Pacienții care suferă de boli cronice - cancer, boli cardiovasculare, diabet, boli neurologice - și cei care reprezintă urgențe medicale ar urma să poată fi tratați gratuit și la spitale private, nu doar la cele de stat, prevede Ordonanța de Urgență care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, publicată aseară în Monitorul Oficial. Vor putea măsurile prevăzute în această Ordonanță să funcționeze fără coplată? Câte țări europene au lăsat urgențele medicale "pe mâna" privaților? Citește în articol cum se văd noile reglementări prin ochii lui Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

Vlad MixichFoto: AGERPRES

La presiunea publică, Ordonanța de Urgență conține o prevedere conform căreia spitalelor private le este interzis să ceară orice sumă suplimentară (coplată) de la pacienții cărora le oferă aceste servicii medicale peste ce se decontează în mod obișnuit din fonduri publice. Cum coplata este interzisă, nu este clar în acest moment cum va fi acoperită diferența dintre valoarea serviciului medical decontat de stat și prețul real al acelui serviciu care, în majoritatea cazurilor, este mai mare decât ce decontează statul.

Vlad Mixich declară, pentru HotNews.ro, că prevederea ca privaților să li se interzică să ceară coplată de la pacient peste valoarea decontată de la CNAS și buget pentru programele naționale de sănătate (boli cronice serioase) este bună, însă se poate dovedi "nesustenabilă în lipsa creșterii decontărilor la nivelul real al prețurilor, pentru ca privații să aibă un motiv să ofere aceste servicii". Vlad Mixich spune că ar fi fost oportună studierea impactului unei coplăți eșalonate sau cu un plafon maxim anual, nu una "tăiată la grămadă". În lipsa unei creșteri consistente a bugetului alocat programelor naționale, este posibil ca această măsură să nu fie sustenabilă, mai spune Mixich.

Pentru urgențe sau cazurile critice, spitalele private vor putea accesa pe lângă sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate, și fonduri direct de la bugetul de stat. Spitalele private care vor putea oferi servicii medicale de urgență vor fi stabilite prin hotărâre de guvern. Această măsură-surpriză din Ordonanța de Urgență nu s-a aflat în dezbatere publică și a apărut abia în ședința de Guvern. "În majoritatea țărilor europene, spitalele private nu pot accesa fondurile publice dedicate serviciilor medicale de urgență”, spune Vlad Mixich. "E cazul Franței, țărilor scandinave, țărilor baltice, Angliei. Există însă și situații notabile, dar minoritare, unde asta se poate întâmpla, Spania de pildă, sau Polonia. Cert este că vorbim de o modificare foarte importantă și mă întreb cum a fost posibil ca ea să nu fie discutată pe larg, să nu se afle în transparență decizională".

Vlad Mixich mai spune că actualul Guvern a decis să proroge pentru aprilie 2021 intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență adoptate de fostul Guvern care permitea coplata la privat - prevederea că pacienții se pot trata la alegere la privat și pot plăti din buzunar diferența dintre costul serviciului la privat și suma decontată - tocmai pentru a evita un scandal. Guvernul risca crearea unei confuzii cu costuri politice majore între acel OUG și cel actual, care interzice coplata la privat pe programele naționale de boli cronice și pe urgențele medicale.

Cine vor fi beneficiarii noii Ordonanțe de Urgență, ce pași trebuie să urmeze aceștia și când s-ar putea aplica efectiv Ordonanța? Citește aici un GHID COMPLET.

Citește și: