Luptele au pus stăpânire pe zona din jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a anunțat luni armata ucraineană, adăugând că forțele Moscovei și-au intensificat bombardamentele aeriene și încearcă să avanseze cu forțe terestre, dar au pierderi grele, transmite Reuters.

Militar ucrainean înainte de lovituri cu rachete Grad asupra pozițiilor rusești din zona AvdiivkaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Continuă luptele. În ultimele două zile, ocupanții au mărit numărul de lovituri aeriene cu bombe ghidate lansate de avioanele Su-35", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, la televiziunea națională.

„Inamicul aduce, de asemenea, din ce în ce mai multă infanterie. Dar când au încercat să desfășoare vehicule blindate alaltăieri, două tancuri și alte 14 vehicule au fost arse", a adăugat Ștupun.

Forțele ucrainene, a spus el, au respins opt atacuri în ultimele 24 de ore asupra orașului, cunoscut pentru vasta sa uzină de cocsificare.

Vitaliy Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat pentru agenția de știri de stat Ukrinform că pierderile rusești în actuala ofensivă asupra orașului se ridică la minimum 3.000-4.000 de morți și alți 7.000-8.000 de răniți.

Este vorba de o poziție strategică, de asta au nevoie de el

El a precizat că „nici măcar o singură clădire" nu mai este intactă în orașul în care au rămas puțin peste 1.500 din cei 32.000 de locuitori de dinainte de război, iar evacuările continuă. Spitalul funcționează sub bombardamente constante și un singur magazin a rămas deschis.

„Este foarte simplu, (este vorba de) Avdiivka și de poziția sa strategică, este situat geografic pe înălțimi și se poate vedea Donețk... de aici. Și de asta au nevoie de el", a spus Barabaș.

Statul Major General al Ucrainei, în raportul său de luni seară, a transmis că forțele sale au respins 15 atacuri rusești în apropierea orașului Maryinka, îndelung contestat, aflat la est de Avdiivka, precum și 11 în apropiere de Bahmut, la nord-est, și șase în apropiere de Kupiansk, în nord-estul Ucrainei.

Rușii au afirmat că au respins cinci încercări ucrainene de a avansa asupra satelor de lângă Bahmut, un oraș capturat de trupele rusești în luna mai după luni de lupte.

Comandantul-șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că a discutat despre „cele mai fierbinți sectoare" ale liniei frontului cu Charles Brown, președintele Statului Major al Statelor Unite.

Zalujnîi a spus luna aceasta că războiul intră într-o fază de uzură, determinându-l pe președintele Volodimir Zelenski să respingă ideea că războiul intră într-un impas, mai notează Reuters.