Ministrul de externe leton Krisjanis Karins s-a arătat interesat să devină viitorul secretar general al NATO, ceea ce va face şi mai strânsă cursa pentru desemnarea succesorului lui Jens Stoltenberg, relatează Politico, citat de Agerpres.

Krisjanis Karins (stanga) alaturi de Jens StoltenbergFoto: Zheng Huansong / Zuma Press / Profimedia Images

„Krisjanis Karins este pregătit să se alăture competiţiei”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Karins, citat într-un comunicat difuzat duminică.

Karins, care în august a demisionat din funcţia de premier al Letoniei, poate aduce la conducerea NATO „experienţa sa de şef al guvernului, înţelegerea clară a ameninţării ruse şi o poziţie puternică privind Ucraina şi are un istoric dovedit de constructor al consensului internaţional”, indică acelaşi comunicat.

Pentru şefia NATO şi-au mai exprimat interesul până acum şefa executivului eston Kaja Kallas şi premierul olandez Mark Rutte.

Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost extins deja de patru ori şi în contextul războiului din Ucraina, cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Mandatul lui Stoltenberg ar urma să se încheie acum în octombrie 2024.

Stoltenberg a declarat în luna august că nu intenționează să rămână în fruntea NATO după acest termen.

Titularul funcţiei de secretar general al NATO trebuie să fie aprobat de toate cele 31 de state membre ale organizaţiei, dar esenţială este susţinerea din partea SUA, ţara cu cea mai mare contribuţie militară din Alianţa Nord-Atlantică.