Anul 2016 a fost unui agitat pentru mediul universitar romanesc. Pe langa discutiile aprinse despre plagiate si incercarile de modificare a Legii Educatiei Nationale in sensul acordarii unei libertati extinse universitatilor, cele mai mari institutii de invatamant superior au avut ocazia sa isi aleaga o noua conducere. Din cele 7 universitati pe care le-am avut in vedere, 4 dintre cele mai importante din tara au decis sa mearga pe mana fostilor rectori si sa le incredinteze un nou mandat.

Rectorii celor mai mari universitati din taraFoto: Colaj HotNews.ro
  • HotNews.ro va prezinta rectorii celor mai mari universitati din tara.

Am avut in vedere 5 universitati romanesti care se regasesc in clasamentele internationale: Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia de Studii Economice din Bucuresti. Am adaugat pe lista alte doua universitati care se pozitioneaza bine clasamentul institutiilor cu cel mai mare numar de studenti: Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea din Craiova. Institutia din Craiova, universitate de categoria a II-a, potrivit primei clasificari europene a universitatilor din Romania, s-a mentinut in ultimii ani pe locul al VI-lea in topul universitatilor cu cel mai mare numar de studenti, inaintea Universitatii de Vest.

Ioan-Aurel Pop, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Ioan Aurel Pop (61 de ani) este la al doilea mandat de rector al Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, fiind ales pentru prima data in 2012.

Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop

Foto: Agerpres

In februarie 2016, Pop a fost ales presedinte al fostului CNATDCU (Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare) intr-o perioada in care crescuse presiunea asupra Ministerului Educatiei - condus la acea data de Adrian Curaj - de a rezolva problema plagiatelor din invatamant. Or, in 2012, Ioan Aurel Pop a fost impotriva verdictului de plagiat dat de acest for lui Ponta.

CNATDCU a fost prima institutie care a constatat in 2012 ca Ponta a plagiat in teza de doctorat, insa a fost reorganizata de ministrul de atunci Liviu Pop, in aceeasi zi cu verdictul. Membru al Consiliului general al CNATDCU si la acea vreme, Ioan Aurel Pop s-a delimitat de verdictul colegilor sai si, mai mult, a sustinut ca reorganizarea "era absolut necesara".

Rectorul UBB a intrat recent in atentia publica cu o serie de afirmatii dure la adresa generatiei tinere. Intr-un articol postat pe site-ul AmosNews.ro, Pop a scris ca "oamenii lipsiti de cultura generala si de orizont artistic, oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta de cauza alcatuiesc generatia 'Google', generatia 'Facebook', generatia 'SMS' sau toate la un loc!".

Rectorul UBB a reactionat ulterior explicand, pentru Adevarul, ca "a fost un citat scos din context. Eu n-am tinut o cuvantare legata de generatia Facebook, ci de statutul si rolul istoricului in societate, aratand ca rolul istoricului este sa formeze generatii de oameni educati, iubitori de cultura."

Ioan Aurel Pop este academician profesor universitar doctor, cercetator stiintific I, la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB.

Este specializat in istorie medievala, institutii medievale, paleografie latina.

De asemenea, potrivit CV-ului de pe site-ul universitatii, el detine functia de director al Centrului de Studii Transilvane Cluj.

Este doctor in istorie din 1989, principalul domeniu de activitate fiind istorie medievala.

In 1991-1992 a fost visiting professor (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburgh, SUA, intre 1994-1995 a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York, intre 2003-2007 a fost directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si profesor asociat al Universitatii "Ca' Foscari" din Venetia.

Este director al publicatiei "Transylvanian Review" (periodic cotat ISI).

Este membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999.

A fost director al Centrului Cultural Roman din New York intre 1994-1995 si director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia intre 2003-2007.

Mircea Dumitru - Universitatea din Bucuresti

Mircea Dumitru este rectorul Universitatii din Bucuresti, fiind suspendat de la conducerea institutiei de invatamant pe parcursul mandatului de ministru al Educatiei. Acesta l-a inlocuit la conducerea ministerului pe Adrian Curaj.

Mircea Dumitru

Mircea Dumitru

Foto: Agerpres

Mircea Dumitru (55 de ani) este rector al Universitatii din Bucuresti din decembrie 2011, aflandu-se la al doilea mandat (reales in decembrie 2015).

Sub conducerea lui Mircea Dumitru, Universitatea din Bucuresti a contrazis Ministerul Educatiei si a constatat cel mai rasunator plagiat din istoria Romaniei: cel al premierului in functie la acel moment, Victor Ponta.

Mircea Dumitru a fost cel care a cerut public ca legislatia de verificare a plagiatelor sa fie modificata, astfel incat suspiciunile de plagiat sa fie analizate de comisiile de etica ale universitatilor in cadrul carora ei si-au sustinut lucrarile respective. Tot rectorul Universitatii din Bucuresti a cerut eliminarea regulilor care stipuleaza ca detinutii care fac lucrari stiintifice primesc reducere de pedeapsa. Detalii aici

Mircea Dumitru a fost numit in luna iunie in Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat.

Este membru corespondent al Academiei Romane si profesor la Departamentul de Filosofie Teoretica al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti. A fost decan al Facultatii de Filosofie intre 2000-2008 si prorector al Universitatii din Bucuresti in perioada 2008-2011.

Specialist in logica filosofica, filosofia limbajului, metafizica modalitatilor, epistemologie, filosofia mintii si a constiintei, Mircea Dumitru a obtinut titlul de doctor in filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans in mai 1998, iar doua luni mai tarziu a finalizat un al doilea doctorat, la Universitatea din Bucuresti, se arata in comunicat. A fost profesor invitat la Universitatea "Jean Moulin" Lyon 3, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.

A primit premiul "Mircea Florian" al Academiei Romane (2001) si Ordinul Bernardo O'Higgins, in grad de Mare Ofiter, conferit de Presedintele Republicii Chile (2005). In septembrie 2011, Mircea Dumitru a fost ales presedinte al Societatii Europene de Filosofie Analitica (ESAP), iar din 2014 este membru corespondent al Academiei Romane.

Este autor, co-autor sau editor al mai multor volume de studii: On Modal Incompleteness (1998), Modalitate si incompletitudine. Logica modala ca logica de ordin superior (2001), Explorari logico-filosofice (2004), Cuvinte, teorii si lucruri. Quine in perspectiva (2009). Mircea Dumitru este editor al volumului Metaphysics, Meaning, and Modality. Themes from Kit Fine, in curs de aparitie la Oxford University Press. Impreuna cu Mircea Flonta, a tradus doua dintre operele lui L. Wittgenstein, Tractatus Logico-Philosophicus si Cercetari filozofice.

In 1985 a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii din Bucuresti.

Din 2004 este profesor universitar la Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie Teoretica si Logica a Universitatii din Bucuresti. In 1993-1994 a fost Fulbright Junior Scholar la Tulane University, dupa care a fost Teaching Assistant la Department of Philosophy a aceleiasi universitati.

Tudorel Toader, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Tudorel Toader (56 de ani) a fost ales rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi in februarie 2016. In perioada 2006- iunie 2016, Tudorel Toader a fost membru al Curtii Constitutionale (numit de Camera Deputatilor), astfel incat si-a inceput mandatul de rector printr-o solicitare de suspendare pana la incheierea mandatului la CCR.

Tudorel Toader a fost decan al Facultatii de Drept.

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Foto: Curtea Constitutionala

Acesta a facut parte din comisia de Stiinte Juridice din vechiul CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitar), fiind numit printr-un ordin din 2011 semnat de Daniel Funeriu.

Tudorel Toader a fost unul dintre personajele dosarului "Erata CCR" in care Parchetul General a investigat modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis in anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu. Tudorel Toader a fost unul dintre cei trei judecatori care au declarat ca nu au fost consultati cu privire la intocmirea acelei erate, sustinand ca, in aceste conditii, referendumul trebuia validat.

Originar din Vrancea, Tudorel Toader si-a inceput activitatea in domeniu ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Panciu. Ulterior, s-a mutat la Iasi unde a intrat in avocatura (1991-2006, suspendat pe durata mandatului la CCR) si mai apoi in magistratura si in invatamantul superior, la catedra de drept a Universitatii "Al. I. Cuza".

Este doctor in stiinte juridice si conducator de doctorate, fiind director al Scolii doctorale din cadrul Facultatii de Drept, in perioada 2005-2016.

Printre doctoranziii pe care au fost indrumati de Tudorel Toader a fost deputatul PNL Alina Goghiu, care a sustinut, in ianuarie 2012, teza de doctorat "Infractiuni contra drepturilor electorale", scrie EVZ.

Principalul domeniu de activitate este Justitia Constitutionala - specializarea drept.

Potrivit informatiilor din CV-ul sau, este membru in Comisia de la Venetia.

Este vicepresedinte al Academiei de Stiinte Juridice din Romania.

Marilen Pirtea, Universitate de Vest din Timisoara

Marilen Pirtea (42 ani) se afla la al doilea mandat de rector al Universitatii de Vest din Timisoara (2012-2016 / 2016 -2020).

Marilen Pirtea

Marilen Pirtea

Foto: Agerpres

In februarie 2016, cu o luna inainte de a incepe al doilea mandat de rector pentru care a castigat alegerile universitare, Marilen Pirtea s-a autosuspendat din functia de rector al Universitatii de Vest din Timisoara. Contactat de HotNews.ro, Pirtea a invocat "motive personale" pentru aceasta decizie si a declarat: "aceasta autosuspendare nu are ca scop vizarea unui al treilea mandat de rector". Amintim ca guvernul Ponta, in mandatul lui Remus Pricopie si al lui Mihnea Costoiu, a modificat legea educatiei astfel incat rectorii isi pot pastra functiile pe viata, daca sunt suspendati sau se autosuspenda cateva zile din mandat.

Numele lui Marilen Pirtea ar putea aparea pe lista PNL Timis pentru alegerile parlamentare. Pirlea a intrat in PDL in 2008, iar dupa o pauza politica a revenit in partid in 2015, de aceasta data sub sigla PNL, in cadrul Colegiului de Guvernanta Academica

Presedinele PNL Timis, Nicolae Robu, a anuntat la inceputul lunii august ca rectorul UVT Marien Pirtea este unul dintre cele 27 de persoane care s-au inscris pe listele filialei locale pentru alegerile parlamentare din aceasta toamna, fiind preferat de acesta pentru cea de a doua pozitie pe lista pentru camera Deputatilor, potrivit timisplus.ro. PNL Timis nu a anuntat deocamdata lista candidatilor pentru cele doua camere parlamentare. O decizie urmeaza sa fie luata de Biroul Politic central al PNl.

La ora actuala, legea permite rectorilor sa se implice in politica, in urma unei modificari facute la initiativa Ecaterinei Andronescu, scrie PressOne, pecizand ca Marilen Pirtea se numara, alaturi de Sorin Cimpeanu - rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice din Bucuresti si Mihnea Costoiu - rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, printre sefii de institutii de invatamant superior care considera ca acest statut academic ar trebui sa le ofere un loc de drept in Parlament.

Insa ministrul Educatiei Mircea Dumitru a declarat la Digi24 ca i se pare "complet gresit acest cumul de functii, cum ar fi rector si membru marcant sau din conducerea unui partid politic", vorbind despre "o invitatie permanenta la coruperea sistemului".Rectorul UVT a indicat ca, in cazul modificarii legii, nu va renunta la universitate pentru parlament, scrie debanat.ro.

Marilen Pirtea este profesor doctor si conducator de doctorate in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), departamentul Finante, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Ca domenii de cercetare, rectorul UVT mentioneaza management financiar-contabil, piete de capital, management financiar- bancar, regimul investitiilor straine in Romania si managementul dezvoltarii regionale.

A absolvit in 1997 Facultatea de Stiinte Economice din cadrul UVT, Specializarea Finante Banci, in 1998 a obtinut masteratul in cadrul aceleiasi facultati, iar in 2002, doctoratul, cu teza " Managementul trezoreriei intreprinderii".

Intre 2001-2008 a fost colaborator-trainer al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest cu sediul in Timisoara, iar intre 2006-2008 director financiar si membru fondator al Platformei de Formare si Cercetare Interdisciplinara Nicholas Geogescu-Roegen, Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Stiinte Economice in colaborare cu Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie.

Pe site-ul sau, Marilen Pirtea precizeaza ca este membru activ al Asociatiei tarilor grupului de la Visegrad, o retea ce asociaza centrele universitare din Europa occidentala, centrala si balcanica (PGV) si referent stiintific la Editura Brumar din Timisoara, recunoscuta CNCSIS.

Mihnea Costoiu, Universitatea Politehnica din Bucuresti

Fostul ministru Mihnea Costoiu, un apropiat al Ecaterinei Andronescu, se afla la al doilea mandat de rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti, fiind reales in martie 2016. A preluat conducerea in 2012, dupa ce Ecaterina Andronescu si-a finalizat cele doua mandate de rector prevazute de Legea Educatiei Nationale.

Mihnea Costoiu

Mihnea Costoiu

Foto: Agerpres

Primul mandat, inceput in martie 2012, a fost intrerupt in decembrie 2012 cand Mihnea Costoiu a fost numit ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica in Guvernele Ponta II si Ponta III, functie detinuta pana in decembrie 2014.

In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia. Kamikaze scria in 2010 despre Mihnea Costoiu ca este "omul de incredere" al fostului rector Ecaterina Andronescu. In 2004-2005 a fost manager de proiect in cadrul Ministerului Educatiei.

HotNews.ro scria in 2012 ca Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica Bucuresti (UPB). In CV-ul sau nu apare nicio trimitere la studiile de doctoral, iar potrivit Romania Libera, Costoiu nu considera lipsa titlului de doctor din cv-ul sau un handicap pentru ocuparea pozitiei de rector. Pentru a putea preda la o catedra din cadrul UPB fara doctorat, acesta a primit o dispensa din partea unei comisii a universitatii.

Costoiu a ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica.

In 2002-2003 a urmat studii postuniversitare de Securitate Nationala la Colegiul National de Aparare, in 1996 si-a obtinut diploma de licenta in Inginerie economica la Universitatea Politehnica Bucuresti. In 1993 - 1995 a efectuat trei stagii de studii la Universitatea Paris IV, la Oxford si la Harvard.

Potrivit CV-ului, a fost membru in comisia de negociere a Guvernului cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala in perioada 2001-2004 si in 2009. A fost membru in consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman in perioada 2003-2004 si in 2009.

Datele din CV arata ca a fost olimpic, membru in lotul national de fizica (locul II) in 1988-1989, in 2004 a primit Ordinul National Serviciul Credincios in Rang de Cavaler, iar in 2008 a primit distinctie in lupta antidrog din partea Agentiei Nationale Antidrog.

Nicolae Istudor, Academia de Studii Economice din Bucuresti

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor (48 de ani) a fost ales in februarie rectorul al Academiei de Studii Economice din Bucuresti pentru mandatul 2016-2020.

Nicolae Istudor

Nicolae Istudor

Foto: ase.ro

Numele lui apare legat de controversele privind santierul de la Casa Nanu Muscel din Piata Romana. In aprilie 2016, ministrul culturii de la acea data Vlad Alexandrescu, i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice din Bucuresti sa fie sistate lucrarile care se desfasoara la casa din Piata Romana nr.7, monument istoric, avertizand ca acestea se desfasoara ilegal. ASE-ul a inceput anul trecut lucrarile de restaurare si consolidare a casei, iar in spatele ei vrea sa construiasca un bloc de 7 etaje. Proiectul a starnit numeroase controverse. In ciuda interventiei ministrului, rectorul ASE, Nicolae Istudor, nu a oprit lucrarile.

A fost in consiliul general al CNATDCU din septembrie 2012, introdus prin ordin al Ecaterinei Andronescu, si in comisia de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor.

Nicolae Istudor a fost, incepand cu anul 2000, director al departamentului social, consilier al rectorului, sef de catedra si prorector in mandatele 2008 - 2012 si 2012 - 2016.

A fost director general (2001 -2004), si secretar de stat (2004-2005) in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

A fost expert evaluator al ARACIS (2007)

A terminat in 1993 Facultatea de Economia si Gestiunea Productiei Agricole si Alimentare din cadrul ASE Bucuresti. In 1999 el si-a obtinut titlul de doctor in economie in cadrul aceleiasi facultati.

Noul rector al ASE Bucuresti a inceput sa predea in cadrul universitatii in 1993.

Potrivit prezentarii de pe site-ul sau, este vicepresedinte al Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior (din 2015), membru al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (din 2015) si vicepresedinte al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania (din 2013).

Este membru in Comitetul Editorial International al revistei "Journal of Agricultural Sciences", (ISSN), Belgrad, Serbia, incepand cu anul 2010 iar din 2012 este membru in Comitetul Editorial International al revistei "Economics of Agriculture" (ISSN), Belgrad, Serbia.

Cezar Ionut Spinu, Universitatea din Craiova

Prof. univ. dr. Cezar Ionut Spinu a fost ales rector al Universitatii din Craiova in februarie 2016, inlocuindu-l pe Dan Claudiu Danisor. Potrivit declaratiei sale de avere din 2015, este vicepresedinte al PSD Craiova, organizatie condusa de primarul Lia Olguta Vasilescu.

Cezar Spinu

Cezar Spinu

Foto: ucv.ro

De precizat ca alegerile pentru rector nu au trecut fara scandal. Potrivit Agerpres, doi studenti care au participat la vot si-au fotografiat buletinul de vot, unde pusesera stampila pe Spinu, iar informatia a ajuns in spatiul public. Cezar Spinu a declarat la acea data ca se dezice de asemenea practici si ca opinia publica asista de fapt "la un scenariu menit sa deturneze cursul normal al procesului de alegere a rectorului".

Este doctor in stiinte exacte, domeniul chimie, titlu obtinut la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti.

Este profesor universitar doctor la Facultatea de Chimie a Universitatii din Craiova incepand din 2008. Intre 2008-2011 a fost decan al Facultatii de Chimie si prorector - Programe de Studii si Asigurarea Calitatii.

In 2003 a urmat o specializare pe tem educationale la Universitatea Bourgogne-Dijon, Franta

A coordonat sau a fost parte din echipa in 15 granturi/contracte de cercetare - dezvoltare.

Este membru in Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior, membru al Consiliului Agentiei de Credite si Burse de Studii, si recenzor Talanta (SUA), International Research Journal of Pharmacy and Pharmacology.

Este expert al Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), domeniul stiinte exacte.