Ucraina a lansat duminică un atac masiv cu zeci de drone asupra peninsulei Crimeea, susține Ministerul rus al Apărării. Sistemele de apărare antiaeriană le-ar fi distrus pe toate. Precizările au venit după ce oamenii au relatat pe rețelele de socializare că s-au auzit explozii într-un port din peninsulă.

Podul Crimeii, vazut de la distantaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

07:44Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni privind războiul, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 739- LIVE pe HotNews.ro:

22:49Președintele Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că este nevoie de voință politică pentru a se asigura că Ucraina are toate proviziile militare de care are nevoie, altfel lumea se va confrunta cu „una dintre cele mai rușinoase pagini ale istoriei”, relatează Reuters.

21:57Trupurile neînsuflețite ale unui băiat de 10 ani și ale surorii lui de 8 ani au fost găsite sub dărâmăturile unui bloc de apartamente cu mai multe etaje din Odesa, care a fost lovit de o dronă Shahed în timpul unui atac rus în noaptea de 1-2 martie. Numărul morților a urcat la 12, scrie Ukrainska Pravda.

20:54Israelul „lucrează” pentru a oferi Ucrainei un sistem de avertizare timpurie în cazul lansării unei rachete, provocând astfel o lovitură puternică relației cu Rusia, relatează Business Insider.

19:51Șaisprezece persoane au fost rănite, dintre care două se află în stare critică, într-un atac rusesc asupra așezării Kurahove din regiunea Donețk, pe 3 martie, care a deteriorat cel puțin 15 clădiri rezidențiale, relatează Ukrainska Pravda.

„Kurahove a fost atacat în această după-amiază – inamicul a lovit chiar centrul orașului, distrugând cel puțin 15 clădiri rezidențiale. Primele rapoarte indică faptul că rușii au folosit o bombă aeriană ghidată”.

19:12Ministrul german al apărării a declarat, duminică, că Rusia desfășoară un „război informațional” menit să creeze diviziuni în Germania, într-o primă reacție după ce în Rusia a apărut o înregistrare audio a unei întâlniri a înalților oficiali militari germani care au abordat subiectul războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Numărul soldaților morți sau răniți în medie în Ucraina a atins un record în februarie

17:41Cimitirul Borisovskoie, în care vineri a fost înmormântat Alexei Navalnîi, a fost închis duminică, în timp ce oamenii au format o coadă imensă, așteptând să depună flori la mormântul opozantului.

16:58Numărul mediu estimat al victimelor rusești în februarie a fost de aproximativ 983 pe zi, marcând un maxim istoric de la începutul invaziei la scară largă, a scris Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa din 3 martie, relatează Kyiv Independent.

Creșterea victimelor „aproape sigur” reflectă „angajamentul Rusiei față de războiul de masă și de uzură”, potrivit ministerului.

„Deși costisitor din punct de vedere al vieții umane, efectul rezultat a crescut presiunea asupra pozițiilor Ucrainei de peste linia frontului”.

Un grafic prezentat de Ministerul Apărării al Regatului Unit al pierderilor medii zilnice pentru armata rusă indică faptul că numărul victimelor a crescut de la începutul invaziei pe scară largă. Cel mai mare număr de pierderi medii zilnice în 2022 a fost de 559 în noiembrie.

Numărul a crescut constant în 2023, cel mai mare număr de pierderi medii zilnice fiind de 967 în decembrie. Ofensiva rusă asupra Avdiivka a început în octombrie 2023, ceea ce este probabil cauza pentru creșterea numărului de victime la sfârșitul anului 2023.

15:54Zelenski spune că încă ar mai putea fi copii sub dărâmături după atacul rusesc asupra unui bloc din Odesa în noaptea de 1 spre 2 martie, în timp ce bilanțul morților este deja la 10 morți.

15:30Atacarea Poloniei și Finlandei de către Rusia / Propaganda Moscovei - de la al doilea război mondial, la Tucker Carlson

14:59 Armata rusă a atacat de mai multe ori districtul Korabelnîi din Herson în dimineața zilei de 3 martie, a spus Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului Herson, pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

Au fost raportate cel puțin cinci lovituri directe asupra clădirilor rezidențiale.

Au fost avariate apartamente, acoperișuri, chioșcuri, dar nu au fost raportate informații despre victime.

Coreea de Nord a oprit brusc livrările de obuze în Rusia

13:47Coreea de Nord a oprit brusc livrările de obuze în Rusia. Ce arată imaginile din satelit

13:08Uniunea Europeană a furnizat doar 77 de miliarde de euro din cele 144 de miliarde de euro promise Kievului, au calculat experții de la Institutul pentru economie mondială din Kiel, relatează The Moscow Times.

12:30Toate punctele de frontieră dintre Polonia şi Ucraina sunt în continuare blocate din cauza protestelor fermierilor polonezi, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Andrii Demchenko, la televiziunea națională, relatează The Kyiv Independent.

Fermierii polonezi au început un nou val de proteste în februarie, ca răspuns la importurile agricole ucrainene și la dezacordul cu privire la Green Deal al UE.

Protestele continuă să amenințe relațiile dintre Ucraina și Polonia, deoarece unii protestatari au aruncat cereale ucrainene și au afișat sloganuri antiucrainene.

Cele mai lungi cozi sunt la punctele de trecere Korczowa-Krakovets și Yahodyn-Dorohusk, potrivit lui Demchenko. În total, aproximativ 2.400 de camioane așteptau duminică să treacă granița în toate cele șase direcții, a adăugat Demchenko.

10:39O femeie și un bebeluș de opt luni au fost găsiți duminică sub dărâmăturile clădirii lovite vineri seară de o dronă rusă la Odesa, ridicând la zece numărul morților, au anunțat duminică autoritățile ucrainene, transmite AFP.

Mama a fost găsită ținând în brațe bebelușul, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.

Atac major în Crimeea. Rusia susține că l-a respins

10:17Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 1.160 de soldați în ultima zi.

De la începutul războiului, 416.800 de militari ruși ar fi fost eliminați, potrivit sursei citate.

09:30 Nu se întrevede nicio ieşire din conflictul din Ucraina, iar acest lucru paralizează politica europeană, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, în Antalya, unde a participat la Forumul Diplomatic de la Antalya (ADF), la invitaţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează MTI. Cu toate acestea, premierul Ungariei consideră că timpul este de partea Rusiei, notează News.ro.

09:08Atacuri aeriene rusești în regiunile Donețk și Zaporojie, sâmbătă dimineață, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.

O alertă de raid aerian este în vigoare în Ucraina.

08:33 Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus toate cele 38 de drone pe care Ucraina le-a lansat asupra Peninsulei Crimeea duminică dimineaţă devreme, a afirmat Ministerul rus al Apărării, după ce pe reţelele sociale din Ucraina şi Rusia au apărut relatări privind explozii puternice în portul Feodosia, potrivit Reuters și News.ro.

Ministerul rus al Apărării nu a precizat dacă sunt pagube sau victime, în declaraţia sa de pe Telegram.

Traficul rutier în apropiere de Feodosia a fost restricţionat, au anunţat anterior oficiali instalaţi de ruşi în Crimeea. Circulaţia pe podul care face legătura între Peninsula Crimeea şi Rusia continentală a fost întrerupt pentru câteva ore, fiind reluat în jurul orei 01.40 GMT, au afirmat, pe Telegram, oficialii instalaţi de ruşi în Crimeea.

Reţelele sociale ruseşti şi ucrainene au citat locuitori din Feodosia care au relatat că explozii puternice au fost auzite în zona portului maritim şi una depozit de petrol, duminică, la ora locala 2 a. m. (sâmbătă, la ora 23.00 GMT).

Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent relatările privind exploziile. Deocamdantă, oficialii ucraineni nu au comentat.

Autoritățile impuse de Moscova din Crimeea ocupată au închis traficul pe Podul Kerci de la ora 3:40.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de sâmbătă privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro