Ministerul rus al Apărării a declarat că speră, după o conversație telefonică purtată miercuri între ministrul francez al Forțelor Armate și omologul său rus, că „serviciile secrete franceze” nu au fost implicate în atentatul din apropierea Moscovei, revendicat de organizația Statul Islamic, potrivit AFP.

Serghei ŞoiguFoto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

„Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea supraveghetorilor săi occidentali. Sperăm că, în acest caz, serviciile secrete franceze nu se află în spatele acestei acțiuni”, a declarat Serghei Șoigu, în comunicatul ministerului său care a relatat convorbirea.

Parisul precizase anterior că, în timpul convorbirii, ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a „reamintit disponibilitatea Franței” pentru „intensificarea schimburilor” cu Rusia în lupta împotriva terorismului, în urma atacului din 22 martie revendicat de Statul Islamic.

La 22 martie, bărbați înarmați au intrat într-o sală de concerte înainte de a deschide focul asupra mulțimii și de a incendia clădirea. Cel puțin 144 de persoane au murit și 360 au fost rănite în atac.

Kremlinul a recunoscut că în spatele atacului s-au aflat „islamiști radicali”, denunțând în același timp implicarea Ucrainei, coordonată de Occident.

De asemenea, ministerul rus a revenit asupra recentelor comentarii controversate ale lui Emmanuel Macron, când în februarie a declarat că trimiterea de trupe în Ucraina nu poate fi „exclusă”.

„Serghei Șoigu a spus că, dacă aceste declarații ar fi puse în aplicare, ar crea probleme pentru Franța însăși”, a precizat ministerul rus.