Romanii si vlahii din Serbia sunt doua minoritati etnice distincte, a declarat miercuri presedintele Consiliului National Vlah, Radiša Dragojević. Liderul vlah a adaugat ca Romania nu ar trebui sa conditioneze aderarea Serbiei la UE de aceasta chestiune, relateaza pagina online a postului sarb de televiziune B92.

Radiša Dragojević a declarat pentru B92 ca vlahii din Serbia nu sunt lipsiti de drepturi si nu sunt defavorizati. Acesta sustine ca problema a fost creata de cativa membri ai comunitatii vlahe care considera ca limba lor este romana si care au cerut ajutorul Romaniei.

"Ceea ce face Romania in acest moment este o continuare a conditionarii prezentate institutiilor Uniunii Europene in ceea ce ne priveste pe noi, vlahii, din dorinta de a ne identifica drept romani, de a ne asimila. Au cerut chiar si o categorie numita vlaho-romana la recensamant, o categorie de tranzitie care ne-ar transforma pe toti, a doua zi, in romani, masura pe care am respins-o", a explicat Dragojević.

Liderul Consiliului National Vlah sustine ca Romania a cerut autoritatilor sarbe, inainte de recensamantul populatiei, sa stearga optiunea de "vlah" din formulare astfel incat etnicii vlahi sa fie nevoiti sa se declare romani sau vlaho-romani.

Mai mult de 40.000 de persoane s-au declarat de etnie vlaha la recensamantul din 2002, in timp ce 4.500 de persoane s-au declarat de etnie romana. Rezultatele recensamantului din 2011 nu sunt inca disponibile, precizeaza B92.

Pe de alta parte, cotidianul sarb Danas a publicat o scrisoare semnata de Partidul Democrat al Vlahilor si de mai multe asociatii ale vlahilor din Serbia in care acestia sustin ca nu se bucura de drepturi egale cu ceilalti cetateni sarbi.

"Vlahii nu au oportunitatea de a-si pastra identitatea nationala, sunt manipulati de majoritatea institutiilor importante, inclusiv institutiile statului. De asemenea, nu avem posibilitatea de a invata in scoli in limba noastra materna si de aceea limba vlaha este creata acum", se arata in scrisoare.

Potrivit scrisorii, "actualul Consiliu [n.r. Consiliul National Vlah], intr-o serie de provocari ale Romaniei, a respins romana si a proclamat limba sarba ca limba materna. De ce nu au vlahii institutii mass media in limba lor si de ce nu au posibilitatea de a-si pastra cultura si traditiile? Daca statul a fost corect cu vlahii, atunci de ce nu ne bucuram de toate acele oportunitati de care se bucura cele mai multe minoritati etnice din Serbia?".

Citeste si: