Cântăreața ucraineană Jamala, pe numele său real Susana Jamaladinova, o tătăroaică din Crimeea, care a câștigat concursul Eurovision 2016, este căutată de autoritățile ruse, potrivit presei de stat.

Jamala a castigat concursul Eurovision in 2016Foto: BRITTA PEDERSEN / AFP / Profimedia

Artista ucraineană a fost listată ca „urmărită în temeiul unui articol din Codul Penal al Federației Ruse” în baza de date online a Ministerului de Interne al Rusiei, dar fără nicio mențiune despre presupusa ei infracțiune, conform TASS.

Agenția rusă de stat relatează că mandatul de arestare ar putea să aibă legătura cu „răspândirea unor falsuri despre armata rusă”.

Conform TASS, în aprilie 2022, Jamala a fost inclusă pe lista artiștilor ucraineni cărora li s-a interzis intrarea în Rusia timp de 50 de ani.

Cântăreaţa ucraineană Jamala a cucerit Europa în 2016 cu piesa „1944” despre deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea, regiunea ei natală de la Marea Neagră, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Rudele artistei au fost victime ale deportărilor din 1944.

Textul în limba engleză al piesei a fost scris chiar de ea, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată cu cei cinci copii din Crimeea, alături de alți circa 240.000 de tătari.

Atunci, oficiali de la Moscova și Crimeea au protestat împotriva cântecului menit să denigreze Rusia, potrivit lor, după ce a anexat ilegal peninsula ucraineană în 2014.