Războiul din Ucraina continuă în cea de-a 635-a zi. Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forțelor medicale ale armatei, în timp ce Kievul susține că trupele sale au împins forțele rusești până la 3 km de malurile Niprului. Primarul Moscovei a anunțat că sistemul de apărare aeriană a interceptat o dronă care se îndrepta spre centrul capitalei Federației Ruse.

Forțele rusești atacă pozițiile trupelor ucrainene în direcția LîmanFoto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 635, LIVETEXT:

23:30 Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat un atac cu dronă rusească venit dinspre partea de sud a țării în direcția nord-estică, relatează Ukrainska Pravda.

„Atacul cu Shaheds dinspre sud! [Există o] amenințare de atac inamic cu UAV în regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk! Dacă se emite o avertizare de raid aerian în regiunea dvs., găsiți adăpost.”

21:48Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a propus companiilor aeriene ruse să înceapă zboruri regulate către Coreea de Nord, în cel mai recent semn de creștere a legăturilor dintre cele două țări, a informat cotidianul rus Kommersant pe 20 noiembrie, potrivit Kyiv Independent.

21:04Președintele Volodimir Zelenski a anunțat un nou pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite după o întâlnire cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, relatează Ukrainska Pravda.

"Există un nou pachet de apărare pentru țara noastră din Statele Unite. Sunt recunoscător pentru el. În special, va exista mai multă artilerie – obuze care sunt necesare chiar acum", a spus șeful statului.

De partea cealaltă Statele Unite au anunțat că ajutor militar pentru Ucraina este în valoare de 100 de milioane de dolari și va include apărare antiaeriană, potrivit AFP. Ajutorul include sisteme Himars, muniție de artilerie și arme antitanc, precum și muniție de calibru mic, potrivit comunicatelor de presă ale Pentagonului și Departamentului de Stat.

Statele Unite sunt de departe cel mai mare donator de ajutor militar Ucrainei, cu un total de peste 44 de miliarde de dolari de când trupele ruse au început invadarea Ucrainei în februarie 2022.

20:23Cel puțin 11.000 de copii ucraineni sunt reținuți în 43 de lagăre de reeducare din Rusia, la mii de mile de casă, a scris Ministerul britanic al Apărării pe rețeaua de socializare X, relatează Guardian.

De la începutul războiului, copiii care trăiau în zonele ocupate au fost duși în 43 de lagăre din Rusia, inclusiv în Crimeea și Siberia, anexate Moscovei, pentru „educație patriotică și militară pro-Rusia”. Cei mai mici copii care au fost luați de ruși aaveau doar 4 luni.

20:15Membrii NATO Turcia, România și Bulgaria se apropie de un acord pentru a crea o forță comună pentru curățarea minelor care plutesc în spațiile lor maritime din Marea Neagră, ca parte a consecințelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei, relatează Bloomberg, potrivit Ukrainska Pravda.

Rusia ar putea începe mobilizarea totală după alegerile prezidențiale din 2024

19:25Rusia ar putea începe mobilizarea completă după alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024, a sugerat secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, relatează The Guardian.

19:14În 2023, companiile Donobuv, Faraday, Iskoj și Unichel, producătorii ruși de încălțăminte pentru forțele de securitate, au importat direct produse de la companii europene în valoare de 4,1 milioane de dolari, potrivit raportului raportului Trap Aggressor, al organizației organizație non-profit StateWatch, care monitorizează libertățile civile și alte chestiuni din Uniunea Europeană, scrie Ukrainska Pravda.

18:21Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu CEO-ul Fox Corp, Lachlan Murdoch, în capitala Ucrainei, în ceea ce Kiev a declarat luni că este un „semnal foarte important” de sprijin într-un moment în care atenția presei globale s-a mutat de la războiul din Ucraina, relatează Reuters.

17:33 Preşedintele rus Vladimir Putin - care nu a luat parte la summitul liderilor G20 din septembrie, în India - urmează să participe prin videoconferinţă la un summit virtual al Grupului Celor Douăzeci, potrivit televiziunii ruse de stat.

Kremlinul a declarat luni că președintele Vladimir Putin va expune punctul de vedere al Rusiei despre ceea ce consideră că este „situația mondială profund instabilă” atunci când se va adresa la un viitor summit virtual al G20, relatează Reuters.

Prezentatorul televiziunii de stat ruse Pavel Zarubin a declarat, duminică, pe canalul său de Telegram, că acesta va fi „primul eveniment după mult timp” la care va participa Putin, cât și lideri occidentali.

Potrivit agenției de presă de stat RIA, summitul virtual G20 va avea loc miercuri.

Separat, RIA a raportat că Putin va participa, de asemenea, prin link video, la o discuție de marți despre conflictul israeliano-palestinian la un summit al blocului BRICS.

16:36 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis luni din funcție doi oficiali de rang înalt de la Kiev în contextul unor suspiciuni de corupție la adresa lor.

16:25Corpurile a 94 de soldaţi ucraineni au fost returnate luni pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean, a anunţat pe Telegram Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

În schimb, Ucraina a transferat trupurile unui număr nespecificat de soldaţi ruşi ucişi în luptă către partea rusă, a precizat cartierul general.

"Forţele armate ale Ucrainei vor asigura transportul cadavrelor şi rămăşiţelor repatriate la instituţiile specializate de stat desemnate pentru a fi transferate reprezentanţilor agenţiilor de aplicare a legii şi experţilor în medicină legală pentru identificarea persoanelor decedate", au anunţat oficialii ucraineni.

Rusia a transmis o notă de protest față de Finlanda

16:11Ministerul de Externe al Rusiei a declarat luni că a depus un protest oficial la ambasadorul finlandez la Moscova față de închiderea de către Helsinki a patru puncte de trecere a graniței cu Rusia, un pas despre care spune că a afectat zeci de mii de oameni din ambele țări, relatează Reuters.

Într-o declarație, ministerul rus de externe a spus că decizia Finlandei a fost „grabită” și că a încălcat drepturile și interesele a zeci de mii de oameni de ambele părți ale graniței comune.

15:28Președintele rus Vladimir Putin are un nou superiaht, Victoria, în valoare de peste 50 de milioane de dolari, care se află la un șantier naval din Istanbul de la sfârșitul lunii octombrie, potrivit jurnaliștilor de investigație de la Centrul Dossier, notează The Moscow Times, o publicație independentă desemnată „agent străin” de către Federația Rusă. Ambarcațiunea luxoasă se află în reparații într-un șantier naval din Turcia, țară membră NATO.

14:43 Noul program de guvernare al executivului slovac condus de premierul populist Robert Fico vede „oportunități de afaceri” în Ucraina, deși guvernul de la Bratislava a tăiat ajutoarele militare pentru Kiev.

14:29Armata finlandeză ajută la construirea „cortinei de fier” cu Rusia

Armata ajută Garda de Frontieră finlandeză să construiască garduri temporare la granița cu Rusia, după ce guvernul de la Helsinki a închis patru puncte de trecere a frontierei ca răspuns la un flux crescut de solicitanți de azil din țări terțe care vin din Rusia, potrivit The Moscow Times.

Comandantul adjunct al Gărzii de Frontieră din Kainuu, Tomi Tirkkonen, a declarat pentru postul public finlandez de radio că Forțele de Apărare ajută doar la construcție, nu oferă asistență militară.

„Situația este complet sub controlul Gărzii de Frontieră", a declarat el pentru Yle.

Premierul finlandez, Petteri Orpo, a acuzat Rusia că încearcă în mod deliberat să destabilizeze țara sa ca răspuns la aderarea acesteia la NATO la începutul acestui an.

Începând de luni, Finlanda va conduce primul său exercițiu naval comun major de la aderarea la alianță. Aproximativ 4.000 de soldați din diverse țări aliate, inclusiv din SUA, vor participa la exerciții în sudul Finlandei și în Marea Baltică.

Finlanda a început în luna februarie construcția noului său gard de 200 de kilometri pe o parte a frontierei sale cu Rusia.

14:04Javier Milei, noul președinte al Argentinei, vrea să rupă legăturile cu Rusia. Reacţia Kremlinului

Nou candidat pentru înlocuirea lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO

13:19Ministrul de externe leton Krisjanis Karins s-a arătat interesat să devină viitorul secretar general al NATO, ceea ce va face şi mai strânsă cursa pentru desemnarea succesorului lui Jens Stoltenberg.

13:04 Rusia s-a apropiat luni dimineața de maximul ultimelor 5 luni față de dolar, o veste așteptată cu nerăbdare de Kremlin în contextul în care se pregătește să anunțe o nouă candidatură la președinție pentru Vladimir Putin.

12:42Cântăreața ucraineană Jamala, pe numele său real Susana Jamaladinova, o tătăroaică din Crimeea, care a câștigat concursul Eurovision 2016, este căutată de autoritățile ruse, potrivit presei de stat.

11:30Kremlinul a declarat luni că regretă decizia Finlandei de a închide punctele de trecere a frontierei cu Rusia, afirmând că aceasta reflectă adoptarea de către Helsinki a unei poziții antirusești, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vorbind în cadrul unui briefing de presă obișnuit, a respins, de asemenea, acuzația Finlandei că Rusia împinge în mod deliberat migranții ilegali spre graniță și a declarat că polițiștii de frontieră ruși au urmat toate instrucțiunile.

Finlanda, membră a Uniunii Europene și - din acest an - și a alianței militare NATO, a închis sâmbătă patru puncte de trecere a frontierei sale cu Rusia, Helsinki încercând să oprească un flux de solicitanți de azil despre care spune că a fost instigat de Moscova.

10:25 Două persoane au fost ucise luni dimineața după ce forțele rusești au bombardat o parcare din orașul Herson din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile, informează Reuters.

Procurorii au deschis o anchetă pentru crime de război după atacul care a rănit și o persoană.

Guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin, a declarat că cei doi morți erau șoferi la un transportator privat.

Forțele rusești au bombardat în mod regulat Herson de peste râul Nipru de când capitala regională a fost recucerită de trupele ucrainene în noiembrie anul trecut.

Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că și-a asigurat un cap de pod pe malul estic al râului Nipru și că trupele sale încearcă să împingă forțele rusești.

10:19Rușii bombardează din nou Herson, mai multe explozii s-au auzit luni în centrul orașului, a anunțat șeful administrației militare a orașului Herson, Roman Mrochka, conform Ukrainska Pravda.

Șeful Pentagonului, vizită-surpriză în Ucraina

09:44Vizită surpriză a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în Kiev. Oficialul a publicat o fotografie alături de un „mesaj important”.

„Tocmai am sosit la Kiev pentru a mă întâlni cu liderii ucraineni. Mă aflu astăzi aici pentru a transmite un mesaj important - Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât și în viitor”, a scris șeful Pentagonului pe rețeaua X.

09:25 În ultima zi, armata rusă a pierdut 640 de soldați în război, susține armata ucraineană.

În total, de la începutul conflictului Rusia a pierdut 319.210 soldați, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene

08:47Sistemele de apărare aeriană rusești ar fi interceptat o dronă deasupra orașului Elektrostal din regiunea Moscovei, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, potrivit The Kyiv Independent.

Sobianin susține că drona se îndrepta spre centrul Moscovei.

Primarul a mai spus că serviciile de urgență lucrează la locul prăbușirii, dar nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructură.

08:33Un soldat ucrainean și o femeie au murit în urma exploziei unei grenade într-un apartament din Kiev, a anunțat poliția din capitala ucraineană. Un alt bărbat a fost rănit, informează Reuters.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

------------------

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro