Romania a cerut garantii "normale" privind drepturile minoritatilor din Serbia pentru a fi de acord cu statutul acesteia de canddat la aderarea la UE, sustine ministrul roman al Afacerilor Externe, insa presedintele Serbiei considera ca cerintele incalca standardele europene, relateaza AFP.

Ministrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE au recomandat marti la Bruxelles, la finalul unor discutii indelungate, acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeana pentru Serbia, insa fara a lua o decizie imediata.

Romania a blocat un acord imediat solicitand garantii privind respectarea drepturilor minoritatii romane din Serbia ce cuprinde aproximativ 30.000 de persoane, au indicat surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesita unanimitatea celor 27 de state.

"Nu putem vorbi despre un blocaj", a apreciat Diaconescu, sustinand ca Romania a "adoptat o pozitie substantiala de aparare a drepturilor minoritatilor din zona Balcanilor occidentali, regiune cu o istorie complicata in acest domeniu".

Acesta a explicat ca Romania a ajuns la un acord cu privire la recomandarea in favoarea Serbiei dupa ce a obtinut, printre altele, "redactarea de catre Comisia Europeana a unui raport privind progresul in domeniul drepturilor minoritatilor pana in septembrie 2012".

Ministrul roman spera, de asemenea, ca cele doua state vor semna "cat mai curand posibil" un protocol cu privire la minoritati.

Romania sustine, in special, "sa fie evaluata maniera in care sunt respectate drepturile" minoritatii vlahe/romane din Timoc (estul Serbiei). Bucurestiul a solicitat in repetate randuri ca acest grup sa beneficieze de educatie in limba materna si de suficiente lacase de cult.

La randul sau, presedintele sarb Boris Tadic a declarat de la Bruxelles pentru televiziunea nationala sarba ca problema are la origine cererea autoritatilor romane ca toti cetatenii sarbi "care se declara vlahi sa fie considerati in acelasi timp ca fiind romani".

"Serbia nu va accepta, cu orice pret" deoarece o astfel de abordare "este impotriva standardelor europene", a subliniat acesta.

"Fiecare cetatean al Serbiei isi poate declara (apartenenta la o etnie) in conformitate cu sentimentele sale si este complicat sa gasim o solutie in acest caz", a adaugat Tadic.

Decizia de a acorda statutul de candidat Serbiei revine sefilor de stat si guvernelor celor 27 de state care se vor reuni in cadrul unui summit desfasurat joi si vineri la Bruxelles.