Rusia va readuce în serviciul militar un avion din perioada sovietică pentru a-și acoperi o parte din deficitul de capacități de supraveghere aeriană din Ucraina, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică.

Avion militar rusesc Myasishchev M-55 (Mystic)Foto: Shutterstock

Ce spun analiștii militari britanici:

  • Rusia probabil că ia în considerare posibilitatea de a readuce în serviciu avionul de recunoaștere la mare altitudine M-55 MYSTIC B din epoca sovietică.
  • Cu un plafon operațional de peste 21.000 de metri, aeronava a fost folosită în ultima vreme ca platformă de cercetare în domeniul științelor pământului.
  • Cu toate acestea, a fost observată recent având adăugată o capsulă de recunoaștere militară, dezvoltată pentru a fi utilizată pe avioanele de luptă rusești.
  • O deficiență esențială în strategia de achiziții militare a Rusiei a fost eșecul de a obține o capacitate adecvată de informații, supraveghere, identificarea de ținte și recunoaștere (ISTAR).
  • Aceasta este crucială pentru urmărirea precisă și în timp util a țintelor de către forțele aeriene, maritime și terestre.
  • Există o posibilitate reală ca M-55 să revină în serviciul de luptă pentru a susține limitatele capacități ISTAR ale Rusiei deasupra Ucrainei.

Funcționarea la altitudini mari permite senzorilor să lucreze la o distanță considerabilă. Este aproape sigur că aeronava va efectua misiuni împotriva Ucrainei din relativa siguranță a spațiului aerian rusesc.

Evaluarea britanică vine după ce, recent, a apărut în spațiul public o imagine cu o aeronavă M-55 având prinse sub aripi dispozitive similare cu unele văzute în trecut la avioane de luptă Su-34: