​FOTOGALERIE Cum arata Parcul Drumul Taberei, la doi ani de la inaugurare, dupa o investitie de 17 milioane de euro: nu are canalizare, aleile se dezintegreaza, serele nu sunt gata

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 13 iulie 2017, 15:38 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Drumul Taberei 22
Foto: Hotnews
Parcul Drumul Taberei s-a deschis la finaulul lunii mai 2015, dupa o investitie de circa 17 milioane de euro, majoritatea banilor - fonduri europene. La doi ani de la inaugurare, insa aleile au inceput sa se dezintegreze, mobilierul urban nu este intretinut, copacii inca se usuca, iar la fiecare ploaie, parcul se inunda. Primarul Gabriel Mutu a declarat pentru HotNews.ro ca acesta nu a fost prevazut de la inceput cu retea de canalizare, in ciuda cheltuielilor uriase pentru amenajare. Serele construite in parc, nu sunt nici acum gata, desi aveau termen de finalizare finalul anului 2015. Proiectul de climatizare a fost regandit deoarece genera costuri uriase de intretinere.

"Situatia cu inundatiile este de la inceput. Parcul nu este prevazut cu sistem de preluare a apelor pluviale, nu are canalizare, asa a fost proiectat. Acum incerc sa gadsesc o solutie legala pentru a rezolva aceasta problema. De fiecare data cand ploua se inunda. Cismelele montate in parc nu au canalizare. Tot ce se strange este preluat in mod natural prin pamant, asta este situatia. Acum cautam solutii, sa vedem cum putem modifica proiectul, care este un proiect european si nu ai voie sa faci interventii pe el timp de 5 ani. Incercam sa venim cu imbunatatriri la proiect si se pare ca se accepta aceste modificari. Altfel ne trezim cu situatia in care trebuie sa dam banii inapoi. Nu este un cost foarte mare sa punem canalizare acolo. Am identificat ca sub parc este o retea de canalizare de la Apa Nova, deci nu trebuie sa venim cu noi magistrale. Aleile sunt cu probleme fiindca in proiectul initial erau prevazute cu pietris nestabilizat. Acum de bine de rau exista un pietris stabilizat cu rasina epoxidica. Faptul ca au fost prevazute cu pietris, proiectul a primit puncte in plus la finantarea europeana. O fi asa in alta parte, dar noi avem weekenduride varf cu cate 20.000 de vizitatori, ce s-ar fi intamplat pe acele alei cu pietris. Nu se putea intra cu carucior, cu role... Trebuie sa ne gandim si la utilitatea investitiei pe care o facem. Este una dintre cele mai mari provocari ca primar, sa rezolv problema Parcului Drumul Taberei. O sa o rezolv, dar nu o pot face de pe o zi pe alta", a declarat primarul Gabriel Mutu pentru HotNews.ro.
La fiecare ploaie parcul se inundaPietrisul de pe alei s-a stricat

Pietrisul de pe alei s-a stricat


Pietrisul de pe alei s-a stricat


Pietrisul de pe alei s-a stricat


Pietrisul de pe alei s-a stricat


Oamenii au facut propriile alei


Mobilierul urban s-a stricat


Mai multi arbori s-au uscat


Pietrisul de pe alei s-a stricat


Mobilierul urban s-a stricat
Pietrisul de pe alei s-a stricat


Pietrisul de pe alei s-a stricat


Pietrisul de pe alei s-a stricat


Mai multi arbori s-au uscat


Mai multi arbori s-au uscat


Mai multi arbori s-au uscat

In ceea ce priveste serele, constructia este gata, iar in luna mai au inceput lucrarile la instalatia de climatizare, avand termen de finalizare 3 luni, respectiv finalul lunii iulie. Miercuri, pe santier nu lucra nimeni si parea abandonat.
"Intarzierea s-a produs din cauza derularii procedurii de achizitie publica in vederea atribuirii contractului de lucrari, dar si a obtinerii tuturor avizelor ce au stat la baza emiterii autorizatiei de construire. In data de 04.05.2017 au fost incepute lucrarile suplimentare de asigurare a sistemului de climatizare si ventilare a serelor din Parcul Drumul Taberei. Lucrarea prevede executia a 224 de foraje geotermale si construirea unui punct termic. Durata contractului este de 3 luni. Valoarea contractului de lucrari este de 9.910.558,92 inclusiv TVA. Serele vor avea destinatie de expozitie cu plante exotice", se arata in raspunsul trimis de Primaria sector 6, la solicitarea HotNews.ro.

Primarul spune ca o parte din intarzieri sunt cauzate de modificarea solutiei de climatizare.

"S-au reluat lucrarile si am deblocat cat de cat situatia de acolo. Partea de inchidere este realizata, sistemele de climatizare sunt montate, nu s-au facut testele inca, dar din ce am inteles, nu ar fi nicio problema, iar pe partea de palnte si interior, acolo dureaza 2-3 saptamani. Cu climatizarea, solutia a fost modificata fata de proiectul initial fiindca erau uriase costurile de intretinere. Acum s-a mers pe o varianta inovativa, a mai fost aplicata si in alte parti, cu puturi geo-termale, sunt 224 de puturi.  Se lucreaza la ele. Decocamdata s-au oprit lucrarile pentru ca s-a descoperit ca pe zona  respectiva treceau niste cabluri de tensiune care nu erau prinse in planurile initiale. A trebuit sa oprim lucrarile, sa chemam specialisti sa scaneze suprafata respectiva, sa vedem daca avem si cabluri, am finalizat aceasta procedura si continuam. In acel parc sunt probleme foarte mari, incepand cu serele si terminand cu aleile", a declarat Mutu.

