În cea de-a 650-a zi de război, Ucraina a atacat teritorii rusești cu zeci de drone, susține Moscova. Sistemele de apărare aeriană au distrus sau interceptat în total 41 de drone lansate de Kiev, a anunțat Ministerul rus al Apărării. În timp ce Casa Albă a avertizat că SUA nu vor mai avea bani pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva Rusiei, Ucraina vizează să își schimbe tactica de război, inclusiv creșterea producției interne de armament și accelerarea negocierilor cu aliații în vederea creșterii livrărilor de echipamente esențiale pentru noua etapă a operațiunilor ofensive.

Vehicul militar ucrainean în DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:34Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei de marți:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 650, LIVETEXT:

00:40 Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu există motive pentru a lua în considerare demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate, relatează Ukrainska Pravda.Consilierul prezidențial încearcă astfel să pună capăt speculațiilor din mass-media occidentală și ucraineană cu privire la presupusele dezacorduri dintre Zelenski și Zalujnîi.

00:17 Toți cei care au primit titlul de Erou al Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei vor primi locuințe de la guvern, a spus președintele Volodimir Zelenski în timpul unei întâlniri cu militarii ucraineni cărora li sa acordat titlul de Erou al Ucrainei și familiile eroilor căzuți, relatează Ukrainska Pravda.

Zelenski și-a anulat în ultimul moment intervenția în Congresul american

23:07Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anulat marţi intervenţia prevăzută în faţa Congresului SUA din cauza unui eveniment "de ultim moment", a anunţat liderul majorităţii democrate din Senatul american, Chuck Schumer, relatează AFP.

"Zelenski nu poate ajunge la briefingul nostru la 15:00, a intervenit ceva în ultimul moment", a declarat presei alesul american.

Preşedintele ucrainean urma să se adreseze virtual Congresului american, sperând să obţină deblocarea unui nou pachet de ajutor militar crucial pentru ţara sa aflată în război.

22:50Statele Unite anunţă marţi că Moscova a respins o propunere ”importantă” în vederea eliberării a doi americani deţinuţi în Rusia, jurnalistul Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich şi fostul militar Paul Whelan, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Noi am făcut un anumit număr de propuneri, între care una importantă, în aceste ultime săptămâni”, însă aceasta ”a fost respinsă de Rusia”, declară presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

22:37Președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe premierul ungar Viktor Orban la Paris pentru discuții săptămâna aceasta, după ce Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să renunţe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles a informat Politico pe 5 decembrie.

22:05Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că amânarea asistenței SUA pentru Kiev, aflată în dezbatere în Congresul american, ar crea un „risc mare” ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Comentariile lui Andrii Iermak au fost unele dintre cele mai sincere de până acum din partea unui înalt oficial de la Kiev, în timp ce incertitudinea se învârte cu privire la viitorul pachetelor vitale de asistență ale SUA și ale Uniunii Europene, în timp ce războiul dintre Ucraina și Rusia continuă.

Dacă ajutorul este amânat, „face imposibilă eliberarea continuă și crește riscul de a pierde acest război”.

22:00Ministerul rus al Apărării a spus că unitățile antiaeriene ruse au neutralizat marți șase drone ucrainene în regiunea Belgorod, relatează Reuters.

Ministerul, scriind în aplicația de mesagerie Telegram, a spus că trei drone au fost „distruse” și trei „interceptate”. Nu a oferit alte detalii.

21:25 Guvernul olandez a anunțat o finanțare de 8 milioane de euro pentru aplicarea legii ucrainene în teritoriile eliberate de ocupația rusă, a anunțat Misiunea de consiliere a Uniunii Europene (EUAM) în Ucraina pe 5 decembrie, relatează Kyiv Independent.

„Agențiile de aplicare a legii sunt primele care preiau controlul asupra unei zone odată ce linia frontului se mută”, a spus EUAM Ucraina, iar angajații se confruntă cu sarcini complexe, de la investigarea potențialului război până la răspândirea conștientizării minelor.

Zonele eliberate se confruntă cu provocări în restabilirea securității și siguranței și „nu în ultimul rând în refacerea coeziunii sociale”, a spus EUAM Ucraina.

Ministrul olandez de externe Hanke Bruins Slot a semnat „Aranjamentul privind implementarea” proiectului cu Rolf Homboe, șeful EUAM Ucraina, la Kiev, pe 5 decembrie.

20:23Portretele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, președintelui american Joe Biden și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, au fost montate ca ținte pentru copiii care au învățat să tragă cu arma la un festival pentru copii din orașul rus Tomsk, relatează Ukrainska Pravda, citând RBC, un post de știri rusesc.

