Dronele rusești au lovit joi dimineața blocuri și case în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind alte zece, inclusiv salvatori, într-un dublu atac, au declarat oficialii ucraineni. Pe front, situația este sumbră, iar forțele Rusiei ar putea reuși să spargă linia de apărare a Ucrainei în anumite locuri, în cazul unui asalt major, au avertizat mai mulți înalți ofițeri ucraineni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut un mesaj special pentru SUA la o reuniune a miniștrilor de externe ai alianței, spunând că fiecare zi de întârziere a deciziei de a trimite ajutoare în Ucraina are „consecințe pe câmpul de luptă”.

Clădiri din Harkov distruse de bombardamente ruseștiFoto: Ihor TKACHOV / AFP / Profimedia

07:28Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 771 - LIVE pe HotNews.ro:

00:55Negocierile dintre Budapesta și Kiev privind învățământul în limba maternă pentru minoritatea maghiară din Ucraina au eșuat

Ungaria și Ucraina nu au ajuns la un numitor comun privind restabilirii depline a drepturilor pierdute de minoritatea maghiară din Ucraina, prin modificarea legii învățământului de către Kiev, a anunțat ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, după reuniunea grupului de lucru comun privind educaţia, înfiinţat de guvernul ungar şi cel ucrainean, potrivit MTI citat de News.ro.

23:40 NATO consideră, pe baza informațiilor obținute, că este puțin probabil ca Rusia să lanseze o ofensivă pe scară largă în viitorul apropiat, relatează joi European Pravda citând un oficial NATO care a vorbit sub condiția anonimatului, potrivit Kyiv Independent.

Deși forțele ruse au un „avantaj cantitativ semnificativ” în ceea ce privește armele și personalul, „le lipsesc totuși muniția și unitățile manevrabile necesare pentru o ofensivă majoră de succes”, a spus oficialul NATO.

Unitățile rusești din prima linie au „subîncărcare și lipsă de experiență” și primesc ordine „motivate politic” pentru a atinge „obiective nerealiste”, a spus oficialul.

Prin urmare, serviciile de informații NATO consideră că este „greu de de crezut că forțele ruse ar putea obține un succes semnificativ într-o ofensivă în această primăvară”.

„Este puțin probabil ca Rusia să poată desfășura vreo ofensivă semnificativă fără o mobilizare suplimentară pe scară largă”, a declarat oficialul.

22:50Mai multe drone au atacat joi seară regiunea rusă Kursk. Atacul s-a soldat cu incendierea infrastructurii civile, a anunțat guvernatorul regional Roman Starovoit, pe Telegram, citat de Kyiv Independent.

Clădirile unui centru de agrement pentru copii și ale unei piețe locale, precum și trei clădiri rezidențiale, au fost avariate, după ce au fost lovite de resturile dronelor doborâte, a anunțat Starovoit. Nu au fost raportate victime civile.

21:53Macron denunță remarcile amenințătoare ale Rusiei după întâlnirea miniștrilor apărării

Președintele Emmanuel Macron a denunțat joi „comentariile bizare și amenințătoare” ale Rusiei, după întâlnirea din ziua precedentă dintre miniștrii apărării francez și rus, care au dat versiuni radical diferite.

Rusia a declarat că „speră” că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în atacul care a ucis cel puțin 144 de persoane.

„Este ridicol să spui că Franța ar putea fi în spatele acestui atac, că ucrainenii sunt în spatele acestuia (...). Totul nu are niciun sens”, a comentat joi Macron.

20:21Șeful diplomației ucrainene, „obosit să trebuiască să-i convingă mereu” pe aliați

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat joi că a „obosit să fie mereu nevoit să-i convingă” pe aliații săi occidentali de necesitatea de a lua „decizii rapide, concrete și puternice” pentru a-și susține țara împotriva Rusiei, potrivit AFP.

„Aud cuvinte de solidaritate. Dar astăzi trebuie să luăm decizii ferme și concrete pentru a consolida apărarea ucraineană”, a declarat Kuleba, la întoarcerea sa de la o reuniune ministerială NATO-Ucraina la Bruxelles, în cadrul unui discurs prin videoconferință la o conferință organizată de Ifri (Institutul francez de relații internaționale).

19:58Fragmente de dronă, descoperite în Republica Moldova. Autoritățile suspectează că provin de la o dronă de atac rusească

Fragmente din ceea ce pare a fi o dronă de atac rusească de tip Shahed au fost găsite în Moldova, la aproximativ 500 de metri de granița cu Ucraina, a anunțat joi Poliția de Frontieră din Republica Moldova, relatează Kyiv Independent.

15:55Aliații NATO au convenit să identifice și să găsească sisteme de apărare aeriană în arsenalele lor pentru a le trimite Ucrainei pentru a se apăra, a declarat joi ministrul de externe Dmitro Kuleba, informează Reuters.

„Aliații vor întreprinde un exercițiu de alocare sau de găsire a acestor - identificarea acestor sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a le aduce în Ucraina, pentru a le furniza Ucrainei și a ajuta la apărarea cerului nostru", a declarat el reporterilor la Bruxelles, unde a participat la un summit NATO.

15:13Rusia şi NATO se află acum în „confruntare directă”, a afirmat joi Kremlinul, în timp ce Alianţa machează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare, transmite Reuters.

Companii din Germania participă la reconstrucția Mariupolului

14:55Conducerea centralei nucleare din Zaporojie, controlată de Rusia, a anunţat joi că o linie electrică de rezervă care alimentează uzina nu mai funcţionează, relatează Reuters și Agerpres.

Compania de stat ucraineană pentru energia atomică, Energoatom, susţine, la rândul său, că linia electrică principală de 750 kilovolţi (kV), restabilită recent de ingineri ucraineni, este încă în funcţiune.

Toate cele şase reactoare de la centrala nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia şi situată în apropiere de linia frontului, sunt oprite, dar acestea se bazează pe energie externă pentru a răci materialul nuclear şi a preveni astfel un accident catastrofal.

Cauzele care au dus la întreruperea curentului sunt în curs de investigare, a declarat managementul rus al centralei pe Telegram, asigurând că incidentul nu a provocat nicio modificare a nivelului de radiaţii.

Conducerea rusă a precizat că defecţiunea s-a produs la linia electrică de 330 kV 'Ferosplavnaia'. Aceasta este o linie de rezervă care, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită la mijlocul lunii trecute, după o întrerupere de peste trei săptămâni.

14:47Finlanda va prelungi închiderea punctelor de trecere a frontierei cu Rusia pe termen nelimitat, a anunțat joi guvernul de la Helsinki, care a adăugat, de asemenea, pe lista sa mai multe porturi în care se va aplica măsura, informează Reuters.

13:00 Companii din Germania participă la reconstrucția Mariupolului, oraș ucrainean distrus de trupele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina, arată o investigație realizată de programul de știri Tagesschau al televiziunii germane ARD.

12:35Rusia a pierdut 445.040 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, 670 de militari ruși au murit în ultimele 24 de ore.

Relațiile dintre Rusia și NATO se deteriorează „în mod previzibil și deliberat"

10:25Apărarea aeriană ucraineană a doborât 11 din cele 20 de drone kamikaze de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate, relatează The Kyiv Independent.

Cincisprezece drone au vizat regiunea Harkov, iar unele dintre ele au fost doborâte, a precizat administrația militară regională.

Atacuri cu drone rusești au fost raportate, de asemenea, în regiunea Dnipropetrovsk.

09:32Forțele Moscovei au doborât trei drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod și alte două deasupra regiunii Tula, a anunțat joi ministerul rus al Apărării, conform The Kyiv Independent.

Ministerul și autoritățile regionale nu au furnizat nicio informație cu privire la consecințele presupuselor lovituri.

09:24 Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, a declarat joi că noile propuneri ale NATO făcute în cadrul unui summit desfășurat la Bruxelles au primit semnale pozitive, informează Reuters.

Propunerile includ crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei și un rol mai mare al alianței în coordonarea asistenței de securitate și a instruirii pentru Ucraina.

08:16Relațiile dintre Rusia și NATO se deteriorează „în mod previzibil și deliberat",a declarat ministrul adjunct de externe Alexander Grușko, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti, informează Reuters.

El a adăugat că toate canalele de dialog dintre Moscova și alianță au fost aduse la un nivel „zero critic" de către Washington și Bruxelles.

În același timp, oficialul a mai spus că Rusia nu are nicio intenție de a începe un conflict militar cu NATO sau cu membrii săi.

07:43Cinci persoane au murit în cursul nopţii de miercuri spre joi în urma noilor atacuri aeriene ruse asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au anunţat autorităţile, notează AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de miercuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro