George Maior si-a dat demisia de la sefia SRI, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa. Maior si-a inaintat demisia astazi, 27 ianuarie, iar presedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia. Comunicatul Administratiei Prezidentiale nu face referire la o noua propunere din partea presedintelui pentru functia de sef al SRI.

George MaiorFoto: Agerpres

Ora 14.41: Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, va fi seful interimar al institutiei, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Administratiei Prezidentiale.

Demisia vine la o saptamana dupa ce Maior a criticat dur decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutional proiectul legii securitatii cibernetice si dupa ce presedintele CCR, Augustin Zegrean, a denuntat public presiunile SRI.

George Maior (47 de ani) a fost numit in functia de director SRI in 2006, nominalizarea sa fiind facuta de presedintele Traian Basescu pe principiul numirii de sefi de servicii din randul Opozitiei. Maior era la acea vreme membru PSD. George Maior a fost nominalizat in campania prezidentiala din 2014 de candidatul PSD Victor Ponta drept posibil premier, iar seful SRI nu a dezmintit public niciodata o intelegere cu Ponta pentru sefia guvernului.

Ca o ironie, George Maior declarase sambata 24 ianuarie intr-un interviu pentru Evz/B1 tv ca presedintele Klaus Iohannis nu i-a cerut sa-si dea demisia. Intrebat de ziarist daca asta inseamna ca Iohannis i-a reconfirmat mandatul in fruntea SRI, Maior a spus "Asta puteti sa o spuneti dumneavoastra". Pe de alta parte, intr-un interviu pentru Adevarul pe 7 ianuarie, Klaus Iohannis a fost intrebat daca George Maior trebuie schimbat sau nu de la sefia SRI, iar seful statului a raspuns: "E o discutie putin artificiala, SRI functioneaza in parametri buni. Nu simt nevoia de a face din asta o tema."

Reamintim ca George Maior era secondat la conducerea SRI de prim-adjunctul Florian Coldea si de adjunctii George-Viorel Voinescu, Ion Grosu si Dumitru Cocoru.

SRI e implicat in mai multe actiuni de anvergura la nivel NATO, ultima misiune fiind aceea de coordonare a grupului de lucru aliat care va asigura securizarea cibernetica a Ucrainei.

In acest moment, nici SRI si nici SIE - principalele servicii de informatii ale Romaniei - nu mai au directori plini. In cazul SIE, Teodor Melescanu a demisionat de la sefia institutiei inaintea campaniei electorale din 2014 pentru a candida la prezidentiale, iar serviciul este condus interimar de generalul Silviu Predoiu.

Comunicatul Cotroceniului:

"Comunicat de presa

(27 ianuarie 2015)

Ref.: Demisia Directorului Serviciului Roman de Informatii, domnul George Maior

Directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul George Maior, si-a inaintat demisia de la conducerea SRI Presedintelui Romaniei, marti, 27 ianuarie a.c. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia.

Departamentul de Comunicare Publica

27 Ianuarie 2015"

Carte de vizita George Maior

George Maior - director SRI, Mircea Dusa - ministrul Apararii, vicepremierul Gabriel Oprea - ministrul Afacerilor Interne, si premierul Victor Ponta, la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT)

George Maior - director SRI, Mircea Dusa - ministrul Apararii, vicepremierul Gabriel Oprea - ministrul Afacerilor Interne, si premierul Victor Ponta, la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT)

Foto: Agerpres

George Maior este fiul istoricului Liviu Maior, care a fost ministru al Educatiei intre 1992-1996 si senator PSD in 1996-2000, precum si ambasador in Canada.

Liviu Maior a fost extrem de influent in PSD Cluj, fiind considerat un mentor al asa-numitului Grup de la Cluj (Ioan Rus, Vasile Dincu, Vasile Puscas).

Maior este profesor universitar, titular al cursului masteral Politica Externa si de Securitate Comuna la Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana din universitatea de stat SNSPA.

A urmat cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (1988-1991), apoi studii de masterat in drept international si comparat al Universitatii George Washington din Washington D.C. (1991-1992), unde a obtinut titlul de Master of Arts in Drept International si Comparat.

In anul 1998 a obtinut titlul de doctor in drept international al Universitatii Babes-Bolyai, cu teza de disertatie cu denumirea National si european in jurisprudenta Curtii Europene de la Strasbourg, nominalizata pentru Premiul Most acordat de UNESCO. In anul 2001 a absolvit Colegiul National de Aparare din Bucuresti.

Din anul 1992 lucreaza ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe, in perioada 1997 - 1999 fiind Insarcinat cu afaceri la Ambasada Romaniei in Irlanda.

Dupa castigarea alegerilor de catre Partidul Social Democrat (PSD), George Maior a fost numit in decembrie 2000 in functia de Secretar de Stat si Sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare din Ministerul Apararii Nationale. In aceasta calitate, a condus negocierile de aderare la NATO.

La alegerile din noiembrie 2004 a fost ales senator de Alba pe listele PSD.

La data de 4 octombrie 2006 George Maior a fost validat in plenul Parlamentului ca director al Serviciului Roman de Informatii.

Citeste si: