Reprezentanții spitalelor private: Ordonanța adoptată recent "nu rezolvă problema accesului pacientului la servicii medicale", în forma sa actuală

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 20 februarie 2020, 12:29 Actualitate | Sanatate


Spital privat
Foto: Hotnews
​Reprezentanții spitalelor private avertizează că Ordonanța de Urgență adoptată recent "nu rezolvă problema accesului pacientului la servicii medicale, în forma sa actuală". Concret, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, care reprezintă cele mai cunoscute spitale și clinici private din România - Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Ponderas, Synevo - cere ca serviciile medicale să fie decontate de statul român "la valoarea lor reală". CNAS decontează în acest moment serviciile medicale la prețul din spitalul de stat, iar în spitalele private, prețul serviciului este de câteva ori mai mare. Cum OUG adoptată recent interzice spitalelor private să perceapă coplată de la pacient, nu este clar cum poate funcționa OUG privind spitalele private, despre care s-a vorbit atât de mult în ultima perioadă, și de unde va fi acoperită diferența de bani.

Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, a declarat, pentru HotNews.ro, că "Am avut discuții în ultima perioadă cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei de Asigurări și urmează să lucrăm pe tarifele de decontare. Tarifere trebuie majorate și urmează în perioada următoare să avem niște discuții pe această temă. În primul rînd pe partea de programe naționale trebuie clar majorate tarifele, adică altfel nu ai cum, iar pe de altă parte, și la restul serviciilor decontate prin contractul cadru: analize medicale, radiologie și așa mai departe, unde mai trebuie un pic ajustate tarifele, pentru că nu s-a mai umblat la ele de zeci de ani."


Cine ar urma să fie beneficiarii noii OUG și când se va aplica aceasta:
 • Bolnavii cronici - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc.
 • Pacienții care reprezintă urgențe medicale.
 • Pacienții care fac parte din aceste două categorii ar urma să fie tratați în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar, în baza Ordonanței de Urgență publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Statul a promis că va deconta integral tratamentul lor.
 • Când s-ar putea aplica. OUG privind spitalele private nu poate fi oricum aplicată în acest moment, deoarece este necesară și o Hotărâre de Guvern care să conțină normele de aplicare și lista spitalelor private care vor oferi aceste servicii medicale.
 • Spitalelor și clinicilor private li se interzice prin lege să perceapă vreo sumă suplimentară (coplată) de la pacienții cronici și de la cei care reprezintă urgențe medicale, prevede Ordonanța de Urgență.
 • De asemenea, aplicarea unei unei OUG adoptate anul trecut de fostul Guvern, care prevedea că orice serviciu medical poate fi decontat parțial de stat la spitale și clinici private (la valoarea decontată la stat), iar diferența este plătită de pacient (coplată) a fost prorogată de actualul Guvern până la 1 aprilie 2021.
 • Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) reprezintă cele mai cunoscute spitale și clinici private din România: Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Centrul Medical Academica, Ponderas, Synevo, Neolife, Hiperdia etc. Membrii PALMED au o cotă de 70% din piața serviciilor medicale private din România.

Solicitările-cheie ale reprezentanților spitalelor private:

 • PALMED cere creşterea tarifelor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale.
 • Casa de Asigurări de Sănătate decontează în acest moment serviciile medicale la prețul din spitalul de stat, iar în spitalele private, prețul serviciului este de câteva ori mai mare. Nu este clar de unde va fi acoperită această diferență.
 • PALMED cere constituirea de urgenţă a unui grup de lucru la nivelul factorilor de decizie pentru discutarea şi aprobarea unor tarife corecte.
 • Faptul că serviciile medicale nu sunt decontate de CNAS la valoarea reală în acest moment, ci la o valoare mai mică, și că este necesară o recalculare a decontărilor, a fost recunoscut public recent de ministrul demis al Sănătății, Victor Costache, și de șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.
 • Atât Victor Costache, cât și Adela Cojan, au anunțat că iau în calcul o recalculare a decontărilor serviciilor medicale.

Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, afirmă că "Serviciile medicale oferite în sistemul privat nu mai pot fi asigurate la actualele tarife decontate de stat, care nu sunt corelate cu costurile reale. Trebuie găsită o soluție corectă. Este necesar ca banii să urmeze pacientul, iar dacă actul medical poate fi făcut în condiţii optime şi la un cost corect în România, atunci aşa este normal să se întâmple. Statul român decontează peste 130 de milioane de euro anual pentru intervențiile efectuate în străinatate de pacienții români. Cel puțin o parte dintre aceste intervenții se pot realiza și în România, în sistemul privat. Nu este firesc să decontezi din bugetul public sume de câteva ori mai mari spitalelor și clinicilor din străinătate, pentru servicii care se pot realiza, în aceleași condiții, la noi în țară."

În plus, reprezentanții PALMED spun că sistemul public beneficiază de sume suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor reale realizate pentru furnizarea serviciilor medicale, având mai multe surse de finanţare - fonduri de la Ministerul Sănătății, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi, în anumite cazuri, un buget suplimentar oferit de administraţiile publice locale. De cealaltă ăarte, un spital privat are două surse de finanțare: private și fonduri de la CNAS. Ei consideră că "prorogarea introducerii contribuţiei personale (coplată) până la 1 aprilie 2021 are menirea de a perpetua această politică de discriminare a furnizorilor de servicii medicale private."


Lista programelor naționale de sănătate (boli cronice) pentru care tratamentul ar urma să fie decontat la privat (pacientul poate opta singur între stat și privat):
 • I. Programe ale Casei de Asigurări de Sănătate:
 • 1.Programul național de boli cardiovasculare;
 • 2.Programul național de oncologie;
 • 3.Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile (implant cohlear și proteze auditive);
 • 4.Programul național de diabet zaharat;
 • 5.Programul național de tratament al bolilor neurologice;
 • 6.Programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei;
 • 7.Programul național de tratament pentru boli rare;
 • 8.Programul național de sănătate mintală;
 • 9.Programul național de boli endocrine;
 • 10.Programul național de ortopedie;
 • 11.Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
 • 12.Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică;
 • 13.Programul național de terapie intensivă a insuficienței hepatice;
 • 14.Programul național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță.
 • II. Programe ale Ministerului Sănătății:
 • 1.Programul național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV;
 • 2.Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei;
 • 3.Programul național de depistare precoce activă a cancerului prin screening organizat;
 • 4.Programul național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică;
 • 5.Programul național de tratament dietetic pentru boli rare;
 • 6.Programul național de sănătate a femeii și copilului.


Citește și:
 • Primul mare semnal de alarmă că pacienții cronici și urgențele NU se vor putea trata gratuit la privat: Spitalele private iau în calcul să nu mai semneze contracte cu CNAS care permit decontarea serviciilor în privat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3101 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  Daca li se da un deget, vor toata mina. (Joi, 20 februarie 2020, 12:55)

  D-or [utilizator]

  Pai, daca statul plateste tot, ce mai este "privat" in toata tarasenia? Doar profitul, adica un cost social mai mare de la buget.

  Nu este corect sa li se dea acelasi cost/pacient ca la stat. Ar trebui sa fie mult mai mic. De la un numar de pacienti se atinge pragul de randament, deci spitalul "privat" ar fi finantat in intregime de la stat.

  Atunci, de ce sa mai plimbam banii si pacientii inutil?
  • +8 (10 voturi)    
   Statul nu finanteaza nimic (Joi, 20 februarie 2020, 14:13)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Orice contribuabil plateste ASIGURARE de sanatate. CASMB / CASJ sunt case de ASIGURARI de sanatate. Adica atunci cand eu / tu / Dorel / Florica mergem la un spital, pentru ca noi avem ASIGURARE, CASMB / CASJ plateste in locul nostru costul serviciilor medicale.
   Deci, nu, nu plateste statul nimic, platim noi din banii nostri prin asigurare. Si asta trebuie sa ne dea dreptul sa alegem spitalul la care mergem (fie el de stat sau privat), asa cum alegem si un service atunci cand ne reparam masina pe CASCO. E fix acelasi lucru.
   • -2 (2 voturi)    
    Pai, eu nu vreau sa finantez clinica privata (Joi, 20 februarie 2020, 15:06)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    Ar trebui sa ne intrebe unde vrem sa ni se duca asigurarile platite, total sau partial.

    Eu vreau sa fiu bine si integral tratat la stat si sa nu fiu pus pe drumuri sa alerg - bolnav fiind - de la un spital la altul.

    Si vreau garantia ca si ceilalti cetateni sunt bine tratati la stat si nu ramine nimeni netratat.

    Sa fie clar, doar Statul poate oferi garantii. Privatul, prinde orbul, scoate-i ochii. La o adica, va da vina tot pe Stat, ca l-a autorizat. Vezi Colectiv.
   • -2 (2 voturi)    
    ai fost vreodata la service pe casco ? (Joi, 20 februarie 2020, 16:29)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    s-ar putea sa ai surprize la pret, si o sa fii indrumat la un service agreat de asigurator. asta e alta treaba, ai inghitit ca pelicanul minciuna servita de ministrul sanatatii, adevarul este ca la asigurarile de stat cotizeaza toata lumea si se cheltuie pentru toata lumea, prin urmare poti sa cotizezi o viata si sa nu ai nevoie de spital, si altul desi cotizeaza are nevoie multa si multipla de spital, si da statul plateste pentru noi, prin deconturi, suma pe care ai cotizat-o o viata intreaga la stat pentru asigurari medicale nu iti ajunge pentru un transplant, by-pass dublu sau triplu, etc, si iei de la altu, tupanet mai citeste si altceva decit feisbuc
  • +3 (5 voturi)    
   E vorba de servicii (Joi, 20 februarie 2020, 14:20)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Până la urmă pacientul clinicii private plătește mult mai mult statului decât plătește pacientul celei de stat, pentru că are venituri mai mari și plătește automat CASS-uri mai mari. E imoral și anormal ca banii pe care-i plătește să se ducă exclusiv la milogii statului iar el să fie forțat să plătească totul din buzunar atunci când are nevoie de servicii medicale și merge la o clinică privată.

   Ăsta e unul din motivele pentru care am plecat din România. Nu avem de gând să-mi risipesc viața trăind în sărăcie și luptându-mă cu moilogii lacomi. Mulți medici români au plecat exact din același motiv.
   • 0 (2 voturi)    
    Dar vreti banii "milogilor" de la stat (Joi, 20 februarie 2020, 15:20)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    "Milogul" a platit asigurarea pe bune, privatii, nu.

    Daca am platit asigurare de sanatate - calculata la veniturile integrale, fara subterfugii - timp de 25 ani, acum sunt "Milog"?

    Daca sunt "milog", de ce va bateti pe banii mei, de milog, si nu va faceti voi un sistem de sanatate privat total, dar TOTAL separat de cel de stat?
    Cu alti doctori care sa lucreze doar la privat de ala terminarea facultatii, alte locatii, fara nicio compensare de la stat?
    • +2 (2 voturi)    
     Oamenii vor banii lor. Tu oricum n-ai nimic. (Joi, 20 februarie 2020, 22:42)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Milogil n-a platit nimic. Ala care e angajat la stat nu plateste niciodata NIMIC. Singurii care platesc cu adevarat ceva sunt cei din economia privata. Angajatii statului pur si simplu incaseaza banii platii de ceilalti.

     Nu se bate nimeni pe banii tai. Oamenii se bat pe banii lor. Xulescu, care a platit o caruta de bani pe CASS ca sa fi tratat tu, vrea ca atunci cand se duce el ce medic vrea el sa vada macar ceva din caruta de bani pe care o plateste aiurea statului. Nu sa plateasca totul din buzunar dupa ce ti-a platit tie facturile. Evident ca Xulescu ca om care se respecta nu se duce la dugheana sordida pe care o frecventezi tu.
   • -1 (3 voturi)    
    Doctorii sa opteze din facultate intre Stat/Privat (Joi, 20 februarie 2020, 15:27)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Nu e corect ca rezidentii sa invete meserie in spitalele de stat, pacientii devenind un fel de cobai, iar cind au capatat experienta pe pielea "milogilor" sa se duca sa lucreze la Privat pe tarife mari.

    Privatule, vrei medici buni?
    Formeazati-i pe banii tai, nu pe banii si sanatatea noastra, a "milogilor".
    • +1 (1 vot)    
     Asa-i! (Joi, 20 februarie 2020, 22:40)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Evident ca asa ar fi cel mai bine pentru toata lumea: Facultatea sa fie bani si omul sa si-o plateasca apoi di ce profeseaza. Asa e in America unde am termiant medicina si e cea mai buna varianta posibila. Incompetentii nu se mai duc la facultate pentru ca stiu ca nu-si vor recupera banii niciodata si toata lumea are servicii medicale mult mai bune.

     Normal e ca facultatea de medicina sa fie pe bani iar absolventii sa-si plateasca studiile prin burse sua credite bancare pe care le platsc dince profeseaza. . Nimic nu e mai rau ca sisitemul de stat. Oamenii au mereu sentimentul ca sunt furati din cauza ca absolventii cei mai buni din profesile lor se duc evident acolo unde sunt bani mai multi. Cum il opresti pe medic sa plece de la dugheana de stat la o clinica privata ce-l plateste de cateva ori mai bine, sau in fara tarii unde e platit mult mai bine decat la cea de stat?! il legi cu latul de masa?! :)

     Sistemul de stat e motivul pentur care serviciile medicale din Romania sunt ata de rele si pentur care ajungeti pe mana Beuranilor ce va trateaza cu aruncatorul de flacari
  • -1 (1 vot)    
   Cand era PSD-ul nu criticau... (Joi, 20 februarie 2020, 15:07)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Acum s-au trezit toti...
 • +3 (7 voturi)    
  Costul/pacient o timpenie. Costul nu variaza propo (Joi, 20 februarie 2020, 13:04)

  D-or [utilizator]

  Nici un cost pe lumea asta nu variaza direct proportional cu unitatile.

  Orice cost are o parte fixa si una variabila.

  In cazul unui spital, costurile cu imobilul, cu salariile, cu reactivii care expira indiferent daca sunt folositi sau nu, etc, sunt costuri fixe. Daca sunt multi pacienti, costul fix/pacient e mai mic.

  Ori, cel de la Sanatate, pledau pentru scaderea numarului de pacienti de la stat, ceea ce implica crsterea costului/pacient (pina la inchiderea spitalelor ca ineficiente).

  Apoi, asa cum se procedeaza in toate sistemele in care se face privatizare pe banii statului, acel gonflat cost/unitate (in acest caz, pacient) este utilizat pentru compensarea privatului, desi el poate are alte costuri, sau si le mareste artificial prin salarii si servicii inexistente.
 • +6 (6 voturi)    
  Costuri reale si costuri fantastice (Joi, 20 februarie 2020, 14:11)

  un_moftangiu [utilizator]

  Din ce spun privatii intelegem ca la spitalele de stat decontarea nu se face dupa costul real ci mult mai putin...Incet incet incepem sa intelegem de ce mori pe hol in spital.... Pentru ca statul se face ca deconteaza ceea si spitalul se face ca munceste...
  • -1 (1 vot)    
   mda (Joi, 20 februarie 2020, 15:08)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   oare de ce la privat costule de cateva ori mai mare?pentru ca sunt experti sa factureze de mai multe ori acelasi lucru?plus ca la nivel de asistente e jale la privat
   • +1 (1 vot)    
    Foarte simplu: Pentru ca performanta costa (Joi, 20 februarie 2020, 22:45)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    Si Moscviciul e masina ca si Mercedesul. Mercedesul e de cateva ori mai bun ca Moscviciul. de ce oare? Ia scarpinat-ti un pic baca...
 • 0 (2 voturi)    
  Tocmai spitalele private il contrazic pe (Joi, 20 februarie 2020, 15:16)

  xrogo [utilizator]

  ministrul sanatatii in ceea ce priveste costul serviciilor, parca onor ministrul spunea ca vor fi aceleasi servicii la preturi egale!
 • -1 (1 vot)    
  Recomandarea mea pentru privati: (Joi, 20 februarie 2020, 15:18)

  Marionette [utilizator]

  NU incheiati nici un contract cu CNAS si nu primiti asiguratii CNAS decat daca dau CAT CERETI VOI. Privat inseamna ca-si pune pretul. Este ca si cum ai spune ca toate masinile trebuie sa coste 6000 Euro pentru ca atat costa Dacia.
  Si daca va aruncati la ciozvarta aruncata de CNAS va vor tabaci ulterior ca si cum ati fi unitati de stat. Va vor pune mii si milioane de conditii si acte inutile si etc etc etc. Pentru mizeria de decontare pe care o fac nu merita efectiv sa fiti nationalizati!
 • +4 (4 voturi)    
  Coplata e o solutie (Joi, 20 februarie 2020, 15:22)

  Soro [utilizator]

  Nu inteleg de ce OUG a interzis coplata. Asigurarile private se bazeaza pe coplata in functie de cat vrei sa risti. Eu am o asigurare care imi plateste un anumit pret pe zi de spitalizare. restul, daca e mai scump, il platesc din buzunar. Asta inseamna concurenta pe piata libera. Ai acces la spitalele de stat fara coplata iar daca un sistem alternativ vrea o suma mai mare sa ai posibilitatea de a beneficia de serviciile premium dar totusi statul sa acopere minimul garantat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by