Consiliul National de Etica va analiza miercuri raportul Comisiei tehnice care sustine ca Victor Ponta nu a plagiat

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 17 iulie 2012, 14:00 Actualitate | Esenţial


Consiliul National de Etica va analiza in cadrul sedintei de miercuri, 18 iulie, raportul elaborat de Comisia tehnica, ce sustine ca prim-ministrul Victor Ponta nu a plagiat, a declarat pentru HotNews.ro Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). Intrunirea Consiliului National de Etica va avea loc in conditiile in care presedintele Teodor Petrescu si Romita Iucu si-au dat demisia din acest for.

Mai multi membri ai Consiliului au declarat ca nu au vazut acest raport al Comisiei tehnice, iar purtatorul de cuvant al ANCS a declarat pentru HotNews.ro ca nu stie nici cati membri are aceasta comisie si nici care este componenta ei.

Decizia constituirii acestei Comisii Tehnice a fost luata in cadrul sedintei Consiliului National de Etica (CNE) de pe 6 iulie, a declarat Gabriela Catana. "Au fost trimise solicitari catre conducerile facultatilor de Drept din Bucuresti, Iasi si Timisoara de a propune specialisti in drept penal international care sa formeze aceasta Comisie Tehnica. Nu stiu nici cati membri sunt in aceasta comisie si nici componenta ei. Decizia Comisiei Tehnice va fi luata in discutie in cursul sedintei de maine a Consiliului National de Etica", a afirmat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al ANCS.  

Amintim ca o comisie tehnica din cadrul Consiliului National de Etica a concluzionat ca "teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada", transmite Mediafax. Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul Consiliului National de Etica (CNE) si nu o decizie finala.

Documentul cu aceste concluzii nu a fost anuntat insa oficial de CNE printr-un comunicat sau o conferinta de presa si nu este semnat.

Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Etica prevede urmatoarele: Cvorumul de lucru al CNE este de minimum 8 membri. Consiliul este format din 9 membri, dintre care unul - Romita Iucu - a demisionat, si are un vicepresedinte si un presedinte - care de asemenea a demisionat.

De asemenea, regulamentul prevede ca "in vederea analizarii sesizarilor si contestatiilor, CNE poate constitui grupuri de lucru permanente sau pe perioada determinata, carora le poate delega unele din propriile atributii; componenta grupurilor de lucru se stabileste prin hotarare a CNE si se face publica pe site-ul web al acestuia". Componenta comisiei tehnice nu a fost facuta insa public pe site-ul Consiliului National de Etica.

Aparitia acestei Comisii Tehnice vine in contextul in care Universitatea din Bucuresti este asteptata sa se pronunte asupra tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, acuzat de plagiat.

Cine sunt membrii Consiliului National de Etica

Amintim ca la inceputul lunii iunie Liviu Pop, ministrul de atunci al Educatiei, a schimbat printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial componenta Consiliului National de Etica. In prezent, membrii CNE sunt urmatorii:

Presedinte: Teodor Petrescu - Universitatea Politehnica din Bucuresti -> A DEMISIONAT si nu a fost numit nimeni in locul sau

Teodor Petrescu
Foto: Agerpres
Teodor Petrescu (67 de ani) a fost din 2004 decan al Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. A absolvit liceul 'Sf. Petru si Pavel' Ploiesti, in 1967 a obtinut diploma de inginer, profilul electronica, la Institutul Politehnic Bucuresti, iar in 1972 a devenit doctor inginer in Radiotehnica si Radiocomunicatii la Institutul Politehnic Bucuresti.

Potrivit CV-ului sau, din 1968 si pana in 1971 a lucrat ca inginer la Institutul de Cercetari Electronice, iar din 1971 si pana in prezent lucreaza la Universitatea Politehnica Bucuresti. Are un brevet de inventie si peste 25 de teme de cercetare stiintifica in cadrul unor contracte sau granturi, la multe dintre ele in calitate de coordonator, se arata intr-un CV din 2005.

