste exceptii sa fie foarte bine documentate.
 • +6 (10 voturi)    
  Cadou cu destinatar..... (Marţi, 23 iulie 2019, 15:18)

  gigiN [utilizator]

  .....”persoana fizica”,primul vanator al tarii!!!
  • -5 (9 voturi)    
   Esti copil (Marţi, 23 iulie 2019, 16:13)

   brifcor [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   N-are el nevoie de asa ceva. Îsi construieste câte terenuri vrea, oriunde în România. Nici eu nu-l agreez peste mãsurã, dar trebuie sã acceptãm cã e un om de actiune, nu un negativist înrãit, ca altii...
 • -5 (11 voturi)    
  indignatilor de serviciu (Marţi, 23 iulie 2019, 15:36)

  ElGrecu [utilizator]

  George Cosac nu este presedintele FRT, adica nu mai este! Locatia aceea apartinea unui faimos club de tenis, al Bucurestiului de alta data, Tenis Club Bucuresti, care a fost distrus ca lui Ceausescu nu i-a placut sa-i vada pe acei oameni in "chiloti" in apropierea Casei Radio( pe stil nou, cladire niciodata terminata, o epava comunista, privatizata si asta dubios cu oameni de afaceri isralenieni care au promis o oaza de civilizatie, dar care nu au facut altceva decat sa darame o parte din cladire). Am jucat si eu de cateva ori acolo cand eram pustan... Redarea spatiului catre origine est un lucru bun, sa speram ca se va face un club modern deschis oricarui amator de tenis!
  • 0 (2 voturi)    
   Nu poti dialoga (Marţi, 23 iulie 2019, 18:20)

   brifcor [utilizator] i-a raspuns lui ElGrecu

   cu extremistii. Ei cred cã detin singuri adevãrul...
 • -7 (11 voturi)    
  Îmi permit sã îi informez (Marţi, 23 iulie 2019, 15:51)

  brifcor [utilizator]

  Pe cei care sunt mai tineri si nu stiu, pe acel loc s-a aflat pânã în 1988 Tenis Club Bucuresti care a crescut generatii întregi de jucãtori. Ceausescu a ordonat în acel an desfiintarea clubului si stergerea terenurilor de pe suprafata pãmântului. El hotãrâse ca defilãrile de 23 august (ziua natinalã pe vremea aceea) sã fie mutate de la actuala piata Charles de Gaulles (unde se desfãsurau pânã atunci) pe Stirbey Vodã, tribuna prezidentialã situîndu-se în clãdirea de peste drum care era incã în constructie la "revolutie". Terenul astfel "eliberat" nu a fost îngijit în niciun fel. Acolo a crescut sãlbatic vegetatie, iar locul devenise un paradis al boschetarilor.
  Cred astfel cã reconstruirea Tenis Clubului, mai ales în contextul ultimelor performante ale Simonei Halep este un gest binevenit.
 • -2 (2 voturi)    
  minte de beton in trup de ciment (Marţi, 23 iulie 2019, 18:17)

  Dedalus [utilizator]

  Pe oamenii astia nu ar trebui sa ii ingroape cand mor. Ar trebui sa ii zideasca si sa ii betoneze.

  Si ar trebui sa li se interzica pe viata sa stea la umbra unui pom.
 • 0 (0 voturi)    
  Academia de tenis” (Miercuri, 24 iulie 2019, 11:40)

  sipu [utilizator]

  O sa aiba multe cereri de inscriere din partea ”fetitelor” cu cuc ...................


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by