In ceea ce priveste cererile mai multor cetateni din zona, de a bloca constructia serelor, care betoneaza parcul, primarul spune ca nu are ce face.

"Ce puteam sa facem, daca blocam proiectul, trebuia sa dam banii inapoi la Comisia Europeana. Daca propiectul asa a fost aprobat, eu ce sa fac. Multi spun, si pe buna dreptate, nu aveam nevoie de sere. Recunosc si le dau dreptate, dar ce sa facem acum. Daca au fost facute, parerea mea este sa fie continuate si in momentul in care vor fi finalizate, sa le introducem intr-un circuit scolar, elevii sa viziteze serele si sa faca orele de botanica acolo. Eu daca as fi lucrat la proiect acum 6 ani cand s-au apucat de el, nu as fi acceptat sa pun serele in parc, dar asta a fost decizia de atunci, eu nu am cum sa o mai intorc", a explicat edilul.

Istoric reabilitare parc

Lucrarile de reamenajare a parcului Drumul Taberei au inceput in mai 2012, iar din mai 2013 parcul a fost inchis pentru continuarea acestora.  Initial, Primaria sectorului 6 a promis ca parcul va fi redeschis pana la sfarsitul anului 2014, insa nu a respectat acest termen.


Lucrarile de modernizare a parcului s-au ridicat la 63,5 milioane de lei (circa 15 milioane de euro) si sunt finantate in buna parte din fonduri europene. Contractul de finantare prin Programul Operational Regional a fost semnat in septembrie 2011, finatarea nerambursabila fiind de 59,5 milioane lei. Licitatia pentru executarea lucrarilor a fost castigata de asocierea Pergola Gradini Decorative, constructii Erbasu, Promsconcept Grup, Hidrocanal, UTI Trafic, Metabet CF, E - Factor Solutions. Firma care realizeaza proiectul peisagistic este Concret Construct CD.

Parcul Drumul Taberei a fost redeschis la sfarsitul lunii mai 2015. Inaugurarea s-a facut fara serele exotice care se construiesc in parc, inca neterminate.

Pentru a evita pierderea intregii finantari europene destinate reamenajarii Parcului Drumul Taberei, Consiliul Local al Sectorului 6 s-a vazut nevoit sa aprobe, in sedinta din data de 17 decembrie 2015, alocarea sumei de 12.514.571,72 lei de la bugetul local al Sectorului 6 pe anul 2016, pentru finalizarea spatiilor expozitionale cu plante exotice din Parcul Drumul Taberei, intrucat Primaria Sectorului 6 nu a finalizat lucrarile pana la data de 31 decembrie 2015 (data expirarii perioadei de implementare).

Pentru amenajarea parcului, Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci, dar a plantat alti 950. Defrisarile, dar si faptul ca in parc se construieste o sera de cativa mii de metri patrati si mai multe poduri, au atras critici din partea societatii civile.


Grupul de initiativa civica "Salvati Parcul Drumul Taberei" a lansat la vremea respectiva o petitie online prin care cere Primariei sector 6 sa desfiinteze serele ce se construiesc acum pe spatiul verde, sa ia pietrele puse pe malul lacului si sa amenajeze mai multe locuri de joaca.


La cateva luni de la inaugurare, arborii au inceput sa se usuce. HotNews.ro a scris aici despre acest subiect.

Un raport al Curtii de Conturi arata ca amenajarea Parcului Drumul Taberei nu a creat mai mult spatiu verde in Bucuresti, ci dimpotriva a fost distrusa vegetatia existenta. In plus, investitii in suma de 3 milioane de lei, facute anterior in parc de Primaria Sectorului 6, au fost distruse in totalitate odata cu amenajarea noului parc Drumul Taberei.

"Un exemplu de fundamentare nejudicioasa a cheltuielilor pentru amenajare spatii verzi este chiar cea mai mare investitie realizata in Bucuresti pentru amenajarea unui parc si singura finantata din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul ca in cazul parcului Drumul Taberei lucrarile de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat cresterea suprafetelor verzi sau regenerarea vegetatiei in spatiile verzi degradate in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. In acest sens, Sectorul 6 nu a facut o analiza judicioasa in ce priveste decizia de a face o investitie in Parcul Drumul Taberei pe acelasi amplasament, prin distrugerea totala a amenajarilor si dotarilor existente si lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioada de minim 2 ani, in loc sa reabiliteze alte spatii verzi degradate sau sa identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atat mai mult cu cat in acest Sector indicele de spatiu verde per capita, calculat in baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei", noteaza inspectorii Curtii de Conturi in raportul privind performanta utilizarii fondurilor bugetului local pentru amenajari peisagistice si intretinere spatii verzi la nivelul Municipiului Bucuresti, in perioada 2007 - 2014.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20851 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Mobilierul urban nu s-a stricat (Joi, 13 iulie 2017, 16:16)

  Hans Metter [utilizator]

  a fost stricat
 • +11 (11 voturi)    
  tot din buget se va plati (Joi, 13 iulie 2017, 16:28)

  trem [utilizator]

  Daca cineva crede ca UE va plati asemenea prostii nefunctionale se inseala.

  Probabil se va considera ca unele cheltuilei nu sunt OK la decontare din fonduri UE si ia ghiciti cine le acopera....exact: BUGETUL la care 'fraierii' platesc!
 • +14 (14 voturi)    
  Ce avem noi aici??? (Joi, 13 iulie 2017, 16:31)

  ady77 [utilizator]

  O bataie de joc.
  Cunosc locatia de cand era, puscaria Tricodava peste drum, dupa care au transformato in fabrica de textila, si dupa '89, au daramato.
  La cate ploi au fost, niciodata nu era parcul inundat.
  Ce au facut cu aceasta asa zisa "renovare" e de domeniul sf-ului.
  Bani sifonati la greu pe nimic, suprafata redusa, alei inguste, banci puse inalt, toalete inchise, si ar ma fi.
  Ar avea DNA-ul si aici de lucru la greu.
  • 0 (0 voturi)    
   hmm (Vineri, 14 iulie 2017, 8:06)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   nu stiam ca a fost puscarie inainte de fabrica de textile... de fapt nu am gasit nicio informatie legat de acest aspect...poate va inselati, poate ma insel eu.

   Fabrica a fost daramata prin 2007-2008, destul de recent adica.
 • +12 (12 voturi)    
  Concluzia: (Joi, 13 iulie 2017, 16:34)

  Rdu [utilizator]

  au distrus parcul cu cu 12 000 000 Euro.
  La fel cu "reabilitarea spatiilor verzi" din zona, prin care mai mult au distrus! Recuperati banii de la excroci !
 • +12 (14 voturi)    
  Asa le trebuie (Joi, 13 iulie 2017, 16:54)

  mitg [utilizator]

  Locuitorii din sectorul respectiv si bucurestenii in asamblu exact asta merita.

  Pana cand nu vor alege conducatori responsabili - pe care sa-i si tina responsabili cu furca daca e cazul -, exact pagube de 17 milioane de euro merita
  • +1 (1 vot)    
   Unu (Luni, 17 iulie 2017, 7:16)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Unu din ticalosi (sefu) e deja la puscarie (desi ar mai trebui ceva procese pentru inca cateva din marlaniile lui (Poteras), altul este pe la statiuni ascuns (Monte Carlo) din nu stiu ce pricini iubit se pare de servicii, probabil datorita serviciilor prestate de nevasta si ea o mare ciorditoare, si sa nu uitam de factorul principal NUTI cea care a facut posibila afacerea de sparlit 17mil Euro. Evident ca nimeni nu da in nimeni: Mutu tace - pai cum o sa dea in prietenii lui din consiliu care au aprobat ticalosia? Sau in secretarul primariei Demirel omu lu Manescu? Ii rog pe CI si HN sa incerce sa obtina raspunsuri legate de cum "primaria" se indreapta impotriva celor care au pus la cale jaful!!!!!!!!!!!!!
 • +4 (6 voturi)    
  :) (Joi, 13 iulie 2017, 17:02)

  muvis [utilizator]

  Ma bucur ca aleile nu mai sunt "sarite" ca pavajul lui negoita. Acum se dezintegreaza! :)
  E bun limbajul asta plastic, dar trebuia pastrat pentru jaful cu serele. Ca din poze parcul arata chiar bine, pana si aleile dezintegrate sunt dragute.
 • +14 (14 voturi)    
  ce parc frumos era inainte de "investitii" (Joi, 13 iulie 2017, 17:03)

  Stefan534324 [utilizator]

  am platit 17 mil euro pt distrugerea parcului.. raspunde cineva?

  Acolo nu era nevoie decat de curatenie, plantat flori, gazon, toaletare, plantat ceva copaci tineri, atat.. asta inseamna parc, nu pietroaie, bolovani, fiare, poduri..

  In loc de asta ei au distrus copacii care faceau umbra, au pus pietroaie colturoase peste tot pe langa lac, unde daca ai cazut cu bicicleta risti sa-ti spargi capul, au facut alei inguste si fara cap (se vad batatorite drumuri pe care lumea are nevoie sa treaca), locul de joaca este de marimea unui loc de joaca dintre blocuri, sera aia este o mizerie strigatoare la cer, inca nu e tarziu sa fie daramata cu totul..
  Ce cauta podul grozavesti in parcul Drumul Taberei?? A trebuit sa mai si inchida 2-3 ani parcul pt toate aceste grozavii.
  • 0 (2 voturi)    
   despre drumurile batatorite de oameni (Vineri, 14 iulie 2017, 8:08)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   e vb de proiectare vs user experience.... una e ce proiectezi alta e cum merge in preactica : ))))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by