Poliţiştii Gărzii de Coastă, în urma unei informații venite de la o navă comercială, au descoperit pe Marea Neagră, la 7 mile marine (circa 13 km) est de localitatea Sulina, o mină marină, care apoi a fost dusă de curenți în apele teritoriale ale Ucrainei, informează Poliția de Frontieră.

Mină văzută pe Marea NeagrăFoto: Politia de Frontiera

Astfel, luni, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au fost sesizați de către o navă comercială cu privire la faptul că la aproximativ 7 mile marine est de localitatea Sulina, pe Marea Neagră, se afla un obiect plutitor asemănător unei mine marine.

„Aceștia s-au deplasat la locul indicat cu o navă din dotarea Gărzii de Coastă și au procedat la monitorizarea cu atenție a obiectului, ocazie cu care, în urma observării în detaliu, s-a constatat faptul ca este o mină marină, aflată în derivă. La un moment dat, mina a ieșit din câmpul vizual al polițiștilor de frontieră, intrând în apele ucrainene”, transmite sursa citată.

„Conform procedurilor specifice, polițiștii de frontieră au instituit o zonă de siguranță, și asigură securitatea perimetrală, fiind totodată anunțate autoritățile naționale dar și cele ucrainene cu atribuții în domeniu, fiind informați de către cei din urmă cu privire la faptul că vor interveni pentru distrugerea minei”, a mai transmis Poliția de Frontieră română.

Marina română recomandă navelor să circule cu atenție

„Forţele Navale Române recomandă tuturor navelor care îşi desfăşoară activitatea în proximitatea litoralului românesc să navigheze cu prudenţă şi să întărească măsurile de observare, pe timpul navigaţiei, iar dacă descoperă un obiect plutitor, de culoare neagră şi cu formă sferică, în derivă, să anunţe imediat autorităţile române, prin canalele specifice", se arată într-un comunicat de presă remis marţi de Forţele Navale Române (FNR) .

Potrivit sursei citate, luni după-amiază, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a ordonat pregătirea unei grupe de scafandri şi a puitorului de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu" pentru a neutraliza şi distruge mina marină, însă misiunea a fost suspendată după ce curenţii marini de suprafaţă ai Mării Negre au generat deplasarea minei în apele teritoriale ucrainene.

"Spaţiul maritim românesc a rămas sub monitorizare continuă, iar o navă ucraineană a ajuns la faţa locului şi a preluat misiunea de cercetare, supraveghere şi de neutralizare a minei", se mai arată în comunicatul FNR.