Forțele rusești profită de blocarea asistenței americane pentru Ucraina de mai bine de jumătate de an, a avertizat Institutul pentru Studiul Războiului. Lipsa apărării aeriene a expus trupele Kievului de pe linia frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război, potrivit analiștilor de la think-tank-ul american. Lipsa artileriei îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi semnificative pentru prima dată din 2022 încoace. Dar asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

Elicopter de atac Ka-52 AlligatorFoto: Jon Gambrell / AP / Profimedia

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 784 - LIVE pe HotNews.ro:

00:50 Prim-ministrul olandez Mark Rutte s-a oferit pe 17 aprilie să cumpere sisteme de apărare aeriană Patriot de la aliații care ezită să le trimită în Ucraina și să le trimită Olanda Kievului, a informat The Guardian.

  • „Știm că multe țări stau pe grămezi mari de sisteme Patriot, poate că nu doresc să le livreze direct.
  • „Noi putem să îl cumpărăm, îl putem livra în Ucraina, avem banii disponibili. Este crucial”, a spus el la sosirea la summitul liderilor UE.

23:57 Unitățile ruse de apărare aeriană au doborât miercuri 14 ținte aeropurtate deasupra regiunii Belgorod de sud și o dronă peste regiunea adiacentă Voronej, au declarat oficialii regionali, relatează Reuters.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a scris pe Telegram că țintele doborâte vizau orașul Belgorod și nu au fost raportați răniți.

Guvernatorul Voronej, Alexander Gusev, a declarat că o femeie a fost rănită și o serie de clădiri au fost avariate când drona a fost doborâtă în regiunea sa.

23:13Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri europenilor să urmeze exemplul Germaniei, care a anunțat furnizarea Kievului unui sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot, relatează AFP.

„Este o nevoie imediată și vrem să-i încurajăm și pe alții să o facă”, a declarat el la sosirea sa la Bruxelles pentru un summit al celor 27.

22:43Președintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri că armata ucraineană a atacat un aerodrom rusesc din Crimeea ocupată, relatează AFP.

„Astăzi, forțele armate ucrainene au efectuat o lovitură precisă asupra ocupanților din Geankoi, pe un aerodrom”, a spus Zelenski în remarcile care însoțesc discursul său video de noapte.

Estonia, de partea lui Zelenski atunci când cere aliaților occidentali să protejeze Ucraina așa cum au făcut-o în cazul Israelului

22:35Țările occidentale au ajutat Israelul să respingă atacul iranian major de sâmbătă și ar putea face același lucru cu Ucraina, lovită în mod regulat de drone sau rachete rusești, a declarat miercuri prim-ministrul estonian Kaja Kallas, relatează AFP.

21:00Organizatorii unei strângeri de fonduri din Slovacia pentru cumpărarea de muniții pentru Ucraina au declarat miercuri că doresc să strângă un milion de euro, respingând decizia guvernului lor de a oprit ajutorul militar vecinului lor sfâșiat de război, relatează AFP.

20:00Un agent secret german respinge acuzațiile de spionaj pentru Rusia / Dădeau informații despre războiul din Ucraina

Un agent secret german a respins miercuri, în fața unui tribunal din Berlin, acuzațiile de spionaj în favoarea Rusiei, susținând că a vrut să își recruteze complicele ca informator, potrivit AFP.

Într-o declarație citită de avocatul său, Carsten Linke, în vârstă de 53 de ani, a declarat că „nu și-a încălcat îndatoririle” în timp ce era angajat al Serviciului Federal de Informații german (BND).

Potrivit actului de acuzare, cei doi suspecți au transmis documente și informații clasificate serviciilor de securitate rusești (FSB) în două rânduri în toamna anului 2022, adică la aproape opt luni după începerea invaziei din Ucraina, și au primit bani în schimb.

SUA se apropie de aprobarea ajutorului pentru Ucraina

19:36 Camera Reprezentanților SUA va vota sâmbătă proiectele de lege care oferă asistență Ucrainei, Israel și Taiwan, a declarat miercuri speakerul Mike Johnson, după presiuni repetate din partea președintelui Joe Biden, relatează Reuters și AFP.

19:13 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri ţărilor Alianţei să furnizeze cât mai rapid posibil Ucrainei resursele militare de care aceasta are nevoie, chiar dacă astfel îşi diminuează şi mai mult propriile rezerve, prioritatea acum fiind de a susţine armata ucraineană aflată în criză de muniţie în faţa trupelor ruse, relatează Agerpres.

"Dacă aliaţii se confruntă cu alegerea între îndeplinirea obiectivelor de capacitate ale NATO şi oferirea de mai mult ajutor Ucrainei, mesajul meu este clar: trimite-ţi mai mult Ucrainei!", întrucât "situaţia pe câmpul de luptă continuă să fie foarte dificilă", a indicat Stoltenberg, potrivit agenţiei EFE, la o conferinţă de presă după o întâlnire cu premierii olandez, Mark Rutte, danez, Mette Frederiksen, şi ceh, Petr Fiala.

Stoltenberg a confirmat că vineri va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, solicitată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la care vor participa acesta din urmă şi miniştrii apărării din statele NATO pentru a "aborda necesităţile cele mai urgente de sprijin pentru Ucraina", în special apărarea antiaeriană şi muniţia pentru artilerie.

Danemarca a anunţat un nou pachet semnificativ de ajutor militar pentru Ucraina, Olanda a confirmat suplimentarea cu încă patru miliarde de euro a ajutorului de acest tip pe care-l oferă Kievului, iar Republica Cehă se ocupă în continuare de iniţiativa de a achiziţiona din afara UE circa 800.000 de obuze destinate Ucrainei, a subliniat Stoltenberg.

18:42Numărul morților după atacul rusesc din Cernigău a crescut la 17

Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”

17:35Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze, care vor fi puse la dispoziţia Centrului european de instruire F-16, au aterizat miercuri, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, anunţă MApN.

  • „Centrul european de instruire F-16 reprezintă un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est. Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța”, arată comunicatul MApN.

17:08Harkovul riscă să devină „un al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează pentru ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară pentru a preveni atacurile rusești la distanță lungă, a avertizat primarul orașului, relatează The Guardian.

17:00Bilanțul persoanelor ucise miercuri de rachetele rusești care au lovit Cernigău a ajuns la cel puțin 16

16:00Forțele rusești au lovit miercuri dimineața infrastructura din regiunea Odesa, a anunțat guvernatorul Oleh Kiper, potrivit The Kyiv Independent.

Kiper nu a precizat ce instalație de infrastructură a fost lovită. Nu au fost raportate victime în urma atacului.

Regiunile sudice ale Ucrainei, precum Odesa, sunt ținte frecvente ale atacurilor rusești.

Șase persoane, inclusiv o fetiță de 10 ani, au murit și alte 14 au fost rănite în urmă cu o săptămână în orașul portuar.

14:48Bilanțul atacului rusesc cu rachete asupra orașului Cernigău a crescut la 13 morți, potrivit oficialilor ucraineni, citați de Reuters.

Tripla lovitură a avariat clădiri și infrastructura orașului din nordul Ucrainei.

Zelenski cere din nou aliaților să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană

14:00 Premierul slovac Robert Fico a declarat miercuri că Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea și regiunea Donbas din estul Ucrainei și că acestea aparțin Kievului într-o „teorie frumoasă”.

13:07Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că atacul mortal de la Cernigău nu s-ar fi produs „dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare aeriană".

Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți.Determinarea contează. Sprijinul contează.Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient."

12:58Cel puţin opt morţi într-un triplu atac rusesc asupra oraşului Cernigău

Cel puţin opt persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite miercuri dimineaţă într-un triplu atac rusesc asupra oraşului Cernigău, în nordul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ publicat de primar, relatează AFP.

„Sunt opt morţi şi 18 răniţi în urma loviturilor cu rachete ruseşti asupra oraşului Cernigău. Operaţiunile de căutare şi salvare continuă”, a declarat primarul Aleksandr Lomako pe Telegram, scrie Agerpres.

La ora locală 09:03 (07:03 GMT), „în oraş s-au produs trei explozii”, a declarat primarul la televiziune. A fost o „lovitură directă asupra unei clădiri de infrastructură socială”, a mai spus el.

Guvernatorul regiunii omonime, cu capitala la Cernigău, a declarat că atacul a lovit aproape centrul oraşului, raportând „morţi în rândul civililor” şi „numeroşi răniţi”.

12:28Rusia a interzis pe termen nedefinit intrarea în ţară a 235 de australieni, a anunțat miercuri ministerul rus de Externe, informează Reuters.

Acesta a precizat că interdicția este valabilă pentru 235 de consilieri municipali despre care susține că au o „agendă antirusească".

12:24 Franța a confirmat că o delegație rusă va fi invitată să participe în luna iunie la comemorarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, în pofida tensiunilor dintre Paris și Moscova

Explozii la un aerodrom militar folosit de ruși în Crimeea, unde sunt staționate elicoptere de atac

11:00După respingerea cu succes a atacului cu peste 300 de drone și rachete lansat de Iran împotriva Israelului, președintele Volodimir Zelenski a declarat că țara sa are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene rusești, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice. O explicație a venit marți de la Departamentul de Stat.

10:35Numărul de decese suferite de armata rusă în cei peste doi ani de război în Ucraina a trecut pragul de 50.000, anunță miercuri BBC.

În cel de-al doilea an de război, pe măsură ce Moscova a promovat așa-numita „strategie de tocat carne”, publicațiile au constatat că numărul de victime a fost cu aproape 25% mai mare decât în ​​primul an.

09:33Ucraina susține că Rusia a pierdut 456.050 de soldați de la începutul războiului, dintre care 710 doar în ultima zi.

08:22Explozii la un aerodrom militar folosit de ruși în Crimeea, unde sunt staționate elicoptere de atac

Incendiu de amploare la un aerodrom din Crimeea, miercuri dimineață, după o serie de explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, au relatat canale rusești, preluate de The Kyiv Independent.

Potrivit unor date citate de presa ucraineană, baza aeriană Dzhankoi a Marinei ruse este situată chiar în afara orașului, iar regimentul 39 de elicoptere al diviziei 27 de aviație mixtă este staționat acolo. Se pare că regimentul pilotează mai multe elicoptere de atac diferite, inclusiv elicopterul de atac rusesc Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M.

Ka-52 Alligator este o variantă actualizată cu două locuri a elicopterului de atac rusesc Ka-50, conceput pentru a distruge ținte terestre blindate și neblindate inamice, tancuri, ținte aeriene de viteză redusă și personal, potrivit site-ului Airforce Technology.

01:08 Kievul va solicita convocarea Consiliului NATO-Ucraina. Zelenski, în mesajul de marți seară: „Sunt vieţile umane diferite?”

Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia cerului, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete, a anunţat marţi seară preşedintele Volodimir Zelenski, manifestându-şi din nou nemulţumirea că Ucraina nu a beneficiat de acelaşi sprijin ca Israelul în cazul atacului iranian de peste weekend. Pe de altă parte, liderul de la Kiev i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, care a fost în vizită în China, pentru eforturile diplomatice depuse, subliniind că Beijingul poate contribui la o „pace justă” pentru Ucraina.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de marți privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro