Ucraina își schimbă tactica de război, trecând la apărare în unele zone și continuând operațiunile ofensive în altele, a declarat luni consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

Mhailo PodoliakFoto: Hennadii Minchenko / Avalon / Profimedia

Oficialul ucrainean a spus, într-o postare pe platforma de socializare X, că guvernul se concentrează acum pe creșterea producției interne de arme și pe accelerarea discuțiilor cu partenerii pentru a spori livrările militare.

„Fără îndoială, iarna și analiza capacităților noastre și ale inamicului în materie de resurse necesită ajustări tactice. Pe linia frontului și în orașe, trecem deja la o tactică de război diferită, apărare eficientă în anumite zone, continuarea operațiunilor ofensive în alte zone, operațiuni strategice speciale în peninsula Crimeea și în apele Mării Negre și o apărare antirachetă semnificativ reformatată a infrastructurii critice”, a spus Podoliak.

Consilierul lui Zelenski a subliniat că în acest sezon rece Ucraina este mai pregătită pentru a face față atacurilor rusești care vizează infrastructura energetică.

„În acest an, vedem că inamicul a pus mai mult accent pe drone. Iarna nu va fi ușoară, având în vedere că Rusia nu acordă absolut nicio atenție dreptului internațional, convențiilor și regulilor de război, atacând în mod deliberat civilii pe scară largă, dar ucrainenii sunt pregătiți, ținând cont de experiența din iarna trecută.

Oficialul ucrainean a subliniat că Ucraina are nevoie de mai mult echipament militar, iar Kievul urmărește creșterea producției de armament.

„Acum, toate resursele noastre sunt direcționate către creșterea producției interne de armament și accelerarea negocierilor cu partenerii în vederea creșterii livrărilor de echipamente esențiale pentru noua etapă a operațiunilor ofensive. În primul rând, sisteme suplimentare de apărare antirachetă, precum și rachete cu rază lungă de acțiune, drone și sisteme de război electronic”, a mai spus Podoliak.

Consilierul președintelui Zelenski a sumarizat că „stadiul războiului este clar, nevoile sunt evidente, se fac ajustări optime ale tacticii, iar negocierile cu partenerii sunt active”.

Avertisment sumbru de la Casa Albă: SUA nu mai au bani pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei

Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp și de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia, potrivit Reuters.

Administrația președintelui Joe Biden a cerut în octombrie Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane.

Republicanii controlează Camera Reprezentanților cu o majoritate restrânsă, iar finanțarea pentru Ucraina a devenit controversată din punct de vedere politic cu unii parlamentari de dreapta.

Young a afirmat într-o scrisoare publicată de Casa Albă că întreruperea finanțării și a unui flux de arme către Ucraina ar crește probabilitatea unor victorii rusești.

„Vreau să fiu clară: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane", a scris Young.

„Nu există un vas magic de fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Am rămas fără bani - și aproape fără timp".

SUA sunt de departe cel mai important donator de ajutor militar pentru Ucraina, cu un total de 44,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei trupelor ruse din Ucraina din februarie 2022, potrivit AFP.

Cel mai recent ajutor militar pentru Ucraina din partea Statelor Unite, în valoare de 100 de milioane de dolari, a fost anunțat în urmă cu două săptămâni și include apărare antiaeriană, potrivit AFP.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat noul pachet de ajutor militar din partea SUA, după o întâlnire cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a făcut o vizită neanunțată la Kiev.