Președintele Vladimir Putin va face o vizită miercuri în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, a confirmat Kremlinul, potrivit Reuters. A doua zi, liderul rus îl va primi pe omologul său iranian, Ebrahim Raisi.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Reducerile producției de petrol convenite de grupul OPEC+ vor avea nevoie de timp pentru a produce efecte, a declarat marți Kremlinul, care a confirmat că președintele Vladimir Putin va vizita miercuri Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

De asemenea, Putin îl va primi la Moscova, în ziua următoare, pe președintele iranian Ebrahim Raisi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia cooperează cu toate cele trei țări din grupul de producători de petrol OPEC+, care a anunțat săptămâna trecută noi reduceri voluntare ale producției, care au fost întâmpinate cu scepticism de piața petrolieră din cauza îndoielilor privind punerea lor în aplicare.

Prețul petrolului a scăzut cu 2% săptămâna trecută după anunțul OPEC+, dar marți, cotațiile futures ale țițeiului Brent s-au redresat.

„Adevărul este că există anumite procese de inerție pe piața petrolului, care este foarte mare și grea. Prin urmare, uneori efectul este întârziat. Prin urmare, coordonarea va continua", a declarat Peskov.

Întrebat dacă Putin va discuta despre cooperarea pe piața petrolului în timpul călătoriei sale în Golful Persic, purtătorul de cuvânt a spus: „Aceste discuții au loc în cadrul formatului OPEC+, dar, bineînțeles, cooperarea în acest domeniu este întotdeauna pe ordinea de zi".

Vizita are loc după ce OPEC+ a convenit joia trecută asupra unor reduceri voluntare ale ofertei în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi, inclusiv o prelungire a reducerilor voluntare existente ale Arabiei Saudite și Rusiei de 1,3 milioane de barili pe zi.

În afară de chestiunile energetice, Putin dorește să apropie statele din Orientul Mijlociu ca parte a eforturilor sale de a construi alianțe globale cu țări non-occidentale și de a demonstra ceea ce el spune că este eșecul Statelor Unite și al aliaților săi de a izola Rusia prin sancțiunile impuse pentru războiul din Ucraina.

Președintele Iranului, vizită la Moscova

Peskov a precizat că agenda vizitei de joi la Moscova a președintelui iranian Ebrahim Raisi este încă în curs de pregătire, dar este posibil să includă probleme regionale, inclusiv războiul din Gaza dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas.

Iranul susține Hamas, inamicul Israelului, în timp ce Rusia a înfuriat Israelul prin primirea unei delegații Hamas la Moscova.

De asemenea, Rusia a folosit pe scară largă drone iraniene în conflictul din Ucraina.