Mari părţi ale grupului de mercenari Wagner au fost probabil asimilate în structura de comandă a Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), iar acest braţ Wagner este condus de Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni Prigojin, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică a situaţiei din teatrul de război, relatează News.ro.

Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni PrigojinFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Fondatorul companiei private de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, fost aliat al lui Vladimir Putin, a murit în august într-un accident dubios de avion, după ce în iunie luptătorii săi au capturat oraşul rus Rostov pe Don, unde se află comandamentul rus pentru războiul din Ucraina, şi au mărşăluit spre Moscova într-o tentativă de revoltă, acte pe care liderul de la Kremlin le-a declarat drept "trădare".

După moartea lui Evgheni Prigojin şi dezmembrarea Wagner, alte grupuri de mercenari ai companiei s-au alăturat probabil unei alte companii militare private ruseşti, Redut, care are în total 7.000 de oameni, notează Ministerul britanic al Apărării pe baza informaţiilor primite.

Statul rus exercită acum un control mai mare asupra activităţilor grupului Wagner şi asupra fostului său personal, în urma revoltei din iulie 2023, iar liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat la 1 noiembrie că medicii Wagner s-au alăturat forţelor speciale cecene Ahmat. În octombrie, Kadîrov anunţa deja că 170 de luptători Wagner au intrat în rândurile forţei sale speciale.

De altfel, mai multe site-uri locale din Rusia scriau la începutul lunii noiembrie că Pavel Prigojin a reluat recrutările de mercenari după moartea tatălui său.

În vârstă de 25 de ani, acesta ar fi singurul moștenitor al lui Evgheni Prigojin, potrivit mai multor canale pro-Wagner care au obținut o copie a testamentului acestuia.

Eforturile de recrutare părea deocamdată concentrate la nivel regional, fără a fi anunțată o campanie pe scară largă în întreaga țară ca anul trecut, când Prigojin devenise la un moment dat „fața” efortului de război al Rusiei.

Reamintim că Prigojin a fost înmormântat în data de 29 august într-un cimitir din Sankt Petersburg, orașul său natal, după ce un avion privat în care acesta se afla alături de alți comandanți ai „wagneriților” s-a prăbușit cu o săptămână înainte în regiunea Tver, la nord de Moscova.