Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că „noi represiuni în masă” în Rusia, ca în epoca sovietică, sunt „inacceptabile”, într-un moment în care Kremlinul zdrobește orice critică la adresa atacului din Ucraina, potrivit AFP.

O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din MelehovoFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Când vorbim despre victimele represiunilor politice, vorbim despre oameni foarte diferiți. Există cei care au fost într-adevăr opozanți ai sistemului sovietic și cei care au fost susținători și au ajuns în spatele gratiilor din diverse motive de politică internă”, a spus el.

„Au fost oameni care au ajuns acolo complet întâmplător. Toate acestea sunt importante, dar pentru noi, cel mai important lucru este ca toate acestea să nu se mai repete în istoria țării noastre, pentru că au avut un impact imens și dificil asupra poporului nostru și a statului nostru”, a continuat el, citat de agenția Interfax.

„O astfel de lipsire de drepturi este inacceptabilă dacă vrem ca țara noastră să aibă un viitor”, a adăugat Putin, vorbind în timpul unei reuniuni a Consiliului pentru Drepturile Omului, un organism consultativ atașat Kremlinului.

De la ofensiva armatei ruse împotriva Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie 2022, justiția i-a pedepsit sever pe cetățenii care se opun conflictului, cu vorba sau cu fapta. Mii de ruși au fost amendați sau condamnați la perioade lungi de închisoare din aceste motive.