Consiliul Local Sector 2 a aprobat construirea unui bloc cu parter și două etaje pe strada Rahmaninov 2E, pe spațiul verde dintre trei blocuri, practic grădina interioară a acestora. Cetățenii din zonă s-au opus proiectului deoarece noua clădire le ia lumina și distruge spațiul verde, dar consilierii PSD-UNPR nu au ținut cont de părerea lor. Acum aceștia își vor căuta dreptatea în instanță.

Strada Rahmaninov 2E-3Foto: Hotnews

Spațiul verde unde ar urma să fie construit blocul; Foto: Valentina Suciu

Spațiul verde are 750 mp și este proprietate privată, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Sector 2. Primăria Sectorului 2 avizase deja proiectul, aprobarea PUD-ului de Consiliul Local Sector 2 fiind ultimul pas. Potrivit avizului dat de Primăria Sector 2, clădirea nouă va avea o înălțime de 10 m (parter plus două etaje, POT=45%, CUT=1,3). Retragerile față de limita de proprietate sunt de 6 metri în laterale și 5 metri în spatele parcelei.

PUD-ul ce urmează a fi supus aprobării Consiliului Local Sector 2

Reprezentanții Primăriei Sector 2 spun în aviz că potrivit Planului Urbanistic General terenul nu este spațiu verde ci L3, zonă în care se pot construi locuințe medii. În realitate însă acolo este spațiu verde, grădina blocului.

”Motivele pentru care nu sunt de acord cu această construcție sunt numeroase și toate la fel de importante: pierderea spațiului verde, respectiv a priveliștii (motivul pentru care am preferat, atunci când mi-am cumpărat apartamentul, în vara lui 2007, să am un spațiu mai mic, dar cu un soi de grădina sălbatică la picioare). O construcție P+2+E ar înseamnă o vedere perfectă în casă altor persoane, care, pe lângă clădire, intenționează să ridice și un gard în ceea ce este, în fapt, curtea interioară a blocului. Această ar presupune și mutarea (de fapt, desființarea, aleilor) și e ghenelor de gunoi. Probabil că fix în nasul vecinilor de la scară de alături”, a declarat pentru HotNews.ro Valentina Suciu, unul dintre locatarii afectați.

Aceasta spune că Primăria Sectorului 2 nu a făcut o consultare publică temeinică în faza de avizare a proiectului.

”Modul în care a fost anunțat acest PUD (un panou A1 instalat pe ghenă de gunoi, printre tufișuri) te duce cu gândul la faptul că nu este luată în serios consultarea cu cei interesați și afectați la propriu. Mai mult, și solicitările de a realiza un PUZ al cartierului, înainte de a aprobă PUD-uri pe bandă rulantă, au rămas și ele fără ecou. Iar în ceea ce privește intenția de a realiza un PUZ al întregului sector, noi am venit cu comentarii și sugestii bine documentate (arhitectural, urbanistic, sociologic, cultural), și ele discutate doar de formă, într-o ședința la primărie în cursul lunii decembrie. Pe scurt, mi (și ni) se reduce gradul de confort (priveliște, spațiu verde), îmi este încălcat dreptul la informare publică. Așa că, din campania electorală a primarului Toader, cu Floreasca cartier grădina, or să se aleagă numai unii cu grădina, iar alții fără lumina, spațiu verde și cu gunoiul în nas”, a mai spus Valentina Suciu.

Aceasta spune că împreună cu vecinii săi a făcut mai multe sesizări către Primăria Sectorului 2 privind regimul de proprietate al terenului și cum a ajuns să fie pus în proprietate privată, deși este grădina blocului, dar nu au primit răspuns.

”Primăria sectorului 2 nu a răspuns solicitărilor noastre (din luna august, respectiv noiembrie 2018) de a clarifica regimul proprietății acestui teren, despre care nu am fost înștiințați în nici un fel că nu ar fi proprietate publică, iar orice solicitare în acest sens ne atrage eticheta de “comuniști” care se împotrivesc proprietății private. Or, în acest caz, că și în alte cazuri din cartier, primăria face o confuzie gravă între dreptul de proprietate și dreptul de construcție”, a declarat Valentina Suciu.

Consilierii USR nu au votat proiectul, însă acest lucru nu a influențat rezultatul final.