Forțele ruse au intensificat atacurile în estul Ucrainei în încercarea de a câștiga teren în apropierea a două orașe cheie din prima linie, în timp ce șeful forțelor terestre ale Ucrainei a spus că trupele ruse au început să încerce să recâștige teritoriul de lângă Bahmut. Direcția de informații a Ucrainei a declarat duminică că o explozie în orașul Melitopol ocupat de ruși a ucis cel puțin trei militari ruși într-un atac pe care l-a descris drept „un act de răzbunare” al unor grupuri clandestine locale. La un an de la exploziile de la Nord Stream, The Washington Post scrie, citând mai multe surse, că un colonel ucrainean a coordonat operațiunea de sabotare a gazoductelor.

Poziție de artilerie ucraineană pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:21Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

  • Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a postat duminică pe Telegram un mesaj în care pare să răspundă propunerii fostului șef al NATO Anders Fogh Rasmussen, care a sugerat ca Ucraina să se alăture alianţei fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia.
  • O delegație ucraineană a ajuns în Statele Unite pentru a vorbi despre ajutorul de apărare
  • Forțele ucrainene vor încerca să întrerupă lanțurile de aprovizionare ale forțelor ruse când va veni vremea rece și vor „scoate” din Ucraina, a spus Volodimir Fito, purtător de cuvânt al Forțelor Terestre ale Ucrainei
  • Mari părţi ale grupului de mercenari Wagner au fost probabil asimilate în structura de comandă a Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), iar acest braţ Wagner este condus de Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni Prigojin, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică a situaţiei din teatrul de război
  • Serviciile de informații militare ucrainene au declarat duminică că cel puțin trei ofițeri ruși au fost uciși cu o zi înainte într-o explozie la „cartierul general al ocupației” din Melitopol, după o acțiune a „rezistenței locale”
  • Colonelul ucrainean Roman Cervinski, în vârstă de 48 de ani, care a făcut parte din Forțele Speciale ale Ucrainei și care are legături strânse cu serviciile de informații din țară, a coordonat operațiunea de sabotare a gazoductelor Nord Stream, în 2022, potrivit mai multor surse ale cotidianului The Washington Post
  • Un protest pentru demobilizarea soldaților din prima linie după 18 luni a avut loc la Kiev

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 627, LIVETEXT:

23:00Ministrul german al Apărării a anunțat oficial duminică seară dublarea ajutorului militar planificat inițial de țara sa pentru Ucraina în 2024. În timp ce suma alocată inițial pentru ajutor militar pentru Ucraina în proiectul de buget 2024 era de patru miliarde de euro, guvernul a luat decizia de a crește acest număr la opt miliarde de euro.

22:50 Peste o sută de oameni s-au adunat în Piața Independenței din Kiev pe 12 noiembrie pentru a cere guvernului să stabilească termene pentru demobilizarea soldaților din prima linie, relatează Ukrainska Pravda.

„Greutatea războiului nu ar trebui să fie pe aceiași umeri”, „Noi cerem termene limită pentru demobilizare” și „Este timpul ca alții să facă un pas”, au scandat protestatarii.

Familiile soldaților strângeau semnături pentru o petiție prin care se cerea Statului Major Comandantului Suprem să facă posibilă demobilizarea soldaților care luptă în prima linie de mai bine de 18 luni.

21:00O delegație ucraineană a ajuns în Statele Unite pentru a vorbo despre ajutorul de apărare, potrivit unul consilier al lui Zelenski, scrie AFP.

20:35Forțele ruse au intensificat atacurile în estul Ucrainei în încercarea de a câștiga teren în apropierea a două orașe cheie din prima linie, au declarat oficialii militari ucraineni. Associated Press relatează că șeful forțelor terestre ale Ucrainei a spus că trupele ruse au început să încerce să recâștige teritoriul de lângă Bahmut. Orașul minier din est a fost locul celei mai sângeroase bătălii din război înainte de a cădea în mâinile Rusiei în mai.

Colonelul general Oleksandr Sirskii a scris pe Telegram duminică după-amiază: „Față de Bahmut, rușii au devenit mai activi și încearcă să recupereze pozițiile pierdute anterior. ... Atacurile inamice sunt respinse”, scrie The Guardian.

20:00 Aproximativ 5 milioane de persoane din Ucraina au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele şi să se mute în alte părţi ale ţării din cauza atacurilor ruseşti din 2014 și până în prezent, potrivit cifrelor oficiale - relatează DPA, citată de Agerpres.

Dintre acestea, aproximativ 3,6 milioane de persoane au fugit în interiorul Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022. Înainte de invazie, anii de lupte din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, provocaseră deja peste 1 milion de persoane strămutate în interiorul ţării începând din 2014.

18:44Guvernul ungar intenționează să-și întrebe cetățenii dacă susțin potențiala aderare a Ucrainei la UE într-o consultare națională, printr-un chestionar trimis prin poștă, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe al țării, Tamas Menczer, pe 11 noiembrie, relatează Kyiv Independent.

Cu toate acestea, chiar și anunțul în sine a părut să-i îndemne pe cetățeni să răspundă negativ. Într-un mesaj video de 40 de secunde, distribuit pe pagina sa de Facebook, Menczer a prezentat într-o lumină negativă potențiala aderare a Ucrainei, spunând că aceasta ar însemna că „războiul va fi adus în comunitatea (noastră) și o parte semnificativă a resurselor ar merge în Ucraina”.

Ucraina încearcă să întrerupă aprovizionarea rușilor când va veni frigul

17:55Forțele ucrainene vor încerca să întrerupă lanțurile de aprovizionare ale forțelor ruse când va veni vremea rece și vor „scoate” din Ucraina, a spus Volodimir Fito, purtător de cuvânt al Forțelor Terestre ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

„Vremea își va juca rolul în operațiunile militare. Dacă începe să plouă, vor fi desfășurate mai puține avioane și drone de atac. De asemenea, va fi mai dificil pentru vehiculele și echipamentele militare să se deplaseze. Artileria, totuși, va fi folosită atât cât este folosită și în prezent [...]. Evident, sarcina noastră principală va fi să tăiem lanțurile de aprovizionare și logistica forțelor de ocupație ruse, atât pe front, cât și în spatele primelor linii”, a declarat acesta.

17:02Forțele ruse au atacat biblioteca regională din Herson peste noapte, provocând daune semnificative atât la interior, cât și la exterior, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, relatează Guardian.

„Un incendiu a făcut ravagii”, a spus Prokudin pe Telegram. „Oamenii care locuiesc în apropiere sunt îngroziți să vorbească despre ceea ce au trecut.”

Medvedev comentează o posibilă aderare parțială a Ucrainei la NATO

16:52Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a postat duminică pe Telegram un mesaj în care pare să răspundă propunerii fostului șef al NATO Anders Fogh Rasmussen, care a sugerat ca Ucraina să se alăture alianţei fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia. Medvedev, care în prezenteste vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, scrie că această abordare ar fi practic o recunoaştere a faptului că „Crimeea şi Donbass nu mai fac parte din Ucraina”.

16:17Mari părţi ale grupului de mercenari Wagner au fost probabil asimilate în structura de comandă a Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), iar acest braţ Wagner este condus de Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni Prigojin, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică a situaţiei din teatrul de război, relatează News.ro.

Cel puțin trei ofițeri ruși au murit după ce sediul ocupanților ruși a fost bombardat în Melitopol

15:31Serviciile de informații militare ucrainene au declarat duminică că cel puțin trei ofițeri ruși au fost uciși cu o zi înainte într-o explozie la „cartierul general al ocupației” din Melitopol, după o acțiune a „rezistenței locale”, relatează AFP.

În urma „exploziei cartierului general de ocupație, cel puțin trei ofițeri ai Gărzii Ruse au fost eliminați”, au spus Serviciile de Informații pe Telegram, adăugând că această „acțiune de răzbunare” a fost efectuată de „reprezentanți ai mișcării locale de rezistență”. Orașul ucrainean ocupat Melitopol este important pentru logistica armatei ruse.

15:17Rusia a acuzat duminică Ucraina că a efectuat o serie de atacuri în regiunile frontaliere Briansk şi Belgorod, acţiuni soldate cu un rănit şi avarierea a cinci vagoane de tren

14:40Armata rusă a devenit mai activă în direcția Bahmut, a scris comandantul Grupului de forțe de est al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, pe canalul său Telegram.

Potrivit acestuia, rușii încearcă să recucerească pozițiile pierdute anterior, iar forțele armate ucrainene resping atacurile.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, forțele sale desfășoară în prezent operațiuni de asalt la sud de Bahmut.

13:39Israelul a semnat un acord ce prevede livrarea către Finlanda a sistemului de apărare antirachetă „Praştia lui David”, contractul ridicându-se la valoarea de 317 milioane de euro, a anunţat duminică Ministerul Apărării israelian, transmit DPA și Agerpres.

Finlanda şi Suedia au decis să ceară aderarea la NATO după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Finlanda a fost admisă în NATO pe 4 aprilie acest an, devenind al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

12:35Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece prin iarna care urmează, dar o creștere a atacurilor rusești ar putea perturba rețelele de aprovizionare, a declarat sâmbătă seara ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, transmite Reuters.

„Avem suficiente resurse energetice, în această privință ne simțim liniștiți", a declarat Galușcenko la televiziunea publică ucraineană. „Întrebarea este în ce măsură viitoarele atacuri pot afecta aprovizionarea".

În ultimele săptămâni, Rusia a atacat infrastructura ucraineană de 60 de ori, a declarat miercuri Kievul, ceea ce a generat îngrijorări că Moscova ar fi putut deja să înceapă o acțiune care să vizeze rețeaua electrică pentru o a doua iarnă de război.

11:21Rusia a pierdut în total 311.750 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Doar în ultima zi, 1.1000 de soldați au murit, potrivit armatei ucrainene.

Armata a mai spus că Rusia a pierdut 5.349 de tancuri, 10.037 de vehicule blindate de luptă, 9.944 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.559 de sisteme de artilerie, 881 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 580 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.632 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Sâmbătă, armata ucraineană a anunțat că Rusia a pierdut pe front 1.150 de militari.

11:18Un număr de 93.560 persoane, dintre care 9.484 de ucraineni au intrat, sâmbătă, în România, informează duminică Poliţia de Frontieră, transmite Agerpres.

Astfel, potrivit sursei citate, numărul ucrainenilor care au trecut graniţa în ţara noastră de la începerea războiului din Ucraina (10 februarie 2022) se ridică în total la 6.614.357 de persoane.

10:32 Colonelul ucrainean Roman Cervinski, în vârstă de 48 de ani, care a făcut parte din Forțele Speciale ale Ucrainei și care are legături strânse cu serviciile de informații din țară, a coordonat operațiunea de sabotare a gazoductelor Nord Stream, în 2022, potrivit mai multor surse ale cotidianului The Washington Post, notează The Moscow Times.

09:33 Oficialii ucraineni au anunţat că 4,9 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării (IDP), dintre care 3,6 milioane au primit statutul de IDP după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit Ukrinform, scrie News.ro.

Irina Vereşcuk, ministrul ucrainean al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că aproape jumătate din totalul persoanelor strămutate intern nu primesc beneficii guvernamentale deoarece nu au depus o cerere oficială.

Statutul de persoane strămutate în interiorul ţării le conferă cetăţenilor ucraineni dreptul de a primi anumite beneficii sociale din partea guvernului, cum ar fi plăţi în numerar sau acces la servicii esenţiale.

Pentru persoanele cu statut de persoane strămutate în interiorul ţării se oferă o alocaţie guvernamentală lunară pentru locuinţă de 3.000 de grivne pentru persoanele cu handicap şi copii şi de 2.000 de grivne pentru toate celelalte persoane strămutate în interiorul ţării.

Ea a precizat că 158.000 de persoane strămutate în interiorul ţării şi-au pierdut dreptul la plăţile de asistenţă socială şi că "cea mai mare parte a acestor persoane sunt acei cetăţeni ai Ucrainei care au plecat în străinătate, locuiesc acolo permanent şi primesc plăţi de la statele în care locuiesc".

Nu există date exacte cu privire la numărul ucrainenilor care s-au întors la casele lor din străinătate sau din alte regiuni ale Ucrainei.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Un fost secretar general al NATO a propus ca Ucraina să se alăture alianței militare, dar fără teritoriile ocupate de Rusia.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, amenință Rusoa că forțele ucrainene vor răspunde atacurilor rusești asupra Hersonului și regiunii, la un an de la eliberare.
  • Rusia face propagandă anti-Occident și încearcă să justifice războiul din Ucraina cu documente care datează din secolul XI - Ministerul britanic al Apărării
  • O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la o uzină de praf de pușcă în zona centrală a Rusiei, au anunţat autorităţile
  • Un număr de 86.647 de persoane au intrat vineri în România, dintre care 8.317 cetăţeni ucraineni, transmite Poliţia de Frontieră Română.
  • Peste 1.100 de soldați ruși au murit în ultima zi, potrivit armatei ucrainene
  • Forțele rusești au lansat o rachetă balistică asupra Kievului sâmbătă dimineață, dar aceasta a fost doborâtă de apărarea ucraineană în apropierea capitalei.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că, în atacul de sâmbătă asupra regiunii Kiev, ruși au lovit un depozit de muniție al Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de satul Divîcikî

------------------

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro