Israelul a semnat un acord ce prevede livrarea către Finlanda a sistemului de apărare antirachetă „Praştia lui David”, contractul ridicându-se la valoarea de 317 milioane de euro, a anunţat duminică Ministerul Apărării israelian, transmit DPA și Agerpres.

Sistemul antirachetă Praștia lui DavidFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Ce este sistemul antirachetă „Praștia lui David”

Sistemul „Praştia lui David” este folosit pentru interceptarea rachetelor cu rază medie şi lungă de acţiune.

Acest sistem este dezvoltat în comun de Ministerul Apărării israelian, Departamentul Apărării al SUA şi producătorul Rafael Advanced Defense Systems.

Finlanda şi Suedia au decis să ceară aderarea la NATO după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Finlanda a fost admisă în NATO pe 4 aprilie acest an, devenind al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

David's Sling (Praştia lui David), alături de Iron Dome, Arrow-2 şi Arrow-3, formează sistemul stratificat de apărare aeriană a Israelului.

Sistemul antirachetă „Praştia lui David” a fost folosit de Israel înainte de atacul Hamas

Spre deosebire de Iron Dome, care este mobil, David's Sling este staționar și poate proteja întregul Israel din locația sa permanentă, se precizează pe site-ul armatei israeliene.

În luna iulie 2023, Israelul a anunțat că a finalizat cu succes testarea capacităților extinse ale sistemului de apărare antirachetă, la scurt timp după ce sistemul a funcționat cu succes, potrivit The Times of Israel.

Ministerul israelian al Apărării a afirmat într-un comunicat de presă că „sistemul David's Sling a finalizat cu succes o serie de teste la două luni după prima interceptare operațională reușită în timpul operațiunii Shield and Arrow" și a descris acest lucru ca fiind o „etapă importantă".

„Capacitățile existente ale sistemului au fost testate într-o serie de scenarii dificile, care dovedesc capacitățile sistemului în timpul conflictului”, a mai precizat Ministerul israelian al Apărării.

În luna mai, sistemul „Praștia lui David” a interceptat cu succes o rachetă trasă spre Tel Aviv de către mișcarea Jihadul Islamic Palestinian și una care țintea Ierusalimul.