Seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, a acuzat marti Romania ca a blocat obtinerea statutului de stat candidat la aderare pentru Serbia din ratiuni de "politica interna" si nu si-a ascuns exasperarea fata de semiesecul reuniunii de marti, relateaza AFP.

Cristian Diaconescu la discutiile din Bruxelles privind SerbiaFoto: Consiliul Uniunii Europene

"Din punctul de vedere german, ar fi fost potrivit si drept sa luam o decizie definitiva (asupra statutului) astazi", a spus acesta.

Romania a blocat marti obtinerea statutului de candidat la aderarea europeana pentru Serbia, cei 27 de ministri de externe multumindu-se, in cele din urma, sa "recomande" acordarea acestui statut in cadrul Summitului UE din 1-2 martie.

Nimic nu este insa pierdut pentru Serbia. In zilele urmatoare vor avea loc discutii pentru aplanarea divergentelor, a precizat ministrul danez al Afacerilor europene, Nicolai Wammen.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a acuzat si el, indirect, Romania de "lipsa de spirit european". "Nu foarte demn cand natiunile aduc chestiuni fara legatura atunci cand incercam sa impingem Serbia si Kosovo inainte. Lipsa de spirit european", potrivit unui mesaj postat pe Twitter de ministrul suedez de externe, care nu face insa o referire directa la Romania.

Miscarea Romaniei pare sa fi surprins toata Europa. "Exista un acord astazi", afirmase inca de luni seful diplomatiei franceze, Alain Juppe. Presedintele sarb Boris Tadici, pro-european, se afla la Bruxelles de luni si toti interlocutorii sai, de la Catherine Ashton pana la Jose Manuel Barroso, respectiv seful diplomatiei europene si presedintele comisiei, vorbisera de speranta unei "vesti bune". Dar niciunul dintre ei nu luase in calcul obiectiile Romaniei, noteaza AFP.

Boris Tadici: Aceasta abordare "este impotriva standardelor europene"

La randul sau, presedintele sarb Boris Tadic a declarat de la Bruxelles pentru televiziunea nationala sarba ca problema are la origine cererea autoritatilor romane ca toti cetatenii sarbi "care se declara vlahi sa fie considerati in acelasi timp ca fiind romani".

"Serbia nu va accepta, cu orice pret" deoarece o astfel de abordare "este impotriva standardelor europene", a subliniat acesta.

"Fiecare cetatean al Serbiei isi poate declara (apartenenta la o etnie) in conformitate cu sentimentele sale si este complicat sa gasim o solutie in acest caz", a adaugat Tadic.

Cristian Diaconescu: Serbia trebuie sa semneze, pana joi, protocolul bilateral privind drepturile minoritatilor cu Romania

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a precizat marti seara ca Serbia trebuie sa semneze pana joi, cand va incepe summitul UE, un protocol bilateral cu Romania legat de drepturile minoritatilor.

"Consiliul Afaceri Generale a luat decizia de a recomanda presedintilor si sefilor de guverne din UE acordarea statutului de candidat (pentru Serbia), instituind in paralel aceasta monitorizare in ceea ce priveste protectia minoritatilor nationale", a explicat Cristian Diaconescu, la B1 TV.

Serbia incearca de mult timp sa obtina statutul de candidat la aderare, care ii deschide portile europene, si considera ca a facut cei mai grei pasi, semnand saptamana trecuta acorduri care permiteau o dezghetare a relatiilor sale cu Kosovo, fosta sa provincie care si-a declarat independenta in 2008.

Citeste si Care e faza cu România și candidatura Serbiei – și cum s-a văzut din Kosovo