Guguta are trei borcane. Unul tine 800 ml de ciorba si e plin, altul 500 (si e gol), iar cel mai mic - 300 (si e tot gol). Pe Guguta il roaga soata sa ii imparta ciorba in doua portii de cate 400 ml. De asemenea, ii cere sa n-o vanture prea mult. Cam cum ar putea Guguta sa faca asta?

Anunt: Incepand de astazi am posibilitatea sa ofer cateva premii in carti. Editura Paralela 45 sponsorizeaza ganditorii cu doua titluri in fiecare saptamana: Boris Kordemski, 359 de probleme de matematica recreativa, si Martin Gardner, Matematica recreativa. Primul volum o sa mearga la cititorul care ofera o solutie originala (sau o explicatie simpla si inedita) la problemele date, iar cel de-al doilea o sa ajunga la cititorul care propune o problema pe care n-am mai intalnit-o (cel putin nu in varianta pe care o propune dumnealui). Nu va straduiti sa fiti originali cu orice pret - daca sunt mai multi castigatori o sa fie si mai multe carti!

Dupa ce a impartit ciorba exact cum i s-a cerut, Guguta da de alt necaz...

Impreuna cu soata si socrii trebuie sa traverseze un hau peste o punte ingusta, noaptea. Puntea este si cam subreda, asa ca pe ea nu se pot afla niciodata mai mult de doua persoane. Nu au decat un felinar, care trebuie sa se afle de fiecare data la una dintre persoanele care traverseaza, altfel pe punte nu se poate face vreun pas. Socrul lui Guguta poate trece puntea in 8 minute, iar el in 1. Soacra are nevoie de 7 minute, iar sotia lui Guguta - de 2. Pot trece toti puntea in 15 minute?

Daca nu va plac incurcaturile lui Guguta, puteti incerca varianta americana de mai jos. Sunt chiar curios daca i se pare cuiva mai usor de rezolvat. (Mie mi se pare ca aceasta varianta contine un indiciu destul de generos...)

Patru oameni trebuie sa prinda autobuzul, care pleaca in 60 de minute. Ca sa ajunga la el trebuie sa traverseze o punte ingusta, care nu tine decat doua persoane. E noapte si au o singura lanterna, asa ca daca trec doi, unul trebuie sa se intoarca, pentru a le aduce lanterna celor ramasi. Cei patru sunt mai atleti sau mai fricosi...

Unul poate trece puntea in 5 minute, al doilea in 10, al treilea in 20 si al patrulea in 25.

Cum fac cei patru sa prinda autobuzul?

  • Mentiuni

Adrian Iordache, Radu Danaila si Alexandru Gosa au furnizat niste raspunsuri originale la problema cu cada - chiar daca toate erau reductibile la acelasi calcul matematic -, demonstrand ca gandirea antrenata se poate lipsi de formule. Majoritatea celor care au raspuns au tinut cont de rugamintea mea si au notat gradul de dificultate al problemei. De unde a rezultat ca problema cu logicienii a fost cea mai grea de pana acum (3 din 5).

NB: I-as ruga pe cei care imi trimit rezolvari prin e-mail sa spuna cat de grea li se pare problema la care raspund (pe o scara de la 1 la 5). Multumesc. Comentariile, intrebarile, propunerile, sugestiile si reclamatiile sunt asteptate la viorel.zaicu@hotnews.ro.

  • Rezolvari

Ciorba

Ciorba

Ciorba

Foto: Hotnews

Exista o varianta cu doar 8 permutari. Ar trebui sa fie evident ca primele doua sunt umplerea borcanului de 300 si turnarea continutului in borcanul de 500. Abia de aici incolo se complica lucrurile. Daca umplem din nou borcanul de 300 si din el turnam ciorba in cel de 500 pana cand acesta se umple, apoi golim borcanul de 500 in cel mare, avem 700 ml de ciorba in borcanul mare si 100 in cel mic. Iar de aici cred ca oricine se descurca singur. Pentru cei care nu se descurca, mai jos este un tabel care descrie simplu toti pasii.

Puntea

Ambele variante ale problemei se construiesc pe un principiu simplu: timpul in care cei patru trebuie sa traverseze este atat de scurt incat este obligatoriu ca cei care traverseaza incet sa treaca amandoi odata! (In felul acesta putem "ingropa" 20 de minute in 25 sau 7 minute in 8, truc pe care se bazeaza problema. Orice alta combinatie ne face sa depasim limita.) Prin urmare, primii trec Guguta cu soata, apoi unul dintre ei se intoarce (nu are importanta care, fiindca operatiunea se va repeta) cu felinarul si trec socrii lui Guguta, care predau felinarul, iar cel aflat dincolo traverseaza inapoi si isi recupereaza partenerul. Avem doua combinatii:

2 + 2 +8 + 1 + 2 = 15

sau

2 + 1 + 8 + 2 + 2 = 15.

In acelasi fel, la "versiunea americana" avem combinatiile:

10 + 10 + 25 + 5 + 10 = 60

sau

10 + 5 + 25 + 10 + 10 = 60.

Cititi si:

Provocarea de logica a saptamanii: O cada de baie si 10 logicieni

Provocarea de logica a saptamanii: ¬Becuri si viteze

Provocarea de logica a saptamanii: Bile, piulite si lacate

Provocarea de logica a saptamanii: Apa si banii

Provocarea de logica a saptamanii: Herr Casanova

Provocarea de logica a saptamanii : Fitiluri si clepsidre

Provocarea de logica a saptamanii: Inviorati-va neuronii cu problema lui Einstein