Vicepresedinte: Virgil Muraru - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare

Romita Iucu - Universitatea din Bucuresti -> A DEMISIONAT si nu a fost numit nimeni in locul sau

Romita Iucu
Foto: Agerpres
Romita Iucu este Prorector al Universitatii din Bucuresti, responsabil pe Programe de Studii si Probleme Academice. In 2001-2003 a fost director general adjunct in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu

In 1989 a terminat Scoala Normala Timisoara sef de promotie, cu media 10 la Bacalaureat. Potrivit CV-ului sau, in 1993 la fost la Scoala de Studii Sociale si Pedagogice Lausanne, Institutul pentru Pedagogie Sociala. In 1994 la Universitatea Libera din Berlin - "Freie Universitat" Berlin, Fachbereich Erziehungswisenschaft, la Facultatea de Stiinte ale Educatiei si Invatamantului.

Doru Vladimir Puscasu - CEPROCIM

Este director stiintific in consiliul director al CEPROCIM si membru in consiliul de administratie al institutiei. CEPROCIM este o societate comerciala pe actiuni cu capital privat 99,34% care are ca principal obiect de activitate cercetarea dezvoltarea in stiinte naturale si inginerie, potrivit site-ului institutiei.

Doru Vladimir Puscasu face parte din conducerea stiintifica a institutiei din 1992, a absolvit Facultatea de Chimie Industriala la Universitatea Politehnica Timisoara, promotia 1971, si a obtinut titlul de doctor inginer in 1986.  

In 1999 a absolvit cursul de Management si Relatii Internationale la Scuola di Direzione Aziendale dell Universita Luigi Bocconi, Milano. Citeste aici mai multe despre activitatea lui Doru Vladimir Puscasu.

Nicolae Burnete - Universitatea Tehnica Cluj

Nicolae Burnete
Foto: CV Nicolae Burnete
Nicolae Burnete (52 de ani) a candidat la functia de rector al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, pozitie care a fost castigata la inceputul anului de profesorul Aurel Vlaicu. Din 2004 pana in 2012 a fost decan al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si membru in senatul universitatii.

In 1979 a absolvit liceul Liceul nr. 1, Alba Iulia, ca sef de promotie. In 1985 a obtinut diploma de inginer in Mecanica Agricola la Institutul Politehnic Cluj-Napoca - sef de promotie. In iulie 2004 a facut un stagiu de Instruire in biodiesel in Toulouse, Franta, in mai 2004 instruire in biodiesel la Universitat Hohenheim, Germania.

Vezi aici CV-ul integral al lui Nicolae Burnete, lista lucrarilor stiintifice publicate si lista contractelor de cercetare stiintifica.

Mihai Vladimirescu - Universitatea din Craiova

Mihai Vladimirescu (35 de ani) este profesor universitar doctor la catedra istorico-biblica in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa, Universitatea din Craiova. Potrivit CV-ului, este membru in Consiliul Profesoral al Facultatii de Teologie din Craiova si membru al mai multor asociatii europene si americane, printre care Society of Biblical Literature, Atlanta, SUA si European Association of Biblical Studies, Gotingen, Germania.

Este doctor in Teologie cu lucrarea intitulata "Importanta descoperirilor arheologice din Orientul Mijlociu in ultimii 30 de ani (1970-2000) pentru studiul Vechiului Testament", sustinuta in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" a Universitatii A.I. Cuza din Iasi.

"In septembrie 1996, in urma examenului de admitere, am devenit student al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Craiova, Sectia Pastorala. La examenul de admitere am obtinut media 10,00", se arata in CV-ul sau.

Citeste aici CV-ul integral al lui Mihai Vladimirescu

Petru Andea - Universitatea Politehnica din Timisoara

Petru Andea
Foto: Agerpres
Petru Andea (63 de ani) este profesor al Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, unde a fost si decan din 2008. In perioada 2004-2008 a fost deputat de Timis din partea PSD.

In 1972 a obtinut diploma de inginer la Facultatea Electrotehnica, Sectia Electromecanica, in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, si de atunci lucreaza in cadrul universitatii. Potrivit unui CV din 2008, Petru Andea are 13 brevete de inventii, a obtinut Ordinul Muncii Cl. a III-a, iar in 1979 a primit Medalia "Meritul stiintific".

Vezi aici CV-ul lui Petru Andea

Victor Stoica - Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti

A fost decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF "Carol Davila" din Bucuresti din 2008. Potrivit declaratiei de interese din 2010, Victor Stoica era actionar la SIF Muntenia din Bucuresti, la SIF Banat-Crisana, SIF Moldova din Bacau, SIF Transilvania din Brasov, SIF Oltenia din Craiova, era membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti si presedinte al filialei din Bucuresti a Societatii Romane de Medicina Interna.

Horia Iovu - Universitatea Politehnica din Bucuresti

Horia Iovu (51 de ani) este decan al Facultatii de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. In 1986 a obtinut diploma de inginer diplomat la Facultatea de Chimie Industriala, Institutul Politehnic Bucuresti, ca sef de promotie pe tara cu media 9,95.

In 1995 devine doctor in Chimia si ingineria polimerilor, Universitatea Politehnica din Bucuresti. In 1994-1995 a facut o specializare in materiale compozite polimerice la Manchester Metropolitan University, U.K.

Vezi aici CV-ul lui Horia Iovu

Florin Ionescu - Steinbeis University Berlin

Paul Dobrescu - Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

Paul Dobrescu
Foto: Agerpres
Paul Dobrescu este profesor universitar, titular de curs pentru disciplinele: Mass media si societatea, Istoria comunicarii, Geopolitica si Globalizare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), al carei rector a fost din 2008 pana la inceputul anului. Este de asemenea profesor indrumator de doctorat (domeniul fundamental Sociologie) la Universitatea Bucuresti.

In 1970 a obtinut diploma de licenta in filosofie la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar in 1981 a obtinut titlul de doctor in filosofie la aceeasi universitate. In 2006 a fost visiting professor la Ilmenau University, Germania, iar in 2006 si 2007 a efectuat un stagiu de cercetare la Oxford University (Church Mission Society).

In perioada 1990 - 2004 a fost decan FCRP, iar in 2005 - 2008 prorector SNSPA.

Vezi aici CV-ul lui Paul Dobrescu

Citeste si:


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2619 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  comisie (Marţi, 17 iulie 2012, 14:06)

  Egres [utilizator]

  Asa, faceti o comisie secreta, de specialisti anonimi ca sa nu se afle cine si cum a ajuns la formidabila concluzie ca 80 de pagini de copy paste nu inseamna plagiat dupa standardele din 2003 cand, se stie, era legal sa furi, fiind din PSD
  • +2 (2 voturi)    
   Consiliul de Etica (Marţi, 17 iulie 2012, 14:33)

   buncrestin [utilizator] i-a raspuns lui Egres

   http://www.ancs.ro/ro/articol/1011/despre-ancs-organizare-organe-consultative-3-consiliul-national-de-etica

   COMPONENȚA NOMINALĂ

   a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării


   Nr. crt. Prenumele Numele Instituția
   1 Mihaela Baibarac Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, INCDFM București, Măgurele
   2 Doina Balahur Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
   3 Titus Beu Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca
   4 Liliana Brăescu Universitatea de Vest,Timișoara
   5 Cristinel Diaconu Centrul pentru Fizica Particulelor,Marsilia, Franța
   6 Marius Echim Institutul de Științe Spațiale, București
   7 Constanța Ganea Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București
   8 Lucian Nastasă-Kovács Institutul de istorie „George Barițiu”, Cluj-Napoca
   9 Mihai Netea Universitatea Radboud, Nijmegen, Olanda
   10 Bogdan Olaru Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane”, Iași
   11 Rodica Potolea UniversitateaTehnică,Cluj-Napoca
   • +2 (2 voturi)    
    astia sint Consiliul de etica (Marţi, 17 iulie 2012, 14:49)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

    Noi nu stim cine sint cei din fantomatica Comisie Tehnica.
  • 0 (0 voturi)    
   Las-o cum a cazut, (Marţi, 17 iulie 2012, 19:47)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Egres

   ... altfel astia sunt capabili sa desfiinteze si Universitatea, sau s-o treaca in subordinea guvernului! Deja Abramburica amenintase cu desfiintarea scolii doctorale daca se dovedeste plagiatul..
 • +5 (5 voturi)    
  Incetati mascarada asta penibila! (Marţi, 17 iulie 2012, 14:13)

  Scarbitul [anonim]

  Demisia lui Ponta, in momentul descoperirii plagiatului, era un gest de bun simt, de onoare. Ne-a demonstrat nu doar ca nu are asa ceva, ci ca persista in incercarea de a ne dovedi ca are exact opusul acestor calitati! Este culmea nesimtirii, sa te apuci sa dovedesti ca albul e negru si ca Ponta nu a plagiat! Cu o comisie docila si cu toata conducerea sa si a Facultatii de Drept, "demisionata". Numai comunistii au mai avut asemenea obraznicie, in anii '40 - '50, cand au indraznit sa-i acuze pe marii profesori romani ca sunt "tradatori de tara" si "dusmani ai poporului". Ponta se comporta ca Ana Pauker sau ca Vasile Luca, este incredibil!
 • +5 (5 voturi)    
  E clar (Marţi, 17 iulie 2012, 14:14)

  Daniels22026 [utilizator]

  Gata, m-am lamurit.

  Consiliul National nu va aproba sub nici o forma comunicatul aerian, nesemnat, de ieri seara. Nimeni, oricit de parsiv ar fi, nu risca sa ignore public zeci de pagini copiate semn cu semn. Nimeni nu risca sa semneze o asemenea minciuna evidenta. Daca votul ar fi secret ... dar si in acest caz nimeni nu l-ar putea semna.

  Consiliul national, cu oameni ai regimului Ponta, il va declara plagiator pe Ponta.
 • +5 (5 voturi)    
  CNE, etica voastra unde e? (Marţi, 17 iulie 2012, 14:14)

  Manea [anonim]

  Oridinul de ministru a aparut cu 9 membri, dar au fost numiti 11 (din care doi au demisionat). Avand in vedere va cvorumul este de 8, acest CNE nu va functiona niciodata. Difuzarea de rapoarte interne este o chestie interzisa de regulament, si deci CNE poate merge direct in inchisoare in momentul de fata. Basca faptul ca decizia CNE este oricum atacabila (oricare ar fi ea) pentru ca procedura de confidentialitate nu a fost respectata. Actualul CNE, numit in forta prin demiterea fostului CNE de catre Liviu "magic" Pop, nu a dat nici o rezolutie in 6 saptamani si se indreapta binisor (prin scurgeri de informatii si dezinformari stravezii) spre un scandal generalizat si o compromitere a conceptului de etica in invatamantul superior. Cui profita aceasta situatie? In nici un caz copiilor care merg la facultati in urmatorii 20 ani.
 • +5 (5 voturi)    
  ????????????? (Marţi, 17 iulie 2012, 14:23)

  Cataleya [utilizator]

  Nu inteleg....
  Ce raport vor analiza cei de la Comisia de Etica?
  Din moment ce acest raport n-a fost semnat de nimeni si, se pare ca, a fost scos pe piata fara a avea aprobarea cuiva, ce vrea acest comitet sa analizeze?
  La fel de bine ar putea sa analizeze comentariul meu sau al oricarui altcineva care scrie pe internet.
  Atata timp cat nimeni nu semneaza si nu-si asuma raspunderea pt acel raport, Comisia de Etica nici macar nu are "obiectul muncii"....
 • +4 (4 voturi)    
  Kafka redivivus (Marţi, 17 iulie 2012, 14:24)

  AliKimiku [utilizator]

  Eu inteleg ca Consiliul National de Etica va analiza un raport nesemnat emis de catre o Comisie Tehnica despre componenta careia nimeni nu stie nimic.

  Kafka e mic copil pe langa astia. Cred ca aia de la Natura o sa rada si cu dosu'
 • +5 (5 voturi)    
  Nul de drept (Marţi, 17 iulie 2012, 14:24)

  senator [utilizator]

  Despre ce vorbim? Dacă este un document nesemnat nu are nici-o valoare juridică. Este o ciornă, un draft cum zice premierul nostru. Şi-atunci, atunci aceasta nu este o ştire, ci o bârfă.
  • -3 (5 voturi)    
   da, dar e destul (Marţi, 17 iulie 2012, 14:31)

   F@r [utilizator] i-a raspuns lui senator

   Da, dar e destul sa va dea de lucru voua, "bloggerilor".
   • +3 (3 voturi)    
    Secret (Marţi, 17 iulie 2012, 14:49)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui F@r

    N-avea grija. Sintem multi. E un test daca vrei pentru societatea civila. Iar stirile despre plagiatorul Ponta sint importante, intrucit avem un plan secret: sa obtinem compromiterea totala a plagiatorului.

    Te rog, nu mai spune nimanui despre planul nostru secret!
    • -1 (1 vot)    
     secret... (Marţi, 17 iulie 2012, 22:02)

     F@r [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

     Il secretizeaza Base...:)))
     Inca e la carma Popeye the Sailor.
    • +1 (1 vot)    
     grija??? (Marţi, 17 iulie 2012, 22:05)

     F@r [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

     Iar griji nu-mi fac, crede-ma. Realizez ca sunt multe teste de trecut de catre societatea civila.
 • 0 (2 voturi)    
  intrebare (Marţi, 17 iulie 2012, 15:05)

  lorelei [anonim]

  de ce se permite unora sa-si dea doctorat la alta facultate, alta specializare, iar pentru cei din invatamantul preuniversitar daca fac un masterat in matematica si ei predau engleza nu le este recunoscut? este o mare dilema pentru mine, poate imi raspunde cineva, va rog mult! multumesc frumos. (nu ma intereseaza, dar faptul ca exista persoane care isi dau doctoratul cu profesori de la alte facultati, iar pentru profesorii in preuniversitar nu se poate, mi se pare necinstit)
 • +1 (1 vot)    
  Manipulare (Marţi, 17 iulie 2012, 15:12)

  Mara [anonim]

  Doamna Andronescu a iesit repede cu "chipurile "un raport intocmit de o comisie tehnica inexistenta,atata timp cat raportul nu este semnat,nu are numar de inregistrare intr-un registru si nu are viza consilierului juridic privind respectarea legalitatii la intocmirea acestuia.Cred ca raportul este garantat Vangelie si" o spun cu toata sinceritatea",vorba Doamnei ministru Andronescu.
  • +1 (1 vot)    
   intai sondeaza "piata", sa vada ce reactie are (Marţi, 17 iulie 2012, 15:45)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Mara

   o comiise tehnica, care nu se stie prea bine componenta, fara conducere, isi da cu parerea ca ponta nu a plagiat, contrazicandu-l inclusiv pe ponta, care recunoaste acest lucru un fata presei, ok, numai 30 pagini, nu intocmeste un raport oficial, dar cine trebuia sa analizeze mai departe s-a sesizat si discuta maine raportul... in timp ce o ministresa ameninta, voalat, universitatea bucuresti ca ar trebui desfiintata, daca se constata plagiatul...
   curat murdar, coane fanica!
 • +1 (1 vot)    
  ultimul de pe lista!!!!! (Marţi, 17 iulie 2012, 15:46)

  Sthelian [utilizator]

  Cititi CV-ul domnului Paul DObrescu. Nimic in perioada 1970-1990 in materie profesionala, doua carti scrise si publicate (una 1981, alta 1986), apoi din 1990 explodeaza in profesie si functii (direct sef).
  Numele imi aminteste de un fost membru CC sau chiar ministru...
 • 0 (0 voturi)    
  ILF SI PETROV (Marţi, 17 iulie 2012, 16:31)

  livius [anonim]

  Daca mai traiau, ar fi scis o carte mai buna decat VITELUL DE AUR !
 • 0 (0 voturi)    
  Plagiat Ponta (Marţi, 17 iulie 2012, 17:17)

  costel [anonim]

  N-am vazut in Piata Universitatii niciun universitar indignat de plagiatul lui Ponta si de demersurile pentru a-l acoperi!Daca ar fi fost un membru PDL in discutie,Piata Universitatii era plina de indignati!Sa va fie rusine tuturor doctorilor si doctoranzilor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by