Europe 1, unul dintre cele mai cunoscute posturi de radio din Franța, transmite marți că Parisul va invita Rusia să participe la ceremonia de comemorare a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Europe 1 afirmă că, potrivit surselor sale, Franța se pregătește să își facă publică decizia în acest sens, ceremonia de comemorare urmând să aibă loc pe 6 iunie.

Postul francez de radio mai transmite că sursele sale spun că „Rusia va fi bine reprezentată la începutul lunii iunie în Normandia dacă Moscova va accepta invitația de la Elysée”, dar că președintele Vladimir Putin nu va face parte din delegația rusă.

De altfel, Franța ar fi obligată să îl rețină pe Putin dacă acesta intră pe teritoriul său în virtutea mandatului internațional de arestare emis pe numele președintelui rus de Curtea Penală Internațională.

Informația transmisă acum de Europe 1 este cu atât mai șocantă întrucât tensiunile dintre Paris și Moscova au escaladat puternic după ce președintele Emmanuel Macron a vorbit la sfârșitul lunii februarie despre posibilitatea trimiterii unor trupe occidentale în Ucraina.

Cu toate acestea, Europe 1 transmite că „în ciuda situației geopolitice, este într-adevăr dificil să se facă [aniversarea] fără prezența Rusiei, deși URSS nu a participat direct la Debarcarea din 6 iunie”.

„Ea a făcut posibil acest lucru [debarcarea] plătind cel mai mare preț în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 27 de milioane de sovietici au murit luptând împotriva Germaniei”, mai transmite postul francez de radio.

Informația a fost preluată de mai multe ziare din Franța, printre care Liberation și L'Union, fără ca acestea să noteze însă că au confirmat-o separat din surse proprii.

Europe 1 a fost timp de decenii una dintre cele mai populare mass-media cu acoperire națională din Franța însă audiența sa a înregistrat un declin constant în ultimii ani pe fondul scăderii popularității posturilor de radio. Europe 1 a fost cumpărat în ianuarie 2022 de Vincent Bolloré, un miliardar francez cunoscut pentru pozițiile sale populiste de dreapta.

Ce scrie presa rusă despre informația apărută în mass-media din Franța

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, a preluat și ea informația, amintind că evenimente comemorative dedicate debarcărilor aliate în Normandia din 6 iunie 1944 au loc la fiecare 5 ani și că președintele Vladimir Putin a participat de mai multe ori la ceremonii după ce a devenit președinte.

De exemplu, în 2004 el a participat la comemorare alături de Tony Blair, Gerhard Schroder, Jacques Chirac, George W. Bush și alți 11 șefi de stat și de guvern. TASS amintește de asemenea că la ceremonia din 2014 președintele de atunci al Franței, Francois Hollande, a declarat că poporul Uniunii Sovietice a adus o contribuție decisivă la victoria aliaților din coaliția anti-Hitler și acest lucru nu va fi niciodată uitat.

Întrebat marți despre subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a primit deocamdată nicio invitație oficială pentru ceremonia ce urmează să aibă loc în luna iunie.

„Nu, nu au fost încă propuneri. Nu am primit nimic oficial pe această temă”, a spus el, adăugând că nu cunoaște gradul de veridicitate al „unor astfel de informații” din presa franceză, potrivit Lenta.

Rusia nu a fost invitată să participe la comemorarea din 2019, când festivitățile principale au fost organizate de Marea Britanie în sudul Angliei, de unde a pornit armada de vase care au debarcat în Normandia.