Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, într-un interviu difuzat duminică, că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, și nu doar din armată, pentru a determina cine va conduce țara, relatează Reuters.

Război în Ucraina: Volodimir Zelenski, în vizită pe frontFoto: Handout / AFP / Profimedia
  • "Este o întrebare care îi privește pe oamenii care trebuie să conducă Ucraina”, a spus Zelenski pentru televiziunea de stat italiană RAI, când a fost întrebat despre sugestiile pe scară largă că era pe cale să-l demite pe comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.
  • "Este necesară o resetare, vorbesc despre o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu numai în sectorul armatei. Mă gândesc la această înlocuire. Este o întrebare pentru întreaga conducere a țării".
  • „Dacă vrem să câștigăm trebuie să împingem cu toții în aceeași direcție, convinși de victorie, nu ne putem descuraja, să lăsăm brațele să cadă, trebuie să avem energia pozitivă potrivită... de aceea vorbesc de repornire, înlocuire. Am ceva serios în minte, care nu este despre o singură persoană, ci conducerea țării”, a explicat el.

Luni au apărut informații în presa ucraineană că președintele Volodimir Zelenski i-ar fi oferit acestuia un nou rol, dar pe care generalul l-a refuzat.

Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujnîi, care a intrat în conflict cu preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară şi cu alte probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reuşit să recupereze porţiuni semnificative din teritoriul acaparat de Rusia prin agresiune, notează News.ro.

Presupusul dezacord dintre cei doi a primit o atenție sporită în urma interviului lui Zalujnîi privind starea războiului pentru The Economist din 1 noiembrie, în care a spus că există pericolul ca Ucraina să intre în capcana unui război prelungit.

Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ideea unui impas în război, în timp ce consilierul său pentru probleme diplomatice a descris comentariile făcute de Zalujnîi ca fiind „foarte ciudate” și a sugerat că ele ar putea face jocurile Rusiei.

Ukrainska Pravda a raportat apoi pe 4 decembrie că Zelenski l-ar „ocoli” pe Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, citând surse anonime. Motiv pentru care Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior că nu există motive pentru a lua în considerare demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate.

Într-o conferință de presă din 19 decembrie, Zelenski a insistat că are o relație de muncă cu Valeri Zalujnîi.

"De ce ar trebui să ajut pe cineva dezvoltând această temă? Am o relație de muncă cu Zalujnîi", a spus șeful statului.

El a spus că nu este vorba despre relații personale, ci despre responsabilitate și strategie.

O sursă apropiată de biroul lui Zelenski a declarat că cei doi nu sunt de acord nici în privinţa unei noi campanii de mobilizare militară, preşedintele opunându-se propunerii lui Zalujnîi de a chema 500.000 de soldaţi noi.

Înlocuirea lui Zalujnîi va provoca scandal în cadrul armatei, dar și a societății civile

Financial Times subliniază că înlocuirea lui Zalujnîi ar provoca un scandal în cadrul armatei și societății civile a Ucrainei, printre care generalul se bucură de un sprijin imens.

„Acest lucru va avea un impact foarte, foarte negativ asupra [moralului] armatei”, a declarat istoricul militar ucrainean Mihailo Jîrohov pentru Radio NV din Kiev, adăugând în același timp avertismentul că el crede că zvonurile sunt „fabricate”.

Înlocuirea lui Zalujnîi ar putea, de asemenea, să deranjeze partenerii occidentali ai Ucrainei, inclusiv oficialii militari care au lucrat îndeaproape cu generalul în ultimii doi ani la conceperea strategiilor de luptă. Și va veni într-un moment critic al războiului, în timp ce Kievul așteaptă să vadă dacă va primi asistența militară și financiară critică în valoare de miliarde de dolari din partea SUA și a UE.

Două surse au declarat vineri că guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenționează să-l concedieze pe comandantul șef al Armatei care supraveghează războiul împotriva forțelor de ocupație ruse.

Cu toate acestea, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui SUA, a declarat că SUA nu trebuie să se amestece în eventuala demitere a lui Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

„Acesta nu este ceva în care guvernul SUA ar trebui să cântărească într-un fel sau altul”.

El a adăugat că este dreptul suveran al Ucrainei și dreptul președintelui Ucrainei de a lua decizii de personal.

"Am fost clar, pur și simplu nu ne vom implica în acea decizie anume. Am indicat asta direct ucrainenilor", a remarcat Sullivan.