Presedintele Serbiei, Boris Tadic, a declarat marti seara ca aderarea la UE este un proces complex in timpul caruia fiecare stat membru al Uniunii isi poate impune propriile conditii. Tadic a precizat insa ca Serbia trebuie sa isi mentina principiile si pozitia, riscand in caz contrar sa fie supusa in continuare santajelor, relateaza pagina de internet a canalului sarb de televiziune B92.

Presedintele sarb Boris TadicFoto: Agerpres / Tanjug

"Daca nu definim liniile de demarcatie, nimeni nu ne va lua in serios", a declarat presedintele Serbiei pentru Radio Television of Serbia (RTS), adaugand ca aceasta regula se aplica si problemei minoritatii vlahe.

"Daca Serbia da semne de slabiciune si cedeaza in fata santajelor, acestea nu vor inceta. Este important sa ne pastram principiile", a precizat Boris Tadic.

Potrivit presedintelui sarb, "inima problemei minoritatii vlahe este ca Romania se asteapta ca vlahii care locuiesc in Sebia sa se declare membri ai minoritatii nationale romane, insa unii dintre ei nu sunt de acord".

"Intelegem pozitia Romaniei. Cu toate acestea, nu putem sa renuntam la principii", a precizat Tadic subliniind ca printre aceste principii se numara si respectarea conventiei internationale a drepturilor omului, potrivit careia fiecare cetatean are dreptul de a-si declara liber apartenenta la o grupare.

Potrivit B92, seful delegatiei UE in Serbia, Vincent Degert, a declarat miercuri pentru postul de televiziune sarb Pink TV ca dezbaterea pe tema minoritatii nationale a durat mai mult decat s-a preconizat. Degert a adaugat ca Romania nu si-a ales momentul potrivit pentru a-si exprima indoielile cu privire la aderarea Serbiei.

"Stim ca problema minoritatilor este intotdeauna complexa. Poate ca nu era momentul potrivit pentru ca Romania sa isi exprime indoielile cu privire la estul Serbiei", a declarat Degert.

Intrebat daca a auzit despre "presupusul statut nefavorabil" al romanilor din Serbia, seful delegatiei UE a declarat ca "este multumit de ceea ce a auzit" in discutiile cu ambasadorul roman de la Belgrad.

"Poate ca ar fi trebuit sa fie facuta diferit, poate nu era momentul potrivit. 27 de ministri s-au pus de acord asupra faptului ca Serbia a indeplinit cerintele", a declarat Degert.

Citeste si: