Cel puțin trei persoane au fost rănite în atacul din noaptea trecută al Rusiei asupra orașului portuar Odesa, a declarat luni dimineață guvernatorul regiunii ucrainene de la Marea Neagră, Oleh Kiper. Trupele ucrainene încearcă să străpungă liniile defensive ruseşti pe o secţiune a frontului în regiunea Doneţk, în timp ce forțele Moscovei sunt la rândul lor în ofensivă mai la nord, în zona oraşului Kupiansk din provincia Harkov.

Razboi in UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 537, LIVETEXT:

01:02Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, s-a arătat luni favorabil livrării de către Germania a unor rachete de croazieră Taurus solicitate de Kiev pentru a respinge forţele ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

00:39 Cel puțin 12 persoane au murit, iar alte 50 au fost rănite în urma unei explozii la o benzinărie din Mahacikala, capitala republicii autonome Daghestan, potrivit Ria.

00:07 Beth Van Schaack, ambasadorul general al Statelor Unite pentru justiția penală globală și reprezentant al Departamentului de Stat al SUA, și-a exprimat îndoiala că președintele rus Vladimir Putin va fi arestat pentru crime comise în Ucraina cât timp va rămâne în funcție ca șef al statului, relatează Ukrainska Pravda, citând un interviu pentru Babel.

23:05Cel puțin două persoane au fost rănite luni în urma bombardamentelor rusești într-un sat din nord-estul regiunii Harkov, potrivit poliției, relatează CNN.

22:44Două persoane au murit și cinci au fost rănite într-o explozie la zăcământul petrolier Talinskoye din regiunea Hantî-Mansiisk, bogată în petrol, din Siberia de Vest, a informat luni agenția de stat rusă RIA, relatează Reuters.

Potrivit RIA, incendiul a izbucnit pe o suprafață de 100 de metri pătrați.

22:23Cel puțin trei persoane au murit într-o explozie la o stație de service auto din orașul rusesc Mahacikala, capitala republicii autonome Daghestan, potrivit Ria.

„Conform informațiilor preliminare, în Mahacikala, s-a produs o explozie într-o clădire de service auto din apropierea centrului comercial Globus. Sunt implicate toate serviciile de urgență”.

Agenția nu a oferit detalii despre incident.

Videoclipurile neverificate de pe rețelele de socializare au arătat un incendiu mare și o voce din off care spunea că incidentul a avut loc la o benzinărie

21:40Zeci de diplomați și angajați tehnico-administrativi ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău au părăsit R. Moldova în această dimineață. Ei zburat spre Moscova cu o cursă specială. Reporterii Deschide.MD au filmat drumul parcurs de aceștia din incinta ambasadei și până la Aeroportul Internațional Chișinău, iar coloana sonoră a filmulețului este un cântec popular despre ocupația rusă a Basarabiei, ”Sus pe malul Nistrului”.

20:47Ucraina a revendicat luni mici progrese în contraofensiva lansată cu peste două luni în urmă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi, relatează AFP.

"În sectorul Bahmut au fost eliberaţi săptămâna trecută 3 km pătraţi, în total 40 de km pătraţi fiind deja eliberaţi pe flancul sudic al acestui sector", a afirmat Ganna Maliar, viceministru al apărării.

Ea a evocat de asemenea "acţiuni" ale "anumitor unităţi" ucrainene în regiunea Herson, pe malul de est al Niprului, unde armata rusă s-a retras în noiembrie 2022.

20:38Ambasadoarea Statelor Unite în Rusia Lynne Tracy l-a vizitat luni pe jurnalistul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ) la Închisoarea Lefortovo de la Moscova, declară o purtătoare de cuvânt a ambasadei americane CNN.

20:26Rusia este deschisă cooperării militare cu alte țări, inclusiv participarea la antrenamente și exerciții militare comune, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, potrivit Tass, scrie CNN.

„Ne propunem să dezvoltăm cooperarea într-o varietate de domenii, inclusiv în pregătirea personalului, în pregătirea personalului militar străin și îmbunătățirea calificărilor acestora” a spus Putin într-un mesaj video adresat participanților la forumul Armata-2023 de lângă Moscova.

Rusia este „deschisă spre aprofundarea” parteneriatelor tehnologice egale și cooperării tehnico-militare cu alte țări „care își apără interesele naționale, calea lor independentă de dezvoltare și consideră că este fundamental important să construim împreună un sistem de securitate egal, indivizibil, care să protejeze în mod fiabil fiecare stat, "a adăugat Putin.

„De asemenea, suntem încântați că tot mai multe companii străine de apărare se alătură forumului”, a spus Putin. „Anul trecut, 32 de participanți străini și-au expus produsele aici. Anul acesta, numărul lor a crescut la 82”.

Forumul internațional militar-tehnic anual este o platformă în care companii militare ruse importante își prezintă produsele. Aproximativ 1.500 de întreprinderi de apărare din Rusia de top iau parte la expozițiile și programele de afaceri din acest an. Aceștia vor discuta despre proiecte cu Ministerul rus al Apărării, precum și despre cooperarea cu alte țări, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Aproximativ 80 de companii și organizații străine din șapte țări plănuiesc să participe la forum, care este organizat de Ministerul rus al Apărării, potrivit TASS. La forum participă și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Rusia poate lovi doar accidental teritoriile României și Moldovei, nu are interesul acum să atace alte state - expert militar

20:18Expertul militar israelian David Gendelman, cunoscut atât publicului din Rusia, cât și din Ucraina, pentru analizele legate de război, a vorbit cu HotNews.ro despre apropierea atacurilor lansate de Kremlin de granițele României și Moldovei și despre probabilitatea ca teritoriile celor două țări să fie lovite la un moment dat.

19:50Forţele Navale Române au anunțat, luni seară, în urma verificărilor făcute pe litoralul românesc după explozia de la Costinești, că nu au fost găsite mine marine aflate în derivă. Autoritățile mai spun că de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, și-au „adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare”.

19:31Rusia ar putea lansa o serie de lovituri cu rachete în 24 august, de Ziua Independenței Ucrainei, a avertizat Vadym Skibitskyi, șef adjunct al Direcției principale de informații din Ucraina, conform Sky News.

„Se poate întâmpla cu o zi mai devreme sau o zi mai târziu. Sau poate dura câteva zile cu mai multe valuri”, a spus oficialul ucrainean.

18:32Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat luni trupele din regiunea Doneţk. Zelenski a vizitat brigăzile implicate în atacuri asupra secțiunii liniei frontului din Soledar, orașul capturat de ruși la nord de Bahhmut.

Bombardiere ruseşti, interceptate de mai multe ori luni în zona de poliție aeriană a NATO

17:52Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat luni un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari, inclusiv muniții de apărare aeriană, obuze, capacități antiblindate și echipamente suplimentare de deminare, relatează Reuters.

17:43 Marea Britanie a declarat că avioanele sale de luptă Typhoon au interceptat luni două bombardiere rusești de patrulare maritimă în spațiul aerian internațional din nordul Scoției, în zona de poliție aeriană nordică a NATO, relatează Reuters.

Marea Britanie a declarat că avioanele sale Typhoon sunt în mod obișnuit implicate în timpul unor astfel de incidente pentru a-și asigura și proteja cerul.

17:40 Armata rusă a afirmat luni că a trimis un avion de vânătoare MIG-29 pentru a intercepta un avion militar norvegian care s-a apropiat de frontiera Rusiei deasupra Mării Barents, în Oceanul Arctic, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

"La apropierea avionului de vânătoare rus, avionul militar străin s-a întors din drum", a indicat într-un comunicat Ministerului rus al Apărării.

Avionul norvegian a fost identificat ca fiind un Boeing P-8A "Poseidon", un avion de patrulare maritimă, potrivit comunicatului, care mai precizează că aeronava norvegiană nu a pătruns în spaţiul aerian rus.

17:26 Valeri Șaitanov, fost general-maior al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de trădare, tentativă de acte teroriste și deținere de muniție, relatează Ukrainaska Pravda.

17:16 VIDEO „S-au prezentat să servească pe Lună”: O nouă înregistrare video care arată o lovitură ucraineană asupra unui blindat rusesc a atras ironii din partea internauților după ce militarii Moscovei au fost propulsați la zeci de metri în aer de suflul exploziei.

16:44Producătorul norvegian de arme Kongsberg Defence&Aerospace a semnat un contract cu Fondul Internațional al Ucrainei (IFU), condus de Marea Britanie, pentru furnizarea de vehicule aeriene fără pilot. Livrarea constă din mai multe sisteme CORTEX Typhon concepute pentru a contracara o gamă largă de drone prin deteriorarea fizică sau dezactivarea în alt mod a amenințării.

Valoarea contractului este de 56 de milioane de lire sterline (70,8 milioane de dolari). „Acest contract va spori semnificativ capacitățile Forțelor Armate ale Ucrainei și le va sprijini capacitatea de a-și apăra poporul și țara de amenințările aeriene”, a declarat președintele Kongsberg Defence & Aerospace, Eric Lee.

Succesul contraofensivei ucrainene ar putea veni abia la primăvară

16:25Războiul cel mai probabil se prelungeşte, succesul contraofensivei ucrainene ar putea veni abia la primăvară, scrie The Wall Street Journal (WSJ), relatează News.ro.

Strategii militari şi factorii de decizie politică din Occident încep deja să se gândească la ofensiva de primăvară de anul viitor. Schimbarea reflectă o evaluare tot mai profundă a faptului că, în lipsa unor succese majore, lupta Ucrainei pentru a expulza forţele de invazie ale Rusiei va dura probabil mai mult timp, arată WSJ.

Atunci când contraofensiva Kievului a început, în primăvară târziu, optimiştii sperau că trupele ucrainene ar putea repeta succesul de anul trecut în ceea ce priveşte îndepărtarea forţelor ruseşti. Însă o primă încercare de a folosi tancurile şi vehiculele blindate occidentale recent primite pentru a străpunge liniile ruseşti fortificate s-a împotmolit. De atunci, progresele au fost lente şi dureroase, bazându-se pe tactici de unităţi mici.

O nouă ofensivă ar putea fi încă în curs de desfăşurare. Dar liderii militari şi factorii de decizie politică se luptă deja cu întrebarea ce se poate realiza în următoarele câteva luni şi cum să se pregătească pentru un conflict prelungit, arată WSJ

15:27 VIDEO Un incident mai puțin obișnuit a avut loc într-un oraș din Siberia, bursa locală a mărfurilor fiind vizată de un rus nemulțumit care a avut un mesaj pentru președintele Vladimir Putin după ce un dolar a ajuns să coste peste 100 de ruble.

15:12Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat luni că armele rusești își arată eficiența în Ucraina.

În remarcile prezentate la televiziunea de stat, Șoigu a declarat că armamentul occidental „mult-promovat" s-a dovedit a fi „departe de a fi perfect" în timpul luptelor din Ucraina.

14:15 Un institut de cercetare din Rusia a comparat vehiculul de luptă a infanteriei Bradley american cu un analog din Rusia, constatând deloc surprinzător că vehiculul rusesc este mai bun.

Un mort și doi răniți în urma unui bombardament rusesc asupra regiunii Harkov

13:49Serviciile speciale ale Poloniei au arestat alți doi cetățeni ruși sub acuzația de spionaj și distribuire de materiale propagandistice ale grupării paramilitare Wagner. O altă arestare de acest fel a fost anunțată de Polonia luna trecută.

„Agenția Poloneză de Securitate Internă, în cooperare cu poliția, a descoperit și reținut doi ruși care distribuiau materiale propagandistice ale grupului Wagner la Cracovia și Varșovia. Ambii sunt vizați de mai multe capete de acuzare, în special legate de spionaj, și au fost arestați”, a declarat acum ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski.

13:24Autoritățile ucrainene au anunțat că un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost ucis și alte două persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor rusești asupra regiunii Harkov, unde forțele armate ale Moscovei au trecut la ofensivă în ultima săptămână.

13:08 Consilierul pe probleme economice al președintelui rus Vladimir Putin a criticat luni Banca Centrală de la Moscova și politica sa monetară după ce rubla și-a continuat deprecierea față de dolar, trecând de pragul psihologic de 100 de ruble pentru un dolar.

12:58Christian Lindner, ministrul german de finanțe, a declarat că țara sa este „umăr la umăr" cu Ucraina, la sosirea la Kiev pentru prima sa vizită de la începutul războiului.

Lindner a declarat că va purta discuții „foarte concrete" cu oficialii ucraineni cu privire la modul în care ministerul german de finanțe poate sprijini Ucraina acum și în viitor, relatează AFP.

11:37VIDEO O înregistrare video distribuită de forțele armate poloneze arată o coloană impresionantă de tancuri și alte vehicule de luptă pe străzile Varșoviei, acestea fiind pregătite pentru cea mai mare paradă militară din Polonia de după căderea comunismului.

Doi ruși care împărțeau materile de propagandă ale Wagner, reținuți în Polonia

11:33Polonia a reținut doi ruși care distribuiau materiale de propagandă ale grupului Wagner în două orașele, a declarat luni ministrul de interne Mariusz Kaminski, transmite Reuters.

„Agenția de Securitate Internă a identificat și reținut doi ruși care distribuiau materiale de propagandă ale grupului Wagner în Cracovia și Varșovia", a scris Kaminski pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

„Ambii au fost acuzați de spionaj, printre altele, și au fost arestați".

11:26Cei 22 diplomaţi ruşi şi 23 de angajaţi din rândul personalului tehnic al Ambasadei Rusiei la Chișinău, împreună cu familiile lor, au părăsit luni Republica Moldova şi s-au întors în Federaţia Rusă, la bordul unei aeronave trimise special de Moscova, după ce Chişinăul a cerut ca numărul cetăţenilor ruşi care lucrează la Ambasada rusă să fie redus de la 70 la 25 de persoane, relatează presa locală.

O aeronavă trimisă pentru a-i transporta la Moscova pe diplomaţii ruşi a aterizat la ora locală 05:30 pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Cei 45 de angajaţi ai Ambasadei ruse au fost transportaţi la Aeroportul Internaţional Chişinău cu două autocare, mai multe automobile, dar şi un camion. Jurnaliştii nu au avut acces în Aeroport, scrie NewsMaker, potrivit News.ro.

10:47Autorităţile din Constanţa intervin, luni, în urma unei explozii puternice produse în mare, în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti. Primele datre arată că este vorba despre o mină marină, iar la fața locului va interveni o echipă de scafandri specializați în distrugerea de dispozitive explozive. Nu este primul incident de acest fel produs în apele teritoriale ale României, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022.

10:07Ucraina a condamnat luni acțiunile „provocatoare" ale Moscovei, la o zi după ce o navă de război rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave de marfă în Marea Neagră, transmite Reuters.

Orașul Odesa, vizat de noi atacuri rusești

09:28Mondeda națională a Rusiei a atins luni cea mai scăzută valoare înregistrată din martie 2022, prăbuşindu-se la finalul şedinţei de tranzacţionare la 81 de ruble pentru un dolar, atingând trei cifre pentru prima dată în aproape 17 luni, luptându-se sub povara cererii puternice de valută și a balanței comerciale în scădere a Federației Ruse, transmite Reuters.

08:44Odesa a fost lovită de două valuri de atacuri în cursul nopții: un total de 15 drone și 8 rachete Kalibr, potrivit guvernatorului regiunii.

Oleg Kiper spune că apărarea aeriană ucraineană „a distrus totul".

Doi dintre cei trei răniți au fost internați în spital. (The Guardian)

08:10Orașul ucrainean Odesa a îndurat o nouă noapte de atacuri rusești cu drone și rachete, soldându-se cu cel puțin trei persoane rănite, potrivit oficialilor ucraineni.

Guvernatorul regiunii de la Marea Neagră, Oleh Kiper, a declarat că fragmente de rachete căzute au dus la izbucnirea unor incendii.

„Ferestrele clădirilor au fost aruncate în aer de valul exploziei", a spus Oleh Kiper, citat de Reuters.

Comandamentul forțelor armate ucrainene din sud a declarat că forțele sale de apărare aeriană au distrus toate cele 15 drone și opt rachete maritime de tip Kalibr pe care Rusia le-a lansat asupra portului.

Și orașul portuar Nikolaev din apropiere a fost, de asemenea, vizat de ruși, potrivit The Guardian.

07:15Rusia își echipează noile sale submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a declarat șeful celui mai mare constructor naval rus într-un interviu publicat luni de agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit Reuters.

05:13 Asociaţia Operatorilor de Turism din Rusia (ATOR) recomandă acelor ruși care doresc să obțină viza Schengen în plin război ruso-ucrainean să încerce în Ungaria, Grecia sau Italia, deoarece în aceste ţări pot obţine cel mai ușor, potrivit unui articol publicat în paginile ziarului german Die Welt, potrivit portalului ungar nepszava.hu.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro