Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că douăzeci de țări s-au angajat să cumpere jumătate de milion de obuze pentru Ucraina de pe piețe din afara Europei, potrivit AFP.

Petr Fiala, prim-ministrul CehieiFoto: Zbigniew Meissner / PAP / Profimedia

Republica Cehă a luat inițiativa unei operațiuni internaționale de strângere de fonduri pentru a cumpăra muniție pentru armata ucraineană, care se află în criză în războiul său împotriva Rusiei.

Țările UE se angajaseră să furnizeze Kievului un milion de obuze până la sfârșitul lunii martie, dar nu au reușit să le livreze din cauza capacității de producție insuficiente.

Cu toate acestea, Praga ne-a asigurat că a identificat stocuri mari de obuze, circa 800.000 de bucăți, disponibile pentru achiziționare în afara Europei continentale.

„Sunt încântat că aproximativ douăzeci de țări s-au alăturat acum inițiativei noastre, de la Canada la Polonia, Germania și Olanda”, a declarat dl Fiala în timpul unei vizite la Washington.

„Mulțumită lor, suntem în măsură să furnizăm 500.000 de obuze. Ne așteptăm să urmeze și alte livrări”, a adăugat el.

Fiala indicase anterior că primele livrări ar putea avea loc în luna iunie.

Printre țările care participă la această inițiativă se numără și statele baltice, Belgia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Portugalia și Slovenia, potrivit presei cehe.

Potrivit șefului guvernului ceh, nu există niciun motiv pentru care țările donatoare să nu fie capabile să „furnizeze un milion de obuze suplimentare în următoarele douăsprezece luni”.

Potrivit Financial Times, achiziționarea acestor 800.000 de obuze ar costa 1,5 miliarde de dolari.

Dar Tomas Kopecny, comisarul ceh pentru reconstrucția Ucrainei, a estimat marți, la radioul ceh, că ar putea costa de două ori mai mult.