Un cargobot sub pavilion turcesc a lovit joi o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României, şi a suferit avarii minore, dar echipajul este în siguranţă, au declarat surse maritime şi de securitate citate de Reuters.

Mina MarinaFoto: Lga | Dreamstime.com

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le-a primit, nava a lovit o mină maritimă la 11 mile marine nord de Sulina, România, în apropiere de intrarea în Canalul Sulina.

  • "Se pare că nava s-a confruntat cu o explozie în jurul orei 09.20 GMT (12.20, ora României). Nava a aruncat ancora pentru o perioadă scurtă de timp pentru a evalua pagubele", a precizat compania de securitate Ambrey. "La ora 12.10 (15.10, ora României), nava şi-a reluat navigaţia", a adăugat Ambrey, precizând că nu au fost raportate victime, potrivit News.ro.

Acesta este primul incident din ultimele câteva luni în care o navă loveşte o mină marină. Zona Mării Negre a fost catalogată ca zonă de risc ridicat de către asigurători, iar minele plutitoare rămân un pericol.

Ce spun ucrainenii despre mina care a avariat cargobotul sub pavilion turcesc

O sursă guvernamentală ucraineană a confirmat că o navă a lovit o mină, adăugând că este vorba "probabil de o mină din Al Doilea Război Mondial sau de minele de debarcare care au fost lăsate acolo anul trecut", refuzând să facă alte comentarii.

Yoruk Isik, şeful firmei de consultanţă Bosphorus Observer, a confirmat pentru Reuters că nava se numeşte Kafkametler şi a suferit avarii minore la un rezervor de balast, dar echipajul este în siguranţă.

Operatorul navei cu sediul la Istanbul, Kafkametler Maritime, nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, menţionează Reuters.

Kafkametler a aruncat ancora în canalul Dunării, în apropiere de terminalul ucrainean Vîlkove, potrivit datelor de joi seara ale site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.

Incidentul vine după ce Rusia s-a retras în iulie din acordul susţinut de ONU care permitea Ucrainei să transporte cereale printr-un coridor maritim sigur pe Marea Neagră.

De atunci, Ucraina a înfiinţat propriul "coridor umanitar" temporar pentru navele de marfă, iar mai multe vase au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră începând cu luna august navigând cât mai aproape de apele teritoriale ale României, Bulgariei şi Turciei.

Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea lor pe căile de acces către porturile ucrainene, a avertizat miercuri guvernul britanic, citând informaţii ale serviciilor de spionaj.

Compania Ambrey a precizat joi că incidentul a avut loc în aceeaşi zi în care tocmai îşi informase clienţii cu privire la o probabilă desfăşurare suplimentară de mine marine de către marina rusă, desfăşurate pentru a zădărnici exporturile de cereale ale Ucrainei.

Pescarii români se tem să mai pescuiască din cauza minelor

Preşedintele Organizaţiei de pescari de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea, spunea în septembrie că pescuitul în România se află în cel mai greu moment din ultimii 30 de ani şi a afirmat că o problemă o reprezintă prezenţa minelor în Marea Neagră.

El a precizat că pescarii se confruntă cu probleme din cauza minelor marine.

  • „Tot în acest moment trebuia să primim ajutorul pentru războiul din Ucraina, pentru că în traule pescadoarele româneşti au prins peste zece mine. De foarte multe ori am anunţat autorităţilor sau nu am mai anunţat. Avem o problemă privind navigaţia, tot ce înseamnă sisteme de comunicare, GPS, nu funcţionează staţiile, este un blocaj general. Agenţia Naţională de Pescuit, condusă de Marian Avram, nu este lângă sector, nu a făcut niciun efort să ne salveze acest ajutor de Covid şi, în acelaşi timp, directorul general de la Direcţia de Pescuit, Gheorghe Ştefan, nu face nimic pentru sector şi pentru pescari. Dacă mergem pe acest drum, eu vă garantez că la anul nu o să mai avem pescuit la Marea Neagră. Pe această cale fac un apel către domnul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, urgent să vină cu oameni competenţi, să ajute sectorul şi să încercăm să facem ceva pentru România”, a mai transmis preşedintele Organizaţiei de pescari de la Marea Neagră.

Citește și: