Vegetația de pe circa o treime din Parcul Operei, fâșia neamenajată de 1,6 ha dintre Operă și Casa Radio, a fost defrișată în ultimele zile. Este vorba despre arbori și arbuști cu trunchiul de până la 7 cm, potrivit lucrărilor avizate de municipalitate. Spațiul verde a fost concesionat de Guvern, în 2003, pe o perioadă de 49 de ani, Federației Române de Tenis. În 2018, Primăria Capitalei a autorizat acolo construirea unei baze sportive și cel mai probabil defrișările au fost făcute pentru începerea lucrărilor. Proiectul este din 2009 și a stârnit numeroase controverse deoarece inițial se dorea și construirea unui hotel cu 3 etaje pe spațiul verde.

Defrișări Parcul Operei 7Foto: Hotnews

”Primăria Capitalei a emis pentru terenul din str. Știrbei Vodă nr.133, sector 1, la solicitarea Federației Române de Tenis în calitate de administrator legal al terenului în data de 08.07.2019, un aviz privind igienizarea ( diferit de avizul de defrișare). Lucrările de igienizare avizate constau în eliminarea vegetației răsărite spontan cu diametre 3-6 cm, întrucât la verificarea efectuată pe teren s-a constatat faptul că vegetația spontană existentă era dezvoltată excesiv, iar pe teren erau prezente deșeuri de natură menajeră, vegetală, plastic, etc., deșeuri care constituiau un focar de infecție în zonă. Menționăm că în baza avizului nr. 6582/ 08.07.2019 emis de Direcția de Mediu, nu se pot executa lucrări de toaletare/ defrișare arbori cu diametrul trunchiurilor mai mare de 7 cm”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Lucrările de defrișare din ultimele zile

Terenul se află în intravilanul Municipiului București, în proprietatea publică a Statului Român și în administrarea Agenției Naționale pentru Sport, dat în folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani Federației Române de Tenis, conform HGR nr. 1392/27.11.2003, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că în loc au autorizat construirea unei baze sportive și că este vorba despre continuarea lucrărilor începute în baza unei autorizații mai vechi, însă la fața locului nu este nicio lucrare.

”Cu privire la autorizarea de construcții, precizăm că pe acest teren a fost autorizată realizarea de construcții încă din perioada 2013-2015 (AC nr. 214/1114834/22.04.2013, respectiv AC nr. 419/1342525/19.08.2015, pentru reamenajarea bazei sportive ”Tenis Club” București). Astfel, AC nr. 676/1687546 din 28.12.2018, a fost emisa pentru finalizarea lucrărilor de construcții în baza autorizațiilor de construire inițiale, beneficiar fiind Federația Română de Tenis, în condiţiile respectării prevederilor RLU – PUG aprobat cu H.C.G.M.B. nr. 269/2000, şi prelungit prin H.C.G.M.B. nr. 241/2011 a legislaţiei în vigoare, precum şi a tuturor avizelor şi acordurilor solicitate prin certificatele de urbanism aferente”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Primăria Capitalei nu a precizat însă ce cuprinde baza sportivă autorizată.

În proiectul autorizat de Primăria Capitalei în 2013 și prezentat Federația Română de Tenis, baza sportivă cuprindea doar terenuri de tenis pe zgură și vestiare și anexe.

Proiect autorizat în 2013

Reprezentanții Federației au declarat în repetate rânduri că acolo nu este parc și se reface clubul de tenis construit pe locația respectivă la mijlocul anilor 1920, fiind donat de către fraţii englezi Doherty, cunoscuţi în lumea tenisului.

“Nu ar fi putut fi obţinută autorizaţia de construcţie fără avizul de mediu. Această bază, din anii 20’ şi până acum, a avut numai destinaţie sportivă, pentru tenis. Niciodată nu a avut statut de parc sau de spaţiu verde, există zgura de tenis şi acum acolo. Prin acest proiect nu a existat şi nici nu o să existe vreo acţiune care să afecteze Parcul Operei sau spaţiul verde. Ba dimpotrivă, reconstruim o bază care să vină în sprijinul cetăţenilor pentru a face mişcare”, a declarat în 2013 preşedintele Federaţiei Române de Tenis la acea vreme, George Cosac.

Proiectul de a construi o baza sportivă în Parcul Operei este vechi, din 2009, și a generat numeroase controverse, în principal pentru că se dorea construirea unui hotel de 3 etaje pe spațiul verde. HotNews.ro a scris aici despre subiect. https://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-6704272-hotel-trei-etaje-terenuri-tenis-parcul-operei.htm