Franța a confirmat că o delegație rusă va fi invitată să participe în luna iunie la comemorarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, în pofida tensiunilor dintre Paris și Moscova, relatează Le Monde.

Emmanuel MacronFoto: Tschaen Eric-Pool-ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Rusia va fi totuși invitată să fie reprezentată, astfel încât să fie onorate importanța angajamentului și sacrificiilor popoarelor sovietice, precum și contribuția lor la victoria din 1945”, a precizat comisia franceză responsabilă de organizarea festivităților, confirmând o informație transmisă marți pe surse de postul de radio Europe 1 și preluată de mai multe ziare din Franța.

Le Monde notează că deocamdată nu s-au oferit detalii suplimentare cu privire la nivelul la care Rusia ar putea fi reprezentată la evenimentul ce urmează să fie organizat în data de 6 iunie, dar că președintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat.

De altfel, Franța ar fi obligată să îl rețină pe Putin dacă acesta intră pe teritoriul său în virtutea mandatului de arestare emis pe numele președintelui rus de Curtea Penală Internațională.

De regulă, la comemorarea Debarcării din Normandia țările care au luptat împotriva forțelor Axei în al Doilea Război Mondial sunt reprezentate la cel mai înalt nivel, delegațiile lor fiind conduse de șefii statului sau guvernului.

La comemorarea din 2014 a Debarcării s-au pus bazele formatului „Normandia”

Franța l-a invitat pe Vladimir Putin și la comemorarea din 2014, în pofida anexării ilegale a Crimeei cu doar 3 luni mai devreme, Parisul luând decizia „din cauza prețului mare plătit de Rusia în lupta împotriva nazismului”, scrie Le Monde.

Putin și președintele Ucrainei de la momentul respectiv, Petro Poroșenko, au vorbit pentru prima dată în cadrul evenimentului, tocmai în timp ce separatiștii pro-ruși din Donbas își declanșau revolta.

Întâlnirea, în prezența președintelui francez François Hollande și a cancelarului german Angela Merkel, a deschis apoi calea unor discuții care implică cele patru țări în așa-numitul format „Normandia”, pentru a încerca găsirea unei soluții la criza ucraineană.

Discuțiile în acest format au continuat până la invazia pe scară largă declanșată de Vladimir Putin în februarie 2022.

Vladimir Putin nu a fost invitat la cea mai recentă comemorare a evenimentului, organizată de britanici

În schimb, Putin nu a fost invitat la cea de-a 75-a comemorare a Debarcării din Normandia, organizată în 2019 de Marea Britanie în sudul Angliei, de unde a pornit Armata forțelor aliate. Festivitățile de comemorare sunt organizate o dată la 5 ani.

„Din punct de vedere istoric, Franța a invitat întotdeauna la ceremonie țările ale căror contingente au debarcat în Normandia. Mai mult, invitația putea, în trecut, să fie extinsă și Federației Ruse”, amintește comisia responsabilă de organizarea ceremoniilor în Franța.

Întrebat marți despre acest subiect, după apariția informației în presa franceză, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că partea rusă nu a primit deocamdată o invitație oficială.

Decizia părții franceze vine însă în pofida escaladării puternice a tensiunilor dintre Paris și Moscova după ce președintele Emmanuel Macron a vorbit la sfârșitul lunii februarie despre posibilitatea trimiterii unor trupe occidentale în Ucraina.

Postul de radio francez Europe 1, care a transmis primul știrea, transmitea marți că „în ciuda situației geopolitice, este într-adevăr dificil să se facă [aniversarea] fără prezența Rusiei, deși URSS nu a participat direct la Debarcarea din 6 iunie”.

„Ea a făcut posibil acest lucru [debarcarea] plătind cel mai mare preț în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproape 27 de milioane de sovietici au murit luptând împotriva Germaniei”, mai transmitea postul de radio din Franța.