Armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile asaltul asupra oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei, a afirmat joi primarul acestei localităţi devenite ţinta ofensivei principale a Kremlinului aflate în desfăşurare în această zonă, potrivit AFP.

Avdiivka a devenit un cimitir al blindatelor ruseștiFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„În ultimele zile, inamicul a devenit mai activ, în principal în direcţia (zonei industriale a oraşului), efectuând acţiuni ofensive în ajutorul vehiculelor blindate”, a afirmat Vitali Barabah la televiziunea ucraineană, notează Agerpres.

Potrivit acestuia, situaţia „este extrem de tensionată” şi ruşii „atacă pe flancuri, dinspre sud, mai puţin dinspre nord, aproape 24 de ore din 24, lovind poziţiile din jurul oraşului”.

Rusia a lansat un atac major la Avdiivka în ultimele luni, dar nu a făcut progrese notabile. În schimb, a avut pierderi uriașe de vehicule blindate și de soldați.

Armata ucraineană a anunțat joi dimineață că Rusia a pierdut în ultimele 24 de ore 1.130 de soldați.

O înregistrare video distribuită de Ucraina arată amploarea pierderilor rusești la Avdiivka.

Kievul susține că obiectivul Rusiei este să încercuiască orașul, considerat o poartă către Ucraina ocupată, dar că până acum nu a reușit să facă acest lucru.

Moscova pierdut la Avdiivka luna trecută peste 6.000 de soldați și mai mult de 400 de vehicule blindate în doar o săptămână, susține Ucraina.

Pierderile majore de blindate la Avdiivka arată că Rusia „nu a învățat nicio lecție despre cum să desfășoare în mod corespunzător un război de manevră mecanizat", potrivit ISW, care precizează că armata rusă repetă greșelile făcute la începutul invaziei.

Oraşul industrial Avdiivka, locuit de aproximativ 30.000 de oameni înainte de război, este în prezent în mare parte distrus. Doar 1.500 de persoane mai locuiesc în oraş acum, sfidând bombardamentele.

În iulie 2014, oraşul Avdiivka a căzut pentru scurt timp în mâinile separatiştilor proruşi înarmaţi de Moscova, înainte de a reveni sub control ucrainean.

De atunci, Avdiivka marchează linia frontului în această zonă, însă ruşii au lansat la începutul lui octombrie o ofensivă de amploare ce vizează încercuirea şi ulterior cucerirea acestui oraş. Treptat, forţele ruse au reuşit să avanseze la nord şi la sud de Avdiivka.