Imagini de un dramatism rar întâlnit, chiar și în condițiile în care războiul din Ucraina a ajuns în a 21-a sa lună, au fost surprinse pe frontul din Avdiivka, unde armata rusă încearcă să obțină o victorie înainte de încheierea anului.

Soldatul rus ranit a fost abandonat de camarazii saiFoto: Captura video

„Un episod din Bătălia pentru Avdiivka, de la Brigada 47 Mecanizată. Fără comentarii. N-am cuvinte, sincer să fiu”, scrie corespondentul de război ucrainean Illia Ponomarenko, care a redistribuit înregistrarea video pe pagina sa de „X”.

Filmarea realizată de la distanță cu o dronă a surprins un grup de 3 soldați ruși, dintre care unul grav rănit, separați de grupul lor. Cei doi soldați apți de luptă îl târăsc pe camaradul lor pentru a fi evacuat, însă la un moment dat decid să îl abandoneze, dându-și probabil seama că sunt prea departe de propriile linii.

În înregistrare se vede apoi cum soldatul rănit, deși nu poate umbla, încă este conștient și îi imploră pe camarazii săi să nu îl lase în urmă, încercând să se târască în urma lor. ATENȚIE! Imagini ce pot avea un puternic impact emoțional:

Înregistrarea este apoi „tăiată”, următoarea secvență surprinzându-i pe militarii ruși care și-au abandonat camaradul oprindu-se să se odihnească sub un copac distrus de bombardamente. Deși nu este clar ce s-a întâmplat, este posibil ca militarii ucraineni care au editat filmarea să nu fi dorit să se vadă cum rusul rănit a fost lichidat de o dronă sau cu ajutorul unei alte arme a lor.

Calmul soldaților ruși rămași în viață pare însă să contrazică această ipoteză. Cert este că filmarea surprinde cum apoi cei doi soldați ruși sunt loviți în timp ce se odihnesc de ceea ce pare a fi un proiectil de mortier sau o dronă kamikaze de mici dimensiuni. Unul dintre ei lovit din plin și eviscerat de lovitură, înregistrarea fiind obscurată de cei care au editat-o pentru a nu-l arăta sfâșiat de proiectil.

După un moment inițial de șoc, soldatul rus rămas în viață vede ce s-a întâmplat cu camaradul său, aruncă o pătură sau haină peste trupul său neînsuflețit și apoi fuge de la fața locului pentru a încerca să-și salveze viața.

Avdiivka, un nou „tocător de carne” pentru armata rusă

Înregistrarea surprinsă de operatorii ucraineni de drone vine în contextul în care Statul Major de la Kiev raportează din nou de mai multe săptămâni în bilanțul său zilnic privind pierderile suferite de armata rusă că acestea se ridică la aproape 1.000 de militari sau că depășesc această cifră.

Deși bilanțul publicat de Kiev ar trebui privit mereu cu cel puțin o umbră de scepticism, întrucât războiul informațional se poartă de ambele părți într-un conflict, numeroase surse independente au confirmat că în jurul Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk aflat la aproximativ 90 de kilometri sud-vest de Bahmut, se duc lupte grele.

Mai multe înregistrări video apărute pe platformele social media pe 20 și 21 octombrie au arătat că forțele ruse au aruncat în luptă la Avdiivka inclusiv blindate și tancuri în cadrul unor noi tentative de atacuri mecanizate, suferind însă un veritabil dezastru.

Alte înregistrări realizate la jumătatea lunii noiembrie au arătat că în urma unor noi atacuri unele secțiuni ale frontului au devenit „cimitire” de blindate și tancuri rusești în condițiile în care forțele Moscovei și-au intensificat acțiunile ofensive.

Forțele rusești încearcă să îi ofere lui Putin o victorie înainte de încheierea anului

Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite a confirmat în ultima sa evaluare de la sfârșitul săptămânii trecute că trupele rusești au continuat operațiunile în apropiere de Avdiivka și au făcut progrese confirmate.

Unii analiști notează că Statul Major de la Moscova condus de generalul Valeri Gherasimov încearcă să îi ofere președintelui Vladimir Putin o nouă victorie pe front înainte de încheierea anului și discursul său tradițional de Revelion. Este posibil ca Putin să își anunțe candidatura la un nou mandat de președinte în timpul discursului respectiv.

Ultima victorie ofensivă obținută de forțele rusești în războiul lor din Ucraina a avut loc la sfârșitul primăverii acestui an, când acestea au reușit să cucerească orașul Bahmut. Însă victoria respectivă a fost repurtată în mare parte de mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin, între timp căzuți în dizgrație.

Ultimele succese majore ale armatei ruse regulate datează din vara anului trecut, când acestea au cucerit orașele Severodonețk și Lisciansk, la sfârșitul lunii iunie, respectiv începutul lui iulie.

Urmărește ultimele evoluții din a 642-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.