Marina rusă a tras focuri de avertisment asupra unei nave cargo civile sub pavilion Palau în Marea Neagră, transmite agenția Interfax.

Vasul de război „Vasily Bykov” al marinei ruseFoto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia
  • UPDATE 15:25 Datele de navigație Refinitiv arată că nava se afla în prezent în apropierea coastelor Bulgariei și se îndreaptă spre portul românesc Sulina.

„Echipajul vasului Vasily Bykov al Marinei ruse a oprit cu forța nava de mărfuri Sukru Okan, sub pavilion Palau, care se îndrepta spre portul ucrainean Izmail, în Marea Neagră”, a anunțat ministerul rus al apărării, potrivit TASS.

După inspecție, nava și-a continuat drumul spre portul de destinație, a transmis Ministerul rus al Apărării.

„La data de 13 august, în jurul orei 06.40, ora Moscovei, în partea de sud-vest a Mării Negre, nava de patrulare a Flotei Mării Negre `Vasily Bykov`, care efectua controlul navigației, a găsit o navă de transport de mărfuri uscate `Sukru Okan` sub pavilion Palau, care mergea spre portul ucrainean Izmail.

„Vasul nu a oprit pentru inspecție”

Căpitanul navei de marfă nu a răspuns la solicitarea de a opri nava pentru inspecție în vederea verificării dacă transportă mărfuri interzise.

Pentru a opri cu forța nava de la nava de război rusă a fost deschis foc de avertisment cu arme automate de calibru mic", a transmis Moscova.

Potrivit ministerului citat, un elicopter Ka-29 cu un grup de militari ruși a decolat de pe nava de patrulare `Vasily Bykov` pentru a inspecta nava de marfă, care, după un schimb de mesaje radio, s-a oprit din mers, iar echipa de control a urcat la bordul ei.

„După finalizarea activității grupului de inspecție la bordul navei `Sukru Okan`, nava și-a continuat cursaspre portul Izmail. Navele Flotei Mării Negre continuă să patruleze în zonele desemnate", a mai spus Ministerul rus al Apărării.

Bazele de date de transport maritim menționează Sukru Okan ca fiind o navă sub pavilion Palau cu un tonaj de 2155, al cărei port de origine este Istanbul.

Rusia practic a impus o blocadă pe Marea Neagră

Ucraina și Occidentul spun că măsurile impuse de Rusia pe Marea Neagră echivalează cu o blocadă de facto a porturilor ucrainene care amenință să întrerupă fluxul de grâu și semințe de floarea-soarelui din Ucraina către piețele mondiale.

Răspunsul Ucrainei - atacuri cu drone maritime asupra unui petrolier rusesc și a unei nave de război de la baza sa navală Novorossiysk, aflată lângă un important port de cereale și petrol - a sporit pericolele pentru traficul pe Marea Neagră.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume și jucători importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui. Rusia este, de asemenea, dominantă pe piața îngrășămintelor.