Un lunetist din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a stabilit un nou record după ce a nimerit un soldat rus de la o distanță de 3,8 kilometri, a anunțat, potrivit presei ucrainene. Recordul mondial anterior era de 3.540 de metri.

Lunetist ucraineanFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Lunetiștii SBU schimbă regulile jocului la nivel mondial, demonstrând abilități de neegalat de a opera eficient la distanțe remarcabile", se spune într-un comunicat oficial.

Această lovitură record a fost executată de specialistul SBU cu o pușcă cu lunetă cu lunetă multi-calibru de fabricație ucraineană, numită Volodar Obriyu (Horizon's Lord în engleză, „Stăpânul Orizontului, în română”), notează Defense Blog.

Cartușul utilizat de această pușcă este un cartuș de calibru .50 nou dezvoltat, cunoscut sub numele de 12,7x114HL (HL se presupune că vine de la Horizon's Lord).

Așa arată pușca folosită:

Recordul anterior de distanță aparținea unui lunetist canadian din forțele speciale (al cărui nume nu a fost dezvăluit), care în 2017 a reușit o lovitură la 3.540 de m distanță, depășind recordul deținut anterior de un lunetist australian - 2.815 m.