Ucraina investighează contractele de achiziție a armelor

19:40Gigantul rus al energiei atomice Rosatom a prezentat marți un nou reactor menit să echipeze viitorul său spărgător de gheață cu propulsie nucleară, crucial pentru ambițiile polare ale Moscovei, care dorește să facă din apele arctice o rută comercială către Asia, relatează AFP.

18:47Ucraina a deschis o anchetă cu privire la contractele de achiziție a armelor pentru forțele sale armate, a declarat marți șeful Parchetului Anticorupție (SAP), Oleksandr Klimenko, relatează AFP.

18:00 Oleg Tatarov, șef adjunct la Biroul prezidențial al Ucrainei, locuiește cu chirie într-o vilă de 600 de metri pătrați de la o persoană care ar avea legături cu oameni de afaceri apropiați de fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici, potrivit unei investigații efectuate de Ukrainska Pravda, scrie Kyiv Independent.Cine este Oleg Tatarov, suspectat de corupție, dar tolerat de președintele Ucrainei

17:10Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina, relatează News.ro.

”Războaiele se desfăşoară în faze (...). Trebuie să susţinem Ucraina atât în momentele bune, cât şi în cele proaste”, declara sâmbătă într-un interviu acordat televiziunii germane ARD secretarul general al NATO, scrie Le Figaro.

”Trebuie să ne pregătim, de asemenea, de veşti proaste”, avertiza el, fără să facă alte precizări.

Jens Stoltenberg face aceste declaraţii în contextul în care aliaţii din Occident ai Kievului dezbat cu privire la muniţie şi la ajutorul financiar, în timp ce Rusia a anunţat o creştere a volumului forţelor armate ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret în vederea creşterii numărului militarilor cu aproximativ 170.000, la un total de 1,3 milioane de oameni.

Zelenski cere în Congresului SUA noi ajutoare militare

16:12Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se va adresa marți senatorilor americani prin video, în timp ce administrația Biden presează Congresul pentru a aproba un nou ajutor militar pentru Ucraina. De asemenea, consilierii de top ai președintelui american Biden vor încerca să motiveze și ei nevoia unui nou ajutor militar.

Oficialii americani spun că Statele Unite vor cheltui tot ce au disponibil pentru Ucraina până la sfârșitul anului, o predicție îngrozitoare care vine în timp ce Kievul s-a străduit să facă progrese majore în contraofensiva din 2023 împotriva Rusiei.

În octombrie, administrația lui Biden a cerut Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a plăti planuri ambițioase pentru securitatea frontierelor Ucrainei, Israelului și SUA, dar republicanii care controlează Camera cu o majoritate restrânsă au respins pachetul.

15:56Șase copii ucraineni se întorc acasă din Rusia graţie medierii Qatarului

Şase copii ucraineni care au fost duşi în Rusia sunt pe drum spre Ucraina, via Moscova, în urma unui acord mediat de Qatar, a declarat marţi un oficial de la Doha, citat de Reuters și News.ro.

Aceasta este cea de-a doua fază a unei operaţiuni de recuperare a copiilor, mediată de Qatar, după ce patru minori au fost trimişi acasă în octombrie.

Negocieri privind returnările erau în curs de desfăşurare cel puţin din aprilie 2023, a declarat în iulie o sursă pentru Reuters.

Qatarul a fost de acord cu o solicitare ucraineană de a media o înţelegere cu Rusia pentru returnarea copiilor către familiile lor apropiate în timpul unei vizite pe care a făcut-o în Ucraina în iulie 2023 premierul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

„Procesul a implicat obţinerea consimţământului familiilor, identificarea minorilor şi verificarea informaţiilor de identificare, coordonarea cu organizaţiile umanitare, precum şi aranjamentele logistice", a declarat oficialul din Qatar.

Unul dintre copii a fost escortat de diplomaţi qatarezi la Ambasada Qatarului din Moscova înainte de a fi transferat în Ucraina, a precizat sursa citată.

15:36​Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat încă trei reţele de corupţie care ajutau bărbaţii să se sustragă înrolării în armată în schimbul unor plăţi cuprinse între 5.000 şi 12.000 de dolari, a anunţat marţi acest serviciu, potrivit agenţiei EFE.

13:58Revista americană Time se pregătește să anunțe Persoana anului 2023. Pe lista scurtă se află și președintele rus Vladimir Putin, dar și dictatorul chinez Xi Jinping.Anunțul va fi făcut miercuri.

Militarii ucraineni s-ar putea antrena în România

13:00Cel puţin două persoane au fost ucise şi trei au fost rănite după ce forţele ruse au bombardat oraşul Herson, au declarat marţi autorităţile ucrainene, informează Reuters.

Procurorii regionali au deschis o anchetă pentru crime de război în cazul uneia dintre lovituri, care a avut loc în jurul orei 9 dimineața și a ucis un bărbat de 48 de ani și o femeie care nu fost încă identificați.

Primarul Hersonului , Roman Mrochko, a declarat că doi medici au fost răniți marți dimineața. într-o lovitură de artilerie asupra unei unități medicale

Reuters precizează că nu a putut confirma în mod independent informațiile.

11:22Președintele rus Vladimir Putin va efectua miercuri o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, a declarat marți un purtător de cuvânt al Kremlinului, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, întrebat dacă Putin va discuta despre posibile acțiuni coordonate pe piețele globale de petrol în timpul călătoriei sale, a declarat că astfel de discuții au avut loc în cadrul grupului OPEC+, dar că această problemă a fost întotdeauna pe ordinea de zi.

Vizita are loc după ce OPEC+, din care fac parte toate cele trei țări, a convenit joia trecută asupra unor reduceri voluntare ale ofertei în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi, o măsură primită cu scepticism de piața petrolieră.

10:55Sistemele ucrainene de apărare aeriană au doborât 10 din cele 17 drone kamikaze lansate de Rusia în cursul nopții, au anunțat Forțele Aeriene, notează The Kyiv Independent.

Dronele ar fi fost lansate din regiunile rusești Kursk și Krasnodar Krai.

Forțele ruse au atacat, de asemenea, cu șase rachete S-300, vizând zone civile din regunile ucrainene Donețk și Herson, au mai precizat Forțele Aeriene ucrainene.

10:49Președintele iranian Ebrahim Raisi va vizita Rusia, joi, 7 decembrie, și va purta discuții cu omologul său Vladimir Putin, a anunțat marți Kremlinul, adăugând că agenda întâlnirii este încă în discuție, informează Reuters.

10:28Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României, în multiple domenii, potrivit Agerpres.

„Eu am fost la Londra săptămâna trecută şi m-am întâlnit cu noul ministru al Apărării domnul Grant Shapps şi mi-a spus cât de mult apreciază instructorii români, pentru că România este implicată, alături de Marea Britanie, într-un program de pregătire, Interflex", a spus Tîlvăr.

În acest sens, ministrul Apărării a spus că „sunt cadre şi posibilităţi multiple".

„Este posibilitatea asta, plus că există misiunea EUMAM - EU Military Assistance Mission in support of Ukraine, care este în format european, care vizează şi pregătirea militarilor ucraineni. Depinde ce nevoi de pregătire sunt - dacă sunt de nivel maritim, de nivel de vânători de munte şi aşa mai departe", a punctat ministrul Apărării.

De asemenea, piloţi ucraineni pot fi instruiţi la Baza Aeriană Borcea. „Ei trebuie să treacă printr-un proces de dobândire a unor abilităţi lingvistice. Noi suntem pregătiţi să îi primim, deşi prioritatea noastră numărul unu este antrenarea şi pregătirea piloţilor români, întrucât urmează să avem 32 de noi avioane F-16, iar nevoia de pregătire pentru piloţi este evident că este de înţeles pentru toată lumea", a completat Tîlvăr.

Atac masiv ucrainean cu drone asupra unor teritorii rusești

09:37 WP: Planificarea contraofensivei ucrainene de către Washington şi Kiev, marcată de erori şi neînțelegeri

La 15 iunie, într-o sală de conferinţe de la sediul NATO din Bruxelles, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, flancat de comandanţi americani de rang înalt, s-a aşezat în jurul unei mese cu ministrul ucrainean al apărării de atunci, Oleksii Reznikov, căruia i s-au alăturat consilieri de la Kiev. În încăpere se simţea un aer de frustrare, relatează The Washington Post, notează News.ro.

08:56Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să renunţe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles de săptămâna viitoare, transmite Bloomberg, citat de news.ro.

08:52Aparent, Podul Kerci ar fi fost ținta atacului masiv cu drone ucrainene. Raportate neconfirmate indică faptul că vehiculele aeriene fără pilot ar fi fost interceptate în apropierea orașelor Kerci și Feodosia din peninsula Crimeea, potrivit The Kyiv Independent.

În timpul nopții, oficialii instalați de Moscova au anunțat închiderea podului care leagă Crimeea de Rusia, cerându-le celor blocați pe pod să „rămână calmi și să urmeze instrucțiunile".

Nu este clar dacă atacul masiv anunțat de Moscova s-a soldat cu victime sau daune structurale.

07:50 Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus sau interceptat în total 41 de drone lansate de Ucraina în cursul nopții și în dimineața zilei de marți, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

26 dintre drone au fost distruse deasupra teritoriului rusesc, iar 15 au fost interceptate deasupra Mării Azov și a Peninsulei Crimeea, a precizat ministerul într-o declarație pe canalul de Telegram.

Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube cauzate de atac sau de căderea de resturi de drone.

Reuters precizează că nu a putut verifica informațiile independent, iar Ucraina nu a făcut nicio declarație pe marginea acestui subiect până la transmiterea știrii.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro