"A fost redactat un protocol care, in proportie de 90%, era negociat intre Romania si Serbia inainte de micul eveniment care a avut loc. Din pacate, sunt convins ca, absolut neintentionat, prietenii sarbi au uitat sa vina sa semnam protocolul. Noi nu am facut nimic altceva decat sa le reamintim, fara sa le amanam acordarea statutului de candidat" a declarat presedintele Traian Basescu vineri, dupa intalnirile din cadrul Consiliului European de primavara de la Bruxelles.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu cu privire la semnarea protocolului dintre Romania si Serbia:

  • Un alt subiect [discutat in Consiliu de primavara] a fost Serbia. Ca urmare a faptului ca ieri s-a semnat protocolul Romania - Serbia, nu a mai existat nici un obstacol [in acordarea statului de candidat al Serbiei la UE].
  • Cred ca presa romana, cea sarba, si unii politicieni, au exagerat lucrurile. Noi discutam de mai multi ani problema romanilor din Serbia, si o discutam prieteneste.
  • In ultima perioada, avind in vedere ca romanii din Valea Timocului nu sunt recunoscuti ca minoritate, ne-am aplecat mai mult asupra lor.
  • A fost redactat un protocol care in proportie de 90% era negociat intre cele doua parti inainte de micul eveniment care a avut loc.
  • Din pacate, sunt convins ca, absolut neintentionat, prietenii sarbi au uitat sa vina sa semnam protocolul. Noi nu am facut nimic altceva decat sa le reamintim, fara sa le amanam acordarea statutului de candidat.
  • Principala noastra problema este legata de dreptul la autoidentificare libera.
  • Asa cum am informat in Consiliu ieri, acest protocol trebuie transformat intr-un plan de actiune si care va avea o cadenta de implementare convenabila.

Statele UE au decis, joi seara, sa acorde Serbiei "statutul de candidat" la aderarea la Uniunea Europeana, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Un consens privind acordarea acestui statut pentru Serbia fost atins in unanimitate de catre statele membre UE, dupa ce Romania blocase in prealabil luarea unei hotarari in acest sens.

Citeste si: