Membrii NATO Turcia, România și Bulgaria se apropie de un acord pentru a crea o forță comună pentru curățarea minelor care plutesc în spațiile lor maritime din Marea Neagră, ca parte a consecințelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei, relatează Bloomberg, potrivit Ukrainska Pravda.

Mina MarinaFoto: Lga | Dreamstime.com

Adjuncții miniștrilor apărării ale celor trei țări urmează să se întâlnească miercuri la Ankara pentru a încerca să finalizeze detaliile unității care se va ocupa de curățarea minelor marine, potrivit a trei persoane familiarizate cu problema.

Nu este clar dacă un acord final va fi semnat după întâlnirea de două zile, a spus una dintre persoane.

Ministerele apărării din Turcia, România și Bulgaria nu au comentat încă aceste informații.

Întâlnirea are loc la doar câteva zile după ce comandantul forțelor navale tuce, amiralul Ercument Tatlioglu, s-a exprimat împotriva prezenței forțelor navale ale altor aliați NATO, inclusiv Statele Unite, în Marea Neagră, spunând că ar putea crește și mai mult tensiunile în regiune.

Dacă va fi aprobată, forța comunp de îndepărtare a minelor nu ar fi considerată o operațiune NATO, ci ar fi prima acțiune comună majoră a aliaților de la Marea Neagră de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Coaliția se dorește a fi în întregime pașnică și își propune să combată amenințarea unei rute comerciale majore, în special pentru transportatorii de cereale și navele de explorare energetică din regiune.

În timp ce Ercument Tatlioglu a spus că Turcia este capabilă să asigure securitatea în Marea Neagră, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a subliniat necesitatea unei regiuni sigure și interconectate a Mării Negre.

Incidente cu mine marine în largul coastelor României

Reamintim că un cargobot sub pavilion turcesc a lovit în octombrie o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României, şi a suferit avarii minore.

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le-a primit, nava a lovit o mină maritimă la 11 mile marine nord de Sulina, România, în apropiere de intrarea în Canalul Sulina.

Pe 14 august Forţele Navale Române au spus pe 14 august, după o explozie în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti, că nu au fost găsite mine marine aflate în derivă, dar că de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, și-au „adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare”.

În luna mai a anului curent, poliţiştii Gărzii de Coastă au descoperit pe Marea Neagră, la 7 mile marine (circa 13 km) est de localitatea Sulina, o mină marină, care apoi a fost dusă de curenți în apele teritoriale ale Ucrainei.