După moartea lui Prigojin, wagneriții s-au încolonat pentru a părăsi lagărele din Belarus și a pleca în Rusia, scrie presa locală. În seara zilei de 23 august, o parte din taberele în care locuiau wagneriții în Belarus erau închise. Coloanele se îndreaptă spre granița cu Federația Rusă, dar serviciile speciale din Belarus încearcă să împiedice plecarea mercenarilor, scrie sursa citată.

Lupte pe frontul din UcrainaFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

07:31Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

Sinteza zilei:

Principalele informații de joi despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

00:10 Departamentul american al Apărării consideră că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost ucis în prăbușirea avionului de miercuri din Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, relatează CNN.

„Nu am de gând să intru în detaliile modului în care culegem informații, altfel, evaluarea noastră inițială, bazată pe o varietate de factori, este că probabil că a fost ucis”, a spus Ryder.

Nimic nu indică faptul că avionul lui Prigojin a fost lovit de o rachetă

22:12Pentagonul a anunțat joi că Statele Unite vor începe pregătirea piloților ucraineni pe aeronave F-16 în luna octombrie, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a declarat că antrenamentul va începe după ce piloții ucraineni vor primi instruire în limba engleză în septembrie. Antrenamentul de zbor va avea loc în Arizona, a adăugat Ryder.

21:55Un oficial al Pentagonului spune că afirmațiile potrivit cărora avionul lui Prigojin s-ar fi prăbușit din cauza unor rachete sol-aer sunt „inexacte”, relatează The Guardian.

„Evaluăm că informațiile sunt inexacte”, a spus Pat Ryder despre rapoartele conform cărora avionul Embraer care îl transporta pe Evgheni Prigojin a fost doborât de rachete sol-aer.„Continuăm să evaluăm situația”

Armata americană „nu deține informații că o rachetă sol-aer” a fost implicată în prăbușirea avionului, a mai declarat purtătorul de cuvânt Pat Ryder, potrivit AFP .

21:44O nouă imagine din satelit, de data asta mult mai clară, arată exact locul în care s-a prăbușit avionul care l-ar fi avut la bord pe Evgheni Prigojin:

20:30Statele Unite analizează o serie de teorii cu privire la ceea ce a doborât avionul în care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin, inclusiv varianta unei rachete sol-aer care l-a lovit, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Prima reacție a lui Putin după presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin

20:00Prima reacție a lui Putin după moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin.

Până la comentariile lui Putin, nu a existat nicio confirmare oficială a morții lui Prigojin, în afară de o declarație a autorității aeronautice care spunea că se afla la bord.

Rupând tăcerea, Putin l-a descris pe Prigojin drept un om de afaceri talentat pe care îl cunoaște din anii 1990 și a spus că ancheta asupra accidentului va duramai mult timp.

19:34Rusia va reveni în acordul cu cereale de la Marea Neagră numai dacă Occidentul își va îndeplini obligațiile față de Moscova, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters

„Ca răspuns la o întrebare a Secretarului General al ONU despre perspectivele reluării „inițiativei Mării Negre”, Serghei Lavrov a reiterat poziția Moscovei... cu privire la disponibilitatea acesteia de a reveni la participare numai dacă toate obligațiile față de partea rusă sunt îndeplinită efectiv”, a spus Ministerul rus de externe.

18:49Fuzelajul avionului despre care se crede că îl transporta pe liderul Wagner, Evgheni Prigojin, era în mare parte intact atunci când aeronava s-a prăbuşit la sol, miercuri, potrivit unor noi imagini din satelit publicate de CNN în condiţiile în care potrivit unor canale Telegram ruseşti, în avion ar fi fost plasată o bombă, informaţii neconfirmate oficial, relatează News.ro.

Imaginea radar cu deschidere sintetică (SAR) realizată de Umbra Lab arată că locul prăbuşirii are forma unui oval alungit - care conţine în mare parte fuzelajul - şi este limitat la o anumită zonă. Această concluzie este susţinută de o înregistrare video geolocalizată şi autentificată de CNN, care arată căzând din cer fuzelajul şi motoarele avionului, în timp ce o aripă aparent lipseşte.

Deşi cea mai mare parte a resturilor apar la locul de forma fuzelajului de la marginea unei păduri, bucăţi mai mici ale avionului au căzut în altă parte. La aproape doi kilometri sud-est de locul principal al rămăşiţelor, CNN a geolocalizat imagini şi înregistrări video care arată o parte din coada avionului căzută într-o poiană, în apropierea unui rând de case.

Imaginile SAR sunt diferite de imaginile satelitare obişnuite. Acestea sunt create prin transmiterea de raze radar care sunt capabile să treacă prin nori. Fasciculele ricoşează în obiectele de la sol şi răspund apoi satelitului. Ceea ce se întoarce este apoi cartografiat de satelit şi se creează imaginea SAR.

18:37 Presupusa moarte a şefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, "nu va schimba mare lucru" în ceea ce priveşte securitatea regională, a declarat joi preşedintele lituanian, subliniind că membri ai acestui grup de mercenari sunt în continuare prezenţi în Republica Belarus, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu ar trebui deloc să credem că moartea lui Prigojin trebuie să ne facă mai senini sau că ea îmbunătăţeşte de o manieră sau alta situaţia securitară", a declarat Gitanas Nauseda.

Lituania, o republică baltică situată pe Flancul Estic al NATO, a atenţionat împotriva riscurilor pe care grupul Wagner le-ar putea constitui după ce mai mulţi mercenari ai săi s-au instalat în Belarus în urma revoltei din Rusia, în iunie.

18:31Armata ucraineană spune că cel puțin 30 de ruși au fost uciși într-un raid pe mare al forțelor speciale ucrainene împotriva instalațiilor rusești de pe coasta de vest a Crimeei, la primele ore ale zilei de joi, relatează CNN.

De ce există ezitare când vine vorba de a-l declara mort pe Prigojin

17:51Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că luptătorii Wagner aflați acum în Belarus au început să formeze convoaie și s-ar putea să se pregătească să părăsească țara, dinspre Kiev circulând informații despre presupuse lupte interne în rândul forțelor ruse, conform BBC.

Posturile de stat din Belarus au transmis despre Wagner, dar doar informații anoste despre luptătorii care antrenează forțele din Belarus, păstrând linia guvernamentală.

BBC scrie că cea mai credibilă sursă pentru astfel de informații este proiectul independent de monitorizare militară Belaruski Hayun, care adesea își susține afirmațiile cu dovezi multimedia și care până acum nu a observat nimic care să confirme că luptătorii Wagner se mobilizează pentru a pleca din Belarus.

17:45De ce există ezitare când vine vorba de a-l declara mort pe Prigojin sau a comenta moartea liderului Wagner?

În timp ce avionul liderului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit miercuri într-un posibil asasinat politic, după eșuata sa rebeliune armată din iunie, a existat îndoială sau ezitare de a declara că omul de afaceri chiar ar putea fi mort. Inclusiv UE, în prima sa reacție, a fost precaută în comentarii, mai ales că la aproape 24 de ore de la „accidentul aviatic” Kremlinul nu a spus nimic despre incident. Asta, spune jurnalistul Andrew Roth de la The Guardian și pentru că în 2019 Evgheni Prigojin a fost raportat, pentru scurt timp, ca mort după ce un avion An-72 s-a prăbușit în Congo.

16:28 ​Uniunea Europeană a spus că este „greu de verificat” informația conform căreia șeful Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi fost ucis într-un accident de avion miercuri seară, relatează CNN.

15:44La aproape 24 de ore de la prăbușirea avionului despre care autoritățile ruse spun că îi vea la bord pe liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și pe doi dintre locotenenții săi de top, Kremlinul nu are nicio reacție, notează CNN.

15:39Ministrul de externe german Annalena Baerbock şi-a exprimat dezamăgirea faţă de efectul sancţiunilor împotriva Rusia legate de invazia Ucrainei de către Moscova, afirmând că acestea nu funcționează.

Prima reacție a lui Zelenski după prăbușirea avionului la bordul căruia se afla Evgheni Prigojin

15:25Trupul neînsuflețit al lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, ar fi fost identificat de investigatori, potrivit mai multor site-uri de știri rusești. Fontanka, un canal din Sankt Petersburg, notează că trupurile tuturor victimelor accidentului aerian au fost carbonizate puternic, ceea ce în mod normal ar face imposibilă o identificare fără probe ADN.

Însă RBC, cel mai mare canal financiar din Rusia, citează o sursă care afirmă că Prigojin a putut fi identificat datorită unei trăsături specifice de la mâna stângă, unde îi lipsește vârful unui deget. Prigojin și-a pierdut vârful degetului în timp ce a fost încarcerat într-o colonie penală în timpul tinereții sale. Potrivit aceleiași surse, și locotenentul lui Prigojin, Dmitri Utkin, ar fi fost identificat.

Informațiile nu au fost confirmate deocamdată în mod oficial de autoritățile ruse.

15:05 Ucraina nu are nicio legătură cu prăbușirea avionului la bordul căruia se afla liderul Wagner, Evgheni Prigojin, alături de alți șase membri ai grupării sale de mercenari, a declarat, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de The Guardian.

14:05Norvegia a decis să doneze avioane de luptă F-16 Ucrainei, devenind astfel a treia țară europeană care urmează să facă acest lucru, a transmis joi televiziunea norvegiană TV 2, citând surse anonime apropiate de dosar.

13:38 Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat joi că există „îndoieli rezonabile” cu privire la „condiţiile” accidentului aerian în care se presupune că a murit şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin.

13:35 Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, de Ziua Independenței Ucrainei, o scrisoare omologului său Volodomir Zelenski, în care îi transmite că România va fi în continuare „alături de ţara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei”.

„Vom continua să fim alături de ţara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei în frontierele sale internaţional recunoscute, şi mai departe în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Volodîmîr Zelenski.

Iohannis arată că Rusia a încălcat grav şi repetat, prin războiul de agresiune pe care l-a declanşat, toate principiile dreptului internaţional şi a cauzat imense suferinţe, iar intensificarea atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene, cu numeroase pierderi umane şi ample distrugeri, reprezintă noi crime de război comise de agresor.

Cine se afla, alături de Prigojin, în avionul prăbușit miercuri

13:21Oficialii ruși au publicat joi lista completă a membrilor echipajului și a celorlalte șase persoane care au murit, alături de liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, la bordul avionului prăbușit miercuri seară în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, scrie CNN. Toți cei șase pasageri erau oameni de bază ai lui Prigojin, printre ei fiind și Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, figură cheie în gruparea de mercenari.

13:00Unități ale Direcției Principale de Informații a Ucrainei (GUR), serviciul de informații condus de generalul Kirilo Budanov, au fost aeropurtate pe teritoriul Crimeei într-o operațiune specială efectuată în cooperare cu marina.

12:33Un tribunal din Moscova a prelungit joi cu trei luni detenţia preventivă în cazul jurnalistului american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, arestat la sfârşitul lunii martie în Rusia pentru „spionaj”, acuzaţie pe care el o neagă, scrie AFP.

„Perioada de detenţie este prelungită cu trei luni (...) până la 30 noiembrie”, a transmis serviciul de presă al tribunalului Lefortovski.

Jurnaliștilor nu li s-a permis să participe la audierea lui Evan Gershkovich, care a avut loc cu uşile închise. Unul dintre avocaţii săi a ieşit din instanţă fără a face comentarii, potrivit unui corespondent al AFP aflat la faţa locului.

12:20Armata ucraineană spune că trupele sale și-au extins câștigurile pe frontul de sud din regiunea Zaporojie și rămân în ofensivă în jurul orașului Bahmut, conform CNN.

Statul Major al Forțelor Armate spune forțele sale au înaintat în direcția Novodanîlivka și Novoprokopivka, consolidându-și pozițiile. Novoprokopivka se află la sud de satul Robotyne, pe care ucrainenii au anunțat miercuri că îl controlează în totalitate.

12:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi „poporul liber” ucrainean, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei faţă de URSS, în timp ce Ucraina intră într-a 19-a lună de război cu Rusia.

11:41 Grupul BRICS al țărilor cu economii emergente a invitat 6 state să se alăture organizației informale, a anunțat joi Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, care a organizat summitul de anul acesta.

11:26Oleksandr Prokudin, șeful administrației ucrainene a Hersonului, a declarat miercuri dimineața că centrul orașului este bombardat de forțele ruse.

„Inamicul acoperă centrul Hersonului cu foc ! Toată lumea este la adăpost!”, a scris el pe Telegram.

Locuitorii Hersonului fuseseră sfătuiți să nu iasă din case în perioada 23-24 august în condițiile în care serviciile de informații ucrainene au interceptat date care sugerau că urmează noi atacuri rusești asupra orașului.

Evenimentele care i-au consolidat puterea lui Vladimir Putin, într-o lună

10:55 Imaginile video care au surprins prăbușirea avionului în care se afla Evgheni Priogjin, șeful mercenarilor Wagner, exclud ipoteza unei defecțiuni tehnice sau a unei erori de pilotaj, a declarat un jurnalist specializat în aeronautică pentru CNN.

10:41Resturi ale avionului prăbușit miercuri în Rusia - la bordul căruia se afla și liderul Wagner, Evgheni Prigojin - sunt împrăștiate pe câmp pe o distanță de doi kilometri, scrie agenția rusă de stat RIA Novosti, citată de CNN.

Cele mai multe fragmente ale epavei au fost găsite în apropierea satului Kuzhenkino, lângă ferme agricole.

10:18O moarte, o demitere și o arestare: Evenimentele care i-au consolidat puterea lui Vladimir Putin într-o lună - ANALIZĂ

10:14O nouă moarte subită în Rusia. Ghenadi Lopîrev, fost general rus din serviciile de securitate ale Rusiei, care ar fi avut cunoștință despre construcția reședinței președintelui Vladimir Putin de la Marea Neagră, a decedat în arest, a anunțat agenția rusă de stat RIA Novosti, conform CNN.

09:40Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exprimat recunoştinţa, în mesajul transmis de Ziua Independenţei Ucrainei, pentru forţa cu care Ucraina protejează pacea şi securitatea în regiune, devenind astfel un bastion al libertăţii pentru milioane de europeni.

„Astăzi Ucraina îşi sărbătoreşte cu demnitate Ziua Independenţei. Independenţa este atunci când cetăţenii îşi pot decide singuri viitorul, când au libertatea de a-şi construi propria ţară aşa cum o văd ei. Ucrainenii, prin curajul şi determinarea lor nemărginită, ne reamintesc acest adevăr în fiecare zi", a spus Maia Sandu.

Ea a menţionat că Republica Moldova priveşte cu adânc respect spre Ucraina, nu doar ca vecin, ci ca un simbol al rezistenţei şi speranţei.

„Suntem etern recunoscători pentru forţa cu care Ucraina protejează pacea şi securitatea în regiune, devenind astfel un bastion al libertăţii pentru milioane de europeni. În această zi, speranţa mea este ca pacea să revină cât mai curând în casele ucrainenilor, iar Ziua Independenţei Ucrainei să nu mai fie niciodată umbrită de război şi de suferinţă. Slava Ukraini!", a mai spus președintele Republicii Moldova.

Ce știm până acum despre moartea lui Prigojin și ce ar putea urma

09:25 Dacă ultimul capitol al lui Evgheni Prigojin a fost într-adevăr scris, el a trăit așa cum se pare că a murit: în mod violent, extravagant și în centrul scandalului, remarcă CNN. Șeful grupului de mercenari Wagner, care în urmă cu exact două luni a condus o revoltă eșuată împotriva Kremlinului, se afla la bordul unui avion care s-a prăbușit miercuri. Până acum, Kremlinul a tăcut. În timp ce aveau loc operațiuni de căutare după prăbușirea avionului, Vladimir Putin ținea un discurs la împlinirea a 80 de ani de la bătălia de la Kursk în cel de-al doilea război mondial, vizitând această regiune din sud-vestul Rusiei, la graniţa cu Ucraina.

08:15Ucraina sărbătorește joi Ziua Independenței, la exact 18 luni după ce Rusia a invadat țara. Se împlinesc 32 de ani de când Ucraina a a adoptat Declarația de Independență față de Uniunea Sovietică.

Înainte de invazia Rusiei, în 24 februarie 2022, Ziua Independenței era marcată de sărbători și parade, dar anul trecut a fost marcată de un atac cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 22 de persoane.

08:00 Șapte persoane - trei bărbați și patru femei - au fost rănite într-un nou atac cu rachetă lansat de ruși joi dimineață în orașul ucrainean Dnipro, a declarat Serghei Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, conform The Guardian.

07:21Apărarea aeriană rusă a doborât trei drone ucrainene în regiunile Briansk şi Kaluga, a anunţat Rusia joi, fără a preciza dacă atacurile au provocat victime sau pagube.

07:00Un an și jumătate de război în Ucraina. Ce lecții am învățat până acum

06:24Un pilot de elicopter rusesc a fost convins să aterizeze la Kiev. Șeful Direcției de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Kyrylo Budanov, a detaliat : „Am reușit să găsim abordarea potrivită pentru a-i scoate întreaga familie din țară astfel încât să poată pilota aeronava împreună cu restul echipajului care nu știa ce se întâmplă. Când și-au dat seama unde au aterizat, au încercat să fugă. Din păcate, au fost eliminați. Mi-aș dori să-i prindem de vii", a spus Budanov.

06:10După moartea lui Prigojin, wagneriții s-au încolonat pentru a părăsi lagărele din Belarus și a pleca în Rusia, scrie presa locală. În seara zilei de 23 august, o parte din taberele în care locuiau wagneriții în Belarus erau închise. Coloanele se îndreaptă spre granița cu Federația Rusă, dar serviciile speciale din Belarus încearcă să împiedice plecarea mercenarilor.

06:05„O cooperare excelentă a fost demonstrată de luptătorii de la Centrul de Operații Speciale „A” și cercetașii de recunoaștere aeriană din Brigada 30 Mecanizată. Timp de 6 ore, dronele forțelor speciale au lovit echipamente inamice, distrugând mai multe tunuri, un sistem de rachete sol-aer și autovehicule militare de transport”, se arată într-un raport.

05:48Guvernul Regatului Unit va oferi garanții în valoare de 192 milioane GBP (225 milioane EUR) pentru a consolida securitatea energetică a Ucrainei și pentru a ajuta țara să scape de dependența de combustibil față de Federația Rusă, potrivit Ukrinform.

00:31Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, și Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură cheie în Wagner, au murit miercuri după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit. Mai poate poate supraviețui gruparea Wagner fără fondatorul său, este întrebarea lansată de Guardian.

23:55 Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a declarat miercuri că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost un „ucigaș” căruia „nimeni nu-i va duce dorul” după ce moartea acestuia a fost confirmată într-un accident aviatic, relatează AFP.

„Infractorul Prigojin nu va lipsi nimănui din Belarus. A fost un criminal și trebuie amintit ca atare”, a scris Tihanovskaia pe rețeaua de socializare X (ex-Twitter), considerând că „moartea lui ar putea demonta prezența Wagner în Belarus”, țară aliată Moscovei.

23:50Trupurile tuturor celor zece persoane care călătoreau la bordul avionului prăbușit au fost recuperate de la fața locului, iar operațiunea de căutare a fost finalizată, spune agenția de presă Interfax, citând serviciile de urgență, potrivit BBC.

23:42Consilierul pe securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a vorbit în iunie cu un consilier de top al președintelui rus Vladimir Putin despre Evgheni Prigojin, cu scopul de a transmite că Statele Unite nu au avut nicio implicare în rebeliunea armată Wagner și că este o problemă internă, a scris Wall Street Journal, citând oficiali anonimi.

23:20Autoritatea rusă de aviație civilă Rosaviatsia a confirmat și ea că Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin se aflau printre cele 10 persoane aflate la bordul unui avion implicat miercuri într-un accident mortal, relatează Reuters.

22:21Președintele SUA, Joe Biden, a spus că nu se întâmplă multe lucruri în Rusia fără ca Vladimir Putin să nu fie în spatele acestora și că, deși nu știe ce s-a întâmplat cu liderul Wagner, nu este surprins de știrile despre posibila moarte a lui Evgheni Prigojin în timpul prăbușirii unui avion în Rusia, relatează Reuters și The Guardian.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a murit după ce avionul în care se afla s-a prăbușit miercuri la nord-vest de Moscova.
  • Accidentul vine la câteva luni după ce Prigojin a lansat o revoltă împotriva conducerii militare a Rusiei.
  • Președintele american Joe Biden a sugerat că președintele Vladimir Putin ar fi putut fi în spatele accidentului aviatic. „Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, a spus el.
  • Forțele ucrainene au înălțat steagul național în așezarea Robotîne din regiunea Zaporojie, a declarat miercuri armata Kievului.
  • Patru angajați ai unei școli au fost uciși și alte patru persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra instituției de învățământ din orașul Romnîi, din nord-estul Ucrainei.
  • Atacurile lansate de ruși asupra porturilor maritime și fluviale au distrus 270.000 de tone de cereale în interval de o lună, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul pentru reconstrucție al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.
  • Vladimir Putin l-a înlocuit pe generalul Serghei Surovikin din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, a transmis miercuri agenția de stat RIA Novosti, confirmând informațiile apărute în urmă cu o zi.