NATO consideră, pe baza informațiilor obținute, că este puțin probabil ca Rusia să lanseze o ofensivă pe scară largă în viitorul apropiat, relatează joi European Pravda citând un oficial NATO care a vorbit sub condiția anonimatului, potrivit Kyiv Independent.

Soldați ruși în DonețkFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în februarie că Rusia se pregătește să lanseze o ofensivă în Ucraina în primăvară sau la începutul verii.

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat în menționat în raporul său publicat pe 1 aprilie că Rusia ar putea lansa o viitoare ofensivă asupra părții de vest a regiunii Donețk, lângă Avdiivka, un oraș cheie din prima linie capturat de Rusia în februarie.

Deși forțele ruse au un „avantaj cantitativ semnificativ” în ceea ce privește armele și personalul, „le lipsesc totuși muniția și unitățile manevrabile necesare pentru o ofensivă majoră de succes”, a spus oficialul NATO.

Unitățile rusești din prima linie au „subîncărcare și lipsă de experiență” și primesc ordine „motivate politic” pentru a atinge „obiective nerealiste”, a spus oficialul.

Prin urmare, serviciile de informații NATO consideră că este „greu de de crezut că forțele ruse ar putea obține un succes semnificativ într-o ofensivă în această primăvară”.

„Este puțin probabil ca Rusia să poată desfășura vreo ofensivă semnificativă fără o mobilizare suplimentară pe scară largă”, a declarat oficialul.

Zelenski a avertizat pe 3 aprilie că Rusia se pregătește să mobilizeze încă 300.000 de soldați până la 1 iunie.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au declarat în martie că este probabil ca Rusia să-și intensifice eforturile de mobilizare acum, după ce președintele rus Vladimir Putin și-a asigurat cel de-al cincilea mandat în urma alegerilor din martie.

În același timp, Ucraina caută modalități de a mobiliza noi militari, iar un nou proiect de lege privind mobilizarea este analizat în Parlament.