O nouă înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene arată amploarea pierderilor suferite de armata rusă în materie de blindate și tancuri pe frontul de la Avdiivka, unde trupele de invazie ale lui Vladimir Putin au lansat atacuri disperate în ultimele săptămâni.

Tancuri si blindate rusesti distruse pe frontul din AvdiivkaFoto: Captura video

Deși relativ scurtă în comparație cu alte înregistrări asemănătoare apărute de-a lungul lunilor trecute de la începerea invaziei rusești, filmarea realizată cu ajutorul unei drone de supraveghere a surprins o coloană blindată rusească decimată în timp ce a încercat să avanseze pe un drum, numărul vehiculelor distruse întinzându-se pe o distanță impresionantă:

Înregistrarea video a fost geolocalizată independent ca fiind filmată la nord de Vodiane, un sat aflat la sud-vest de orașul Avdiivka din regiunea Donețk. Satul a fost distrus complet în timpul luptelor, întreaga sa populație fugind sau fiind evacuată.

Frontul din Avdiivka a devenit un „cimitir” pentru coloanele blindate rusești

În urmă cu câteva zile pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video care ar fi fost filmată tocmai în sat de la bordul unuia dintre vehiculele de luptă ale armatei ruse, aceasta surprinzând cum un tanc rusesc este distrus de artileriștii ucraineni în timp ce avansează în coloană prin drumul care traversează localitatea:

Alte înregistrări apărute pe platformele social media la jumătatea lunii noiembrie au arătat la rândul lor că în urma unor noi atacuri unele secțiuni ale frontului de la Avdiivka au devenit „cimitire” de blindate și tancuri rusești în condițiile în care forțele Moscovei și-au intensificat acțiunile ofensive aici.

Filmări distribuite pe rețelele de socializare pe 20 și 21 octombrie au surprins de asemenea un veritabil dezastru suferit de forțele blindate ale Rusiei în acest sector al frontului în timpul unei ofensive mecanizate.

O altă înregistrare distribuită zilele trecute de forțele armate ucrainene a arătat momentele de un dramatism extrem prin care trec soldații ruși aruncați în luptă aici ca parte a tentativei Moscovei de a obține o victorie pe front înainte de încheierea anului.

Forțele rusești încearcă să îi ofere lui Vladimir Putin o victorie înainte de încheierea anului

Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite a confirmat în evaluarea sa de la sfârșitul săptămânii trecute că trupele rusești au continuat operațiunile în apropiere de Avdiivka și au făcut progrese confirmate.

Statul Major General de la Kiev a raportat marți dimineața că forțele ucrainene au respins peste 30 de asalturi rusești la est de Novobakhmutivka (13 km nord-vest de Avdiivka), la nord-est de Berdychi (7 km nord-vest de Avdiivka), la sud de Novokalynove (la 12 km nord de Avdiivka) și Tonenke (la 7 km vest de Avdiivka) și în apropiere de Stepove (la 3 km nord de Avdiivka), Sieverne (la 6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (la 11 km sud-vest de Avdiivka).

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksandr Ștupun, a declarat că forțele rusești au continuat atacurile pedestre în grupuri de câte 10-20 de oameni fiecare. Ștupun a declarat că forțele rusești atacă din șase direcții în zona Avdiivka și că se desfășoară lupte grele în apropierea fabricii de cocs din Avdiivka, în nord-estul orașului, și în zona industrială de la sud-est de acesta.

Unii analiști notează că Statul Major de la Moscova condus de generalul Valeri Gherasimov încearcă să îi ofere președintelui Vladimir Putin o nouă victorie pe front înainte de încheierea anului și discursul său tradițional de Revelion. Este posibil ca Putin să își anunțe candidatura la un nou mandat de președinte în timpul discursului respectiv.

Ultima victorie ofensivă obținută de forțele rusești în războiul lor din Ucraina a avut loc la sfârșitul primăverii acestui an, când acestea au reușit să cucerească orașul Bahmut. Însă victoria respectivă a fost repurtată în mare parte de mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin, între timp căzuți în dizgrație.

Ultimele succese majore ale armatei ruse regulate datează din vara anului trecut, când acestea au cucerit orașele Severodonețk și Lisciansk, la sfârșitul lunii iunie, respectiv începutul lui iulie.

Ultimul bilanț publicat de armata ucraineană marți dimineața afirmă că trupele Moscovei au pierdut 326.440 de militari, morți și răniți, de la declanșarea războiului, dintre care 860 în ultimele 24 de ore. Bilanțul publicat de Statul Major de la Kiev trebuie privit însă cu o notă de precauție, războiul informațional fiind purtat de ambele părți dintr-un conflict.

Urmărește ultimele evoluții din a 643